«Καταλαβαίνω και τον θυμό και την οργή», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την πρώτη σύσκεψη που είχε στην Καρδίτσα την Παρασκευή, ακούγοντας τα προβλήματα και τα αιτήματα των δημάρχων περιοχών που επλήγησαν από τις καταστροφικές πλημμύρες της φονικής καταιγίδας Daniel, ενώ υποσχέθηκε πως «θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται» και πως ο ίδιος θα κινητοποιήσει «και ό,τι ευρωπαϊκό πόρο υπάρχει, για να μπορέσουμε να έχουμε πρόσθετη στήριξη».

Μόνο που η παραδοχή αυτή και οι υποσχέσεις του πρωθυπουργού δεν βρήκαν και την ανάλογη κατανόηση, πρωτίστως, των πλημμυροπαθών και, δευτερευόντως, των κομμάτων της αντιπολίτευσης, τα οποία εντείνουν το «σφυροκόπημα» κατά της κυβέρνησης, κατηγορώντας την για πλήρη αποτυχία και ανεπάρκεια απέναντι σε καθετί που απειλεί τη ζωή και την περιουσία των πολιτών.

Ανάλογα «πυρά» δέχονται και οι τοπικοί άρχοντες, με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστό, να φυγαδεύεται όπως – όπως, ύστερα από την επίθεση που δέχτηκε από εξοργισμένους Θεσσαλούς το Σάββατο.

Την ίδια ώρα, εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από τις πλημμύρες, αλλά σε μία πόλη που κόντεψε να «πνίξει» ανθρώπους λίγα μέτρα απόσταση από τον Ευαγγελισμό επί της Βασιλίσσης Σοφίας, στην Αθήνα, συγγενείς εγκλωβισμένων και αγνοούμενων Θεσσαλών διαδήλωναν, με σύνθημα «Πνίξατε τον κάμπο, θα σας πνίξει η οργή μας».

«Ναυάγησε το επιτελικό κράτος στη Θεσσαλία»

Μπροστά στη Βουλή συγκεντρώθηκαν οι συγγενείς των πλημμυροπαθών

«Πλειστηριασμοί εν μέσω καταστροφής»

Η κορυφή του «παγόβουνου» ήταν οι καταγγελίες στο in ότι, τις ημέρες της σφοδρής κακοκαιρίας που έπνιγε τη Θεσσαλία, γίνονταν κανονικά πλειστηριασμοί σπιτιών στις πληγείσες περιοχές.

Όπως δήλωσε ο δικηγόρος Δημήτριος Λυρίτσης, με βάση τα επίσημα στοιχεία, το τριήμερο 6-8 Σεπτεμβρίου, δηλαδή τις ημέρες της μεγάλης καταστροφής, διενεργήθηκαν 42 πλειστηριασμοί ακινήτων στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας.

Από την Καρδίτσα όπου βρέθηκε, το θέμα ανέδειξε και η υποψήφια την την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου, η οποία έγραψε, μεταξύ άλλων, πως «η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν σέβεται τίποτα και κανέναν. Ανίκανη, ανάλγητη, επικίνδυνη».

Μετά το σάλο που προκλήθηκε, το Υπουργείο Δικαιοσύνης, που αποφάσισε την αναστολή των δικαστηρίων για την επόμενη εβδομάδα στη Θεσσαλία, αλλά παρέλειψε να κάνει το ίδιο και για τους πλειστηριασμούς, προχώρησε στην αναστολή όλων των πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης (πλειστηριασμών, κατασχέσεων κλπ) σε όλη την περιφέρεια.

«Οι δικαιολογίες τελείωσαν»

Απάντηση στην επίθεση του κυβερνητικού εκπροσώπου, που κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για διασπορά fake news, έδωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Στέργιος Καλπάκης.

«Την ώρα που το πανελλήνιο βλέπει με τα ίδια του τα μάτια τις εικόνες από την πλημμυρισμένη βάση το Στεφανοβίκειο, ο κ. Μαρινάκης μιλάει για fake news επικαλούμενος την ανακοίνωση του ΓΕΣ, ότι τα ελικόπτερα είναι παροπλισμένα. Αλήθεια, είναι υπερήφανη η κυβέρνηση γι’ αυτές τις εικόνες;», σημείωσε χαρακτηριστκά.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, δεν στάθηκε μόνο στην πλημμυρισμένη βάση των στρατιωτικών ελικοπτέρων, αλλά γενίκευσε ρωτώντας τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, που «μας κατηγορεί για fake news επειδή θέσαμε ερωτήματα αναφορικά με την προκλητική αδράνεια και ανεπάρκεια της κυβέρνησης, ενώ γνώριζε τις καιρικές συνθήκες και τις εισηγήσεις εκκένωσης»:

«Είναι fake news οι χάρτες του Meteo, που προέβλεψαν με ακρίβεια από την Κυριακή το μεσημέρι την ακραία επικινδυνότητα της βροχόπτωσης στη Θεσσαλία; Είναι μήπως fake news ότι μήνυμα από το 112 στάλθηκε στα χωριά της Καρδίτσας με τεράστια καθυστέρηση και όχι για εκκένωση;».

Ο Στέργιος Καλπάκης τόνισε πως «οι δικαιολογίες τελείωσαν κύριε Μαρινάκη», προσθέτοντας πως «η χώρα ζει τις τραγικές συνέπειες της ανεπάρκειας και των καταστροφικών επιλογών της κυβέρνησής σας».

Και κάλεσε την κυβέρνηση να δίνει «τουλάχιστον πειστικές απαντήσεις και όχι να πετάτε την μπάλα στην εξέδρα κατηγορώντας ακόμα μια φορά την αντιπολίτευση».

«Είναι fake news οι χάρτες του Meteo, που προέβλεψαν από την Κυριακή;»

«Βυθίστηκε» ο σταθμός ΚΤΕΛ της Λάρισας

«Η κυβέρνηση απέτυχε – Ας δείξει τουλάχιστον ανθρωπιά»

Στον πολύπαθο Παλαμά Καρδίτσας βρέθηκε το Σάββατο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, που πραγματοποιεί περιοδεία στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας, καθώς την Κυριακή θα επισκεφθεί κτηνοτροφικές μονάδες στις πληγείσες περιοχές της Λάρισας – οι οποίες έχουν υποστεί τεράστια καταστροφή – και στην Επιτροπή Ερευνών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο Βόλο.

«Εφόσον κήρυξαν χθες τη Θεσσαλία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, πρέπει οι υπερήλικες να μεταφερθούν άμεσα στα ξενοδοχεία. Να είναι σε βιώσιμες συνθήκες. Στον Παλαμά, δύο εθελοντές κι ένας γιατρός φροντίζουν 95 άτομα. Θα είμαστε αρωγοί σε κάθε προσπάθεια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ανδρουλάκης, που είδε από κοντά τα προβλήματα των πλημμυροπαθών.

Και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «απέτυχε να προσαρμόσει το κράτος στις νέες συνθήκες της κλιματικής αλλαγής», καλώντας την «τουλάχιστον να δείξει ανθρωπιά» απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους που έχασαν τα πάντα στις πλημμύρες και από θαύμα επέζησαν.

Στη βυθισμένη Θεσσαλία, το κράτος «ναυάγησε»

Παράλληλα, η Λαρισαία γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, Ευαγγελία Λιακούλη, μιλώντας στο MEGA, μετέφερε ζωντανά το μέγεθος της ασύλληπτης καταστροφής στη Θεσσαλία, καθώς και τα αιτήματα των πληγέντων.

Σοκ και δέος, απελπισία και απόγνωση, αυτές οι λέξεις συμπυκνώνουν όσα βιώνουμε. Θρηνούμε αδικοχαμένους συμπολίτες μας, ο φόβος κορυφώνεται, καθώς και η Λάρισα κινδυνεύει, ο Πηνειός ‘γλύφει’ ακόμα και το κέντρο της πόλης μας, σε ύψος που έχει υπερβεί και ιστορικές πλημμύρες», τόνισε η βουλευτής.

«Tο κράτος ‘ναυάγησε’ στη Θεσσαλία», δήλωσε χαρακτηριστικά η Ευαγγελία Λιακούλη, προσθέτοντας πως «οι ευθύνες είναι βαρύτατες σε πολλά επίπεδα, βεβαίως απαιτείται να αποδοθούν και θα πράξουμε τα δέοντα. Αυτή τη στιγμή, προτεραιότητα φέρει το γεγονός ότι έχουμε ακόμα εγκλωβισμένους και αγνοούμενους».

Όπως ανέφερε, «έχει πληγεί το 5% του ΑΕΠ, το 23% του παραγωγικού ιστού της χώρας, περίπου 800 χιλιάδες στρέμματα καλλιέργειες καταστράφηκαν, ενώ είναι τέτοια η συγκέντρωση φερτών υλικών στα χωράφια που για χρόνια – σύμφωνα με τους επιστήμονες – δεν πρόκειται να καλλιεργηθούν».

Και σημείωσε χαρακτηριστικά πως ενώ βρισκόμαστε σε αυτή την κατάσταση, «ο πρωθυπουργός ήρθε μεν χθες, αλλά δεν ανακοίνωσε ούτε καν τα επιτακτικά μέτρα που περιμένουν με αγωνία οι πληγέντες, για παράδειγμα η αναστολή των πλειστηριασμών, η αναστολή καταβολής των δόσεων για οφειλές, όπως στον ΕΦΚΑ και στην Εφορία».

«Να δοθεί δωρεάν νερό, τροφή και ρουχισμός καθημερινά»

Υπόμνημα με άμεσα μέτρα για τους πληγέντες κατέθεσε το ΚΚΕ στον αντιπεριφερειάρχη Λάρισας, καθώς αντιπροσωπεία του κόμματος επισκέφθηκε το Συντονιστικό Κέντρο στην πλημμυροπαθή πόλη, ενώ ο Δημήτρης Κουτσπύμπας μίλησε για «εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ και των άλλων κόμματων που κυβέρνησαν».

Συγκεκριμένα, ο Περισσός ζητά, μεταξύ άλλων, την κινητοποίηση όλων των μηχανισμών του κράτους και των σωστικών μέσων, για τον γρήγορο απεγκλωβισμό όσων παραμένουν εγκλωβισμένοι, πριν θρηνήσουμε κι άλλα θύματα, να δημιουργηθούν έκτακτες υποδομές «στρατιωτικού τύπου» σε ανοιχτούς χώρους για την αντιμετώπιση άμεσων προβλημάτων υγείας, παροχής πρώτων βοηθειών και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και διάθεσης φαρμάκων, προς τους πληγέντες, καθώς και την εξασφάλιση σε όλους, εγκλωβισμένους και πληγέντες καθημερινά, δωρεάν (νερού, τροφής, ρουχισμό), είτε μένουν προσωρινά σε κλειστούς χώρους (π.χ. γυμναστήρια, στα οποία πρέπει να προστεθούν επαρκείς χημικές τουαλέτες), είτε σε ξενοδοχεία με ευθύνη περιφέρειας και δήμων.

Daniel-DANA… 5-0!

Daniel-DANA… 5-0!

Γιατί η καταιγίδα «Daniel» έδωσε πέντε φορές περισσότερες βροχές στην Ελλάδα από ότι η DANA στην Ισπανία;



Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΜετά από 18 ώρες έδεσε το «Fast Ferries Andros» με τους 734 επιβάτες στη Ραφήνα
Επόμενο άρθροΤι λένε τα ζώδια για σήμερα Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2023