Στην ενεργοποίηση κάθε εμπλεκόμενου στη διαχείριση της επόμενης μέρας μετά τη φονική καταιγίδα «Daniel» στον θεσσαλικό κάμπο και στην επαναλαμβανόμενη – σε επίπεδο ρητορικής – ισχυρή στήριξη προς τους πλημμυροπαθείς προχωρά το Μαξίμου, την ώρα που μόνο εκτιμήσεις μπορούν να γίνονται για την αποτίμηση του εφιάλτη. Τα ενημερωτικά σημειώματα πηγαινοέρχονται μεταξύ του πρωθυπουργικού γραφείου, του «Φάρου» (του συντονιστικού της Πολιτικής Προστασίας), του «war room» της Λάρισας (του έκτακτου κέντρου επιχειρήσεων) και του οικονομικού επιτελείου με τους… αριθμούς της καταστροφής και, συνεπώς, με τις εκτιμήσεις να αλλάζουν συνεχώς.

Οι πρώτοι υπολογισμοί για το «ταμείο» της ασύλληπτης κατάστασης στη Θεσσαλία φτάνουν κατά πληροφορίες στα 2-2,5 δισ. ευρώ αφού σε κάθε περίπτωση η εκτίμηση της κυβέρνησης είναι ότι η καταιγίδα «Daniel» προκάλεσε υπερδιπλάσια καταστροφή από εκείνη του «Ιανού» προ τριετίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει προαναγγείλει τη διεκδίκηση της «μέγιστης δυνατής» οικονομικής βοήθειας από την Ε.Ε και, έπειτα από επικοινωνίες του (και με επιστολή) με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, θα συναντήσει αύριο, Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου, την επικεφαλής της Κομισιόν στο Στρασβούργο.

Στο Μαξίμου αναγνωρίζουν ότι δεν υπάρχει το παραμικρό περιθώριο για καθυστερήσεις. «Η Ευρώπη πρέπει να σταθεί δίπλα στην πατρίδα μας, προκειμένου να έχουμε μια σημαντική οικονομική υποστήριξη για να αντιμετωπίσουμε αυτή τη μεγάλη καταστροφή» είπε χθες ο Μητσοτάκης, μιλώντας για καταστροφή η οποία συνδέεται άμεσα με την κλιματική κρίση και επιπλέον «απαιτεί και από την Ευρώπη να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων». Σύμφωνα με την προεργασία που έχει γίνει στην κυβέρνηση, επιδιώκεται η παροχή ευρωπαϊκής βοήθειας από τρεις κατευθύνσεις.

Οι τρεις κατευθύνσεις

Η πρώτη αφορά το Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής και Αλληλεγγύης, με πρόσφατο παράδειγμα την κινητοποίηση των ευρωπαϊκών μηχανισμών στήριξης προς την Σλοβενία, η οποία αντιμετώπισε και εκείνη σαρωτικές πλημμύρες. Και με στόχο προφανώς να υπάρξει ακόμα μεγαλύτερη οικονομική ενίσχυση σε κατοίκους και επιχειρηματίες της Θεσσαλίας. «Να γνωρίζουν όσες και όσοι συμπολίτες μας είδαν τις περιουσίες τους είτε να καταστρέφονται είτε να παθαίνουν μεγάλες ζημιές, ότι το κράτος θα είναι δίπλα τους και θα είναι δίπλα τους γρήγορα» δεσμεύτηκε εκ νέου ο Μητσοτάκης.

Η δεύτερη διεκδίκηση αφορά συγκεκριμένα χρηματοδοτικά προγράμματα, όπως είναι το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης. Το κύριο ζητούμενο είναι η επίτευξη ευελιξίας ώστε να είναι εφικτή η ανακατανομή πόρων σε δράσεις που σχετίζονται με αναγκαία έργα θωράκισης (υποδομών, αντιπλημμυρικά κ.ο.κ).

Οι πρώτοι υπολογισμοί για το «ταμείο» της ασύλληπτης κατάστασης στη Θεσσαλία φτάνουν κατά πληροφορίες στα 2-2,5 δισ. ευρώ

Ο τρίτος άξονας στον οποίο κινείται η κυβέρνηση αφορά τις συζητήσεις με Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Στόχος είναι η Ελλάδα να μπορέσει να πάρει δάνειο «με πολύ ευνοϊκούς όρους» προκειμένου να ξεκλειδώσουν παρεμβάσεις σε έργα υποδομής που έχουν υποστεί τεράστια ζημιά.

Ο πρωθυπουργός στη σύσκεψη στο συντονιστικό κέντρο

«Μήνυμα» στους γαλάζιους

Στο μεταξύ ο Μητσοτάκης εξέπεμψε εμμέσως και μήνυμα στο γαλάζιο στρατόπεδο, όπου η (πολιτική) πίεση για τα γεγονότα των πρώτων 100 ημερών διακυβέρνησης γίνεται όλο και πιο ασφυκτική. «Δεν θα κρύψουμε τίποτα, δεν θα ωραιοποιήσουμε τίποτα, αλλά δεν θα μηδενίσουμε και τίποτα. Από εκεί και πέρα, οι πολίτες θα μπορούν με ψυχραιμία να βγάλουν τα συμπεράσματά τους» είπε ο πρωθυπουργός από τη Λάρισα, σκιαγραφώντας τη στάση και ειδικότερα τη γραμμή άμυνας της κυβέρνησης στο επόμενο διάστημα.

Αυτό σημαίνει ότι η Ηρώδου Αττικού ζητάει από τους συναρμοδίους να μην κρύβονται στα δύσκολα ενώ ταυτόχρονα αγωνιά ώστε να μην «ακυρωθεί» ολοκληρωτικά στα μάτια των πολιτών το κυβερνητικό έργο της προηγούμενης τετραετίας (στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας συγκεκριμένα). Ο Μητσοτάκης, ο οποίος σήμερα βρίσκεται στον Έβρο (στο δάσος της Δαδιάς και στην Αλεξανδρούπολη για σύσκεψη με εκπροσώπους των τοπικών φορέων) που δοκιμάστηκε σκληρά από τις μεγάλες πυρκαγιές, θα μεταβεί πάντως το προσεχές Σαββατοκύριακο στη ΔΕΘ για την αναβληθείσα ομιλία και συνέντευξη Τύπου. Και εκεί αναμένεται να ακολουθήσουν νέες ανακοινώσεις για την υποστήριξη των πληγέντων.

Τα πρώτα 10 μέτρα

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν ήδη, κατόπιν διευρυμένης σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό στο έκτακτο κέντρο επιχειρήσεων στην έδρα της θεσσαλικής περιφέρειας, η πλατφόρμα κρατικής αρωγής ανοίγει σήμερα, 11 Σεπτεμβρίου, με δεσμεύσεις για παροχή βοήθειας κατά προτεραιότητα και χωρίς γραφειοκρατία. Στο πρώτο πακέτο περιλαμβάνονται οι εξής 10 άξονες:

  • Στεγαστική συνδρομή μέχρι 10.000 ευρώ.
  • Κάλυψη μέχρι του 80% της επισκευής και της επανακατασκευής των κτιριακών υποδομών.
  • Στήριξη επιχειρήσεων – συμπεριλαμβανομένων των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων – με επιχορήγηση μέχρι 4.000 ευρώ.
  • Επιδότηση ενοικίου και επιδότηση συγκατοίκησης: 300 – 500 ευρώ.
  • Κάλυψη πρώτων αναγκών (ζημιές σε οικοσκευή και τις επισκευαστικές εργασίες) μέχρι 6.600 ευρώ με αυτοματοποιημένη διαδικασία για τις πληγείσες από πλημμύρες περιοχές.
  • Αυτόματη παράταση της καταβολής του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και του Επιδόματος Στέγασης για τρεις μήνες (μέχρι τέλος του έτους).
  • Αναστολή φορολογικών – ασφαλιστικών υποχρεώσεων: αναστολή διενέργειας πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης σε ορίζοντα εξαμήνου, τριετής απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ (και για τα αγροτεμάχια).
  • Αναστολή συμβάσεων εργασίας με επιδότηση 534 ευρώ ανά εργαζόμενο.
  • Έκτακτη χρηματοδότηση 45 εκατομμυρίων ευρώ στους ΟΤΑ (όχι μόνο στις πληγείσες από πλημμύρες περιοχές αλλά και σε εκείνες που δοκιμάστηκαν από τις φωτιές).
  • Κάλυψη των πρώτων αναγκών σε ζωοτροφές σε συνεργασία με την περιφέρεια Θεσσαλίας.
Σεισμός στο Μαρόκο: Ξεπέρασαν τους 2.100 οι νεκροί

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΠανεπιστήμιο Θεσσαλίας: Αναστολή λειτουργίας σε Βόλο, Λάρισα, Τρίκαλα, Καρδίτσα
Επόμενο άρθροΣυγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα το απόγευμα στην Πλατεία Ελευθερίας