Με σύνθημα «Δεν θα μείνουμε θεατές στην κανονικότητά τους» σωματεία και φορείς της Μαγνησίας, θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου στις 18.30 στην Πλατεία Ελευθερίας.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, τη στιγμή που μετράμε νεκρούς και έχουμε ακόμα αγνοούμενους, την στιγμή που έχουμε εγκλωβισμένους που δεν μπορούν να βγουν από τα σπίτια τους, που πολλές περιοχές είναι μέσα στο σκοτάδι, που έχουμε πει το νερό «νεράκι», η κυβέρνηση και οι τοπικές αρχές προσπαθούν να μας πείσουν πως για όλα αυτά την μόνη ευθύνη έχει ο «κακός μας» ο καιρός και η κλιματική αλλαγή. Μια καραμέλα που ακούμε κάθε φορά μετά από κάθε καταστροφή, όπως πρόσφατα με τις πυρκαγιές.

Δεν θα δεχτούμε ως “κανονικότητα” να βρισκόμαστε κάθε τόσο στο έλεος των καιρικών φαινομένων, ενώ υπάρχουν όλες οι επιστημονικές και τεχνολογικές δυνατότητες έγκαιρης πρόβλεψης, αλλά και προστασίας της ζωής μας και των περιουσιών μας.
Το πρόβλημα είναι η διαχρονική πολιτική της σημερινής κυβέρνησης και όλων των προηγούμενων, των περιφερειακών και δημοτικών αρχών, που αντιμετωπίζουν την αναγκαία αντιπλημμυρική και αντιπυρική προστασία ως “περιττό κόστος”, ενώ την ίδια ώρα ιεραρχούνται έργα που αποφέρουν κέρδη στο κεφάλαιο. Για αυτό έχουμε έλλειψη ολοκληρωμένων μελετών, για αντιπλημμυρικά και για αντιδιαβρωτικά έργα, και εδώ και χρόνια, δεν ολοκληρώνονται! Για αυτό έχουμε έλλειψη ελέγχου της στατικότητας γεφυρών και άλλων υποδομών, που έχουν κατασκευαστεί πριν από δεκαετίες. Για αυτό έχουμε κακοτεχνίες και διαρκή μπαλώματα στις αποκαταστάσεις ζημιών, ελλιπή καθαρισμός των ρεμάτων, ανεπαρκές δίκτυο όμβριων υδάτων που είναι πεπαλαιωμένο με βουλωμένα φρεάτια.
Το ίδιο κράτος που είναι ανίκανο να προστατεύσει τις ζωές μας και τις περιουσίες μας είναι ικανό όταν πρόκειται να πάρει τα σπίτια μας στους πλειστηριασμούς, να κηρύξει παράνομους, μέσα σε λίγες ώρες, τους αγώνες μας για την διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας. Με τον κρατικό μηχανισμό να εξαντλείται στα μηνύματα του «112».

Το Συνδικάτο Μετάλλου «Μ. Παπαρήγας», ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων, το Σωματείο Καθαριστριών, ο Σύλλογος Συνταξιούχων ΙΚΑ, ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Άνω Βόλου, δηλώνουν ότι απαιτούν:

• Να γίνει πλήρης καταγραφή όλων των ζημιών και να δοθούν άμεσα αποζημιώσεις στο 100% χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να ανασταλούν όλα τα χρέη των πληγέντων αυτοαπασχολουμένων και των λαϊκών οικογενειών.
• Να δοθεί άμεσα έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε όλους τους πληγέντες.
• Άμεσο καθαρισμό από τη λάσπη, τα φερτά υλικά κλπ, να γίνουν τώρα οι αναγκαίοι ψεκασμοί και απολυμάνσεις. Εξασφάλιση της επιδημιολογικής παρατήρησης με ευθύνη του κράτους. Παρακολούθηση των επιπτώσεων των μεταδοτικών νοσημάτων στη δημόσια υγεία.
• Με ευθύνη των κρατικών και δημοτικών υπηρεσιών να εξασφαλιστεί ο απεγκλωβισμός και η μετακίνηση των ανθρώπων απ’ τις αποκλεισμένες περιοχές, καθώς και η πρόσβαση σε δομές υγείας, με κάθε τρόπο.
• Καταγραφή και διασφάλιση από τις κρατικές, δημοτικές και υγειονομικές υπηρεσίεςτων αναγκών τροφοδοσίας, πόσιμου νερού και φαρμάκων, τώρα, ΔΩΡΕΑΝ, σε όλους τους κατοίκους της Μαγνησίας. Να χρησιμοποιηθούν υδροφόρες για την κάλυψη σε νερό για την καθημερινή υγιεινή.
• Να προσληφθεί με γρήγορες διαδικασίες το απαραίτητο μόνιμο επιστημονικό και εργατοτεχνικό προσωπικό στους δήμους της Μαγνησίας και στη ΔΕΥΑΜΒ για την πιο γρήγορη αποκατάσταση των τεράστιων καταστροφών. Να καλυφθούν οι ανάγκες των υπηρεσιών με σύγχρονα τεχνικά μέσα.
• Να ελεγχθεί η στατικότατα και γενικότερα η κατάσταση των υποδομών, ιδιαίτερα, στα σχολικά κτήρια, με προτεραιότητα σ’ αυτά που ήδη παρουσίαζαν προβλήματα στο παρελθόν είτε λόγω κακοτεχνιών είτε λόγω παλαιότητας.
• Να δοθεί προτεραιότητα στις λαϊκές γειτονιές που «πνίγηκαν», για να διασφαλιστεί η ασφαλής διαβίωση των κατοίκων και όχι σε μεγάλες επιχειρήσεις, όπως παρατηρήθηκε να συμβαίνει τις προηγούμενες ημέρες (JUMBO, VOLOSPALACE, κ.ά.)
• Αποκατάσταση των φθορών που υπέστη από την πλημμύρα (π.χ. οδικό δίκτυο, αγροτική οδοποιία, των επιχωμάτων των πρανών, κ.ά.). Ειδικά για την αγροτική οδοποιία να παρθούν άμεσα μέτρα για να μπορούν οι αγρότες να φτάσουν στις καλλιέργειές τους.
• Να υλοποιηθούν άμεσα όλα τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα για να προστατευτούν η ζωή και η περιουσία των κατοίκων της περιοχής. Να υλοποιηθεί άμεσα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιπλημμυρικής προστασίας που θα εκπονηθεί με ευθύνη του κράτους με γενναία κρατική χρηματοδότηση.
• Έλεγχος, συντήρηση και επέκταση των αντιπλημμυρικών έργων και σύνδεσή τους με άλλα έργα της περιοχής.
• Αντιπλημμυρική θωράκιση των ρεμάτων που διέρχονται κατοικημένες περιοχές.
• Έλεγχος της στατικότητας όλων των γεφυρών.
• Να καταβληθούν κανονικά τα ημερομίσθια για τους εργαζόμενους που δεν μπόρεσαν να πάνε στην εργασίας τους ή αποχώρησαν νωρίτερα. Να μην χρεωθούν με «κανονική άδεια».

Προηγούμενο άρθροΤι ζητάει το Μαξίμου από την Ε.Ε για τους πλημμυροπαθείς – Στα 2,5 δισ. το «ταμείο»
Επόμενο άρθροΜπαρτ Ρέινολντς: Το παιδί που ήθελε να παίξει ποδόσφαιρο αλλά έζησε μια ξέφρενη ζωή στο Χόλιγουντ