Γιορτάζουν

Ξανθίππη, ΞάνθιπποςΠολυξένη.

Επέτειοι

  • Διεθνής Ημέρα των Νοηματικών Γλωσσών
  • Η 23η Σεπτεμβρίου τιμάται ως Διεθνής Ημέρα των Νοηματικών Γλωσσών, με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ, που ελήφθη τον Δεκέμβριο του 2017.

    Η επιλογή της ημερομηνίας αυτής συμπίπτει με την ίδρυση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Κωφών (WFD) στις 23 Σεπτεμβρίου 1951, στην Ρώμη. Η οργάνωση έχει ως έναν από τους κύριους στόχους της, τη διατήρηση των νοηματικών γλωσσών και του πολιτισμού των κωφών ως προϋπόθεση για την υλοποίηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους.

  • Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Αθλητισμού
  • Κάθε χρόνο, μία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου είναι αφιερωμένη στα σπορ και την άθληση στις 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (23 Σεπτεμβρίου – 30 Σεπτεμβρίου 2023). Η πρωτοβουλία ανήκει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Κομισιόν) κι έχει ως στόχο την αύξηση της συμμετοχής όλων των πολιτών στη φυσική δραστηριότητα και τον αθλητισμό σε όλα τα επίπεδα, έτσι ώστε να υιοθετήσουν έναν ενεργό και υγιή τρόπο ζωής.

    Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Αθλητισμού (European Week of Sport) υλοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2015, σε μία προσπάθεια να ανατραπεί η ανησυχητική τάση για τη μειωμένη ενασχόληση των ευρωπαίων πολιτών με τη φυσική δραστηριότητα, όπως καταδεικνύουν έρευνες, τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο κρατών μελών της Ε.Ε. Ενδεικτικά είναι τα αποτελέσματα του Ευρωβαρόμετρου 2014 για τον αθλητισμό και τη φυσική δραστηριότητα, σύμφωνα με τα οποία σχεδόν 60% των Ευρωπαίων δεν αθλούνται ή αθλούνται ελάχιστα.

  • Ημέρα Βιολογικής Παραγωγής της Ευρωπαϊκής Ένωσης
  • Η Ημέρα Βιολογικής Παραγωγής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EU Organic Day) καθιερώθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου 2021 με κοινή δήλωση του Ευρωκοινοβουλίου, του Συμβουλίου και της Επιτροπής και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 23 Σεπτεμβρίου.

    Κατά την τελετή υπογραφής, ο επίτροπος Γεωργίας, Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι, δήλωσε τα εξής: «Σήμερα γιορτάζουμε τη βιολογική παραγωγή, μια βιώσιμη μορφή γεωργίας όπου η παραγωγή των τροφίμων γίνεται σε αρμονία με τη φύση, τη βιοποικιλότητα και την καλή μεταχείριση των ζώων. Η 23η Σεπτεμβρίου είναι επίσης η φθινοπωρινή ισημερία, με την ημέρα και τη νύχτα να είναι εξίσου μεγάλες —ένα σύμβολο ισορροπίας μεταξύ γεωργίας και περιβάλλοντος που ταιριάζει απόλυτα στη βιολογική παραγωγή. Χαίρομαι που, από κοινού με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και τους βασικούς παράγοντες αυτού του τομέα, καθιερώνουμε αυτή την ημέρα βιολογικής παραγωγής της Ε.Ε, η οποία θα διοργανώνεται κάθε χρόνο και η οποία αποτελεί μεγάλη ευκαιρία για την καλύτερη ενημέρωση σχετικά με τη βιολογική παραγωγή και για την προώθηση του καίριου ρόλου που αυτή διαδραματίζει στη μετάβαση σε βιώσιμα συστήματα τροφίμων».

    Η καθιέρωση της Ημέρας Βιολογικής Παραγωγής ακολουθεί την έγκριση από την Επιτροπή του σχεδίου δράσης για την ανάπτυξη της βιολογικής παραγωγής στις 25 Μαρτίου 2021, στο πλαίσιο του οποίου ανακοινώθηκε η δημιουργία μιας τέτοιας ημέρας για την καλύτερη ενημέρωση σχετικά με τη βιολογική παραγωγή.

    Ο γενικός στόχος του σχεδίου δράσης για την ανάπτυξη της βιολογικής παραγωγής είναι η ουσιαστική ενίσχυση της παραγωγής και της κατανάλωσης βιολογικών προϊόντων, η οποία θα συμβάλει στην επίτευξη των στόχων της στρατηγικής «Από το αγρόκτημα στο πιάτο» και της στρατηγικής για τη βιοποικιλότητα, όπως η μείωση της χρήσης λιπασμάτων, φυτοφαρμάκων και αντιμικροβιακών ουσιών.

  • Παγκόσμια Ημέρα Αμφισεξουαλικότητας
  • Η Παγκόσμια Ημέρα Αμφισεξουαλικότητας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 23 Σεπτεμβρίου από το 1999.

    Ξεκίνησε με πρωτοβουλία αμερικανών ακτιβιστών της οργάνωσης BiNet για να αναδείξει τις ιδιαιτερότητες των αμφισεξουαλικών ατόμων, μιας ξεχωριστής κατηγορίας ανθρώπων που σχετίζεται ερωτικά και με τα δύο φύλα.

    Γρήγορα, ο εορτασμός ξεπέρασε τα στενά όρια των ΗΠΑ και εξαπλώθηκε σε πολλά μέρη του κόσμου, από τον Καναδά έως την Αυστραλία και από την Ευρώπη έως τη Νότια Αφρική.

    Η ημέρα αυτή είναι μια ευκαιρία για τα αμφισεξουαλικά άτομα να τραβήξουν τα φώτα της δημοσιότητας και να τονίσουν εμφαντικά τη διαφορετικότητά τους από τους ομοφυλόφιλους και τους αλλοφυλόφιλους, από τους οποίους συχνά λοιδορούνται, αλλά και να αναδείξουν την κουλτούρα και τα ενδιαφέροντά τους.

Γεγονότα

  • 1529

    Η Πολιορκία της Βιέννης

    Αρχίζει η Πολιορκία της Βιέννης από τις δυνάμεις του οθωμανού σουλτάνου Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς.

  • 1821

    Η Άλωση της Τριπολιτσάς

    Η Τριπολιτσά (Τρίπολη) πέφτει στα χέρια των ελλήνων επαναστατών. 32.000 τούρκοι και εβραίοι πέφτουν νεκροί, σύμφωνα με τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη. «Το άλογό μου από τα τείχη έως τα σαράγια δεν επάτησε γη», αναφέρει χαρακτηριστικά στα απομνημονεύματά του. Οι Αλβανοί έρχονται σε συμφωνία με τον «Γέρο του Μωριά» και αποχωρούν χωρίς να υποστούν το παραμικρό.

  • 1863

    Ιόνιος Βουλή

    Η Ιόνιος Βουλή τάσσεται ομόφωνα υπέρ της ένωσης των Επτανήσων με την Ελλάδα.

  • 1942

    Θάλαμος αερίων στο Άουσβιτς

    Αρχίζουν πειραματικά στο Άουσβιτς οι εκτελέσεις Εβραίων με θανατηφόρα αέρια.

  • 1974

    Νομιμοποιείται το Κομουνιστικό Κόμμα Ελλάδος (ΚΚΕ), με νομοθετικό διάταγμα της κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

  • 1999

    Αρχίζει η πτώση της τιμής των μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, που θα οδηγήσει στο αποκληθέν «Σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου». Πολλές από τις μετοχές που έχουν εισαχθεί στο Χρηματιστήριο θα αποδειχτούν «φούσκες», δηλαδή άνευ αντικρίσματος, με εταιρίες χωρίς έργο, αλλά μόνο σκοπό την ελκυστική εικόνα στο χρηματιστήριο.

Γεννήσεις

  • 63 π.Χ.

     Οκταβιανός Αύγουστος

    Οκταβιανός Αύγουστος, ο πρώτος ρωμαίος αυτοκράτορας. Υιοθετημένος γιος του Ιουλίου Καίσαρα, εγκαθίδρυσε την «Παξ Ρομάνα» και εξασφάλισε την ειρήνη σε όλο τον ρωμαϊκό κόσμο. (Θαν. 19/8/14)

  • 1926

    Τζον Κολτρέιν

    Τζον Κολτρέιν, αμερικανός σαξοφωνίστας, από τις κορυφαίες προσωπικότητες της τζαζ. («A Love Supreme») (Θαν. 17/7/1967)

  • 1949

    Μπρους Σπρίνγκστιν

    Μπρους Σπρίνγκστιν, αμερικανός ρόκερ.

Θάνατοι

Πηγή: https://www.sansimera.gr/almanac/2309

© SanSimera.gr

Ν.Β.

 

Προηγούμενο άρθροΑχτσιόγλου στον Κασσελάκη: «Ποιο είναι το επιχείρημα; Επειδή δεν του απάντησα στο email κατέβηκε υποψήφιος;»
Επόμενο άρθρο28χρονος στο Βόλο κλείδωνε στο σπίτι σύζυγο και παιδί – Χτυπούσε την γυναίκα του καθημερινά