Για την επιτακτική ανάγκη άμεσης διερεύνησης της παραχώρησης κτιρίου από τον Δήμο Βόλου για τις ανάγκες στέγασης του υπό ίδρυση 3ου ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας Βόλου κάνει λόγο η Υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και βουλευτής Ν. Μαγνησίας κα Ζέττα Μ. Μακρή στην επιστολή που απέστειλε, χθες Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2023, στον Δήμαρχο Βόλου κ. Α. Μπέο.

Στην επιστολή της, η κ. Μακρή αναφέρεται, αναλυτικά, στην νέα κοινωνική και εκπαιδευτική πραγματικότητα, που παρατηρείται την τελευταία πενταετία και στην Μαγνησία και η οποία αφορά στην αυξανόμενη μετακίνηση του μαθητικού δυναμικού από την γενική παιδεία προς την επαγγελματική εκπαίδευση, για λόγους που σχετίζονται, κυρίως, με την ταχύτερη πρόσβαση στην αγορά εργασίας και την αποτελεσματικότερη επαγγελματική αποκατάσταση.

Όπως, χαρακτηριστικά, δηλώνει η αρμόδια Υφυπουργός για την Επαγγελματική Εκπαίδευση, Κατάρτιση και τη Διά Βίου Μάθηση, άμεση συνέπεια της παραπάνω μεταστροφής των μαθητών αποτελεί η υπερκάλυψη των θέσεων με την χρήση αιθουσών και υποδομών να βρίσκεται στο ανώτατο επιτρεπτό όριο, στην πλειονότητα των επαγγελματικών λυκείων της ευρύτερης περιοχής του Βόλου και η αδυναμία των διοικήσεων των σχολικών μονάδων να εγγράψουν νέο πρόσθετο μαθητικό δυναμικό λόγω έλλειψης κτιριακών χώρων.

Παράλληλα, η εξαιρετικά ασφυκτική πλήρωση των θέσεων έχει ως αποτέλεσμα η μαθησιακή διαδικασία να καθίσταται δυσχερής και, ταυτόχρονα, να πολλαπλασιάζονται ή/και να διογκώνονται περιστατικά έντασης, βίας και σχολικού εκφοβισμού, τα οποία είναι δύσκολο να προληφθούν έγκαιρα και να αντιμετωπιστούν εκ των υστέρων. Ενώ, η αυξημένη ζήτηση για εγγραφή στα επαγγελματικά λύκεια, που, δυστυχώς, δεν μπορεί να ικανοποιηθεί, έχει ως αποτέλεσμα είτε οι μαθητές να εγκαταλείπουν τελείως την δευτεροβάθμια εκπαίδευση, είτε να εγκλωβίζονται στην αναγκαστική φοίτησή τους σε Γενικά Λύκεια, την οποία και αντιμετωπίζουν με αδιαφορία και απαξίωση, αφού δεν αποτελεί επιλογή τους.

Μάλιστα, η κ. Μακρή δεν παρέλειψε να επισημάνει και το γεγονός ότι το τελευταίο σχολικό κτίριο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που οικοδομήθηκε στον Βόλο είναι εκείνο του 10ου Γυμνασίου, το οποίο παραδόθηκε και λειτούργησε, για πρώτη φορά, κατά την σχολική χρονιά 2010-11.

Και συνεχίζει η κ. Μακρή ότι δεδομένων των παραπάνω αναγκών, το ΥΠΑΙΘΑ επεξεργάζεται την ίδρυση, προσεχώς, νέου ΕΠΑΛ στην Ν. Ιωνία Βόλου, με την επωνυμία 3ο ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας. Ήδη, εκτιμάται ότι κατά την πρώτη ημέρα λειτουργίας του θα αριθμεί 150 μαθητές με την προοπτική αυτός ο αριθμός να βαίνει συνεχώς αυξανόμενος. Για τις δε ανάγκες στέγασης της παραπάνω σχολικής μονάδας κρίνεται εξαιρετικά κατάλληλο, από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφερειακής Διεύθυνσης Θεσσαλίας, τόσο χωροταξικά όσο και σχεδιαστικά, το κτίριο στην περιοχή του Αγίου Νεκταρίου, που, μέχρι πρότινος, στέγαζε τις υπηρεσίες της ΔΟΥ Ν. Ιωνίας, ιδιοκτησίας του Δήμου Βόλου, και το οποίο παραμένει εδώ και 20 μήνες τελείως ανεκμετάλλευτο.

Κλείνοντας την επιστολή της, η Υφυπουργός Παιδείας, εξέφρασε την πίστη ότι η ανταπόκριση του κ. Μπέου θα είναι άμεση και θετική στο αίτημα των αρχών Εκπαίδευσης, με γνώμονα πάντα την διευκόλυνση και την ασφάλεια της μαθητικής και εκπαιδευτικής κοινότητας.

Προηγούμενο άρθρο«Σεβασμός στο ανθρωπιστικό δίκαιο» – Οι 3 ώρες του Μητσοτάκη στο Ελιζέ, το τετ α τετ με τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό
Επόμενο άρθροΆνοιξε η πλατφόρμα για το Youth Pass – Πώς θα κάνετε αίτηση