Μεγάλες αλλαγές στην αντιπλημμυρική θωράκιση και αποκατάσταση προβλέπει η μελέτη των Ολλανδών για τη Θεσσαλία και τον Έβρο. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε το σχέδιο για την αποκατάσταση των ζημιών κι εκτίμησε ότι το κόστος ανασυγκρότησης θα υπερβεί τα 3,3 δισεκατομμύρια ευρώ. Εξήγγειλε πρόσθετους πόρους κι επιπλέον μέτρα στήριξης για τους πληγέντες, όπως η καταβολή επιδόματος ενοικίου και αποζημιώσεις σε επιχειρήσεις έως το τέλος του χρόνου.

Για την αποκατάσταση, θα διατεθούν πρόσθετοι πόροι 686 εκατομμυρίων ευρώ, που θα αντληθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και από το ειδικό πράσινο τέλος που θα επιβληθεί στα τουριστικά καταλύματα.

Οι Ολλανδοί πρότειναν τα εξής:

Να διευρυνθούν οι κοίτες των ποταμών.

Να διατεθεί χώρος στις πλευρές των ποταμών που θα λειτουργούν ως πλημμυρικά πεδία εκτόνωσης του νερού.

Να απομακρυνθούν όλες οι τεχνητές κατασκευές από τα σημεία αυτά, όπως αναχώματα, κτίρια κι εγκαταστάσεις.

Να γίνουν έργα ορεινής υδρονομίας και μικρές παρεμβάσεις σε όλο το μήκος των ποταμών.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος εταιρίας HVA International, κ. Μιλτιάδης Γκουζούρης ανέφερε: ”Κοιτάζουμε για λύσεις πάνω στο κομμάτι με τα τεχνικά έργα και διαχειριστικά, διοικητικά και το τρίτο να έχουμε συστήματα που να ειδοποιούν εγκαίρως τους κατοίκους να παίρνουν μέτρα προφύλαξης στο θέμα των πλημμυρών και παράλληλα όλο το μηχανισμό που θα τους καθοδηγεί”.

Το master plan των Ολλανδών για την αποκατάσταση και την αντιπλημμυρική θωράκιση θα παρουσιαστεί λεπτομερώς στο τέλος Φεβρουαρίου και θα περιλαμβάνει προτάσεις και για την αναδιάρθρωση καλλιεργειών. Μέχρι τότε, προβλέπονται άμεσα μέτρα στήριξης για τους πλημμυροπαθείς και για την αποκατάσταση των υποδομών.

Καθώς οι εθνικοί πόροι δεν είναι ανεξάντλητοι, στη διαδικασία αποκατάστασης θα εμπλακούν και ιδιώτες μέσω χορηγιών.

Πηγή: ertnews.gr

Ν.Β.

Προηγούμενο άρθροΚαιρός: Έρχεται «πολικό ποτάμι» – Κρύο με παγερούς βοριάδες από την Κυριακή
Επόμενο άρθροΆνω Λιόσια: Επίθεση με μολότοφ σε αστικό λεωφορείο – Έντρομοι βγήκαν έξω οι επιβάτες