Εφυγε από τη ζωή το πρωί της Κυριακής 28 Ιανουαρίου, σε ηλικία 94 ετών ο Νίκος Τσαούτος, ο άνθρωπος που συνδύασε το όνομά του και την απόλυτα επιτυχημένη επιχειρηματική του δραστηριότητα με το εργοστάσιο αναψυκτικών ΕΨΑ στην Αγριά Βόλου.

Ασχολήθηκε με την επιχείρηση από το μακρινό 1969 και κατάφερε να τη φέρει στην κορυφή της κατηγορίας της μέσα σε ένα πολύ δύσκολο ανταγωνιστικό περιβάλλον στο οποίο υπάρχουν διεθνείς κολοσσοί.

Ηταν άριστος επιχειρηματίας, πολύ προσιτός κι ανθρώπινος στις σχέσεις του με τους εργαζόμενους, γιατί αναγνώριζε ότι, μεγάλο μέρος της επιτυχημένης πορείας της επιχείρησης οφείλεται σ’ αυτούς.

Επίσης, ο Νίκος Τσαούτος ήταν επίλεκτο μέλος του Ορειβατικού Συλλόγου Βόλου.

Η ιστορία της ΕΨΑ ξεκινάει το 1922, όταν η περιοχή του Πηλίου είχε πλεόνασμα λεμονιών. Εκείνη την εποχή οι αδερφοί Κοσμαδόπουλοι, αργυραμοιβοί στο επάγγελμα, παρατηρώντας την αύξηση του αριθμού των λεμονατζίδικων και τη διακίνηση παραδοσιακής λεμονάδας από πλανόδιους μικροπωλητές, έθεσαν στόχο τη δημιουργία εργοστασίου παραγωγής αναψυκτικών (1924). Ένας Γερμανός χημικός μηχανικός, ονόματι Ότο, προσκλήθηκε για να βοηθήσει στην παραγωγή της λεμονάδας. Από τότε γεννήθηκε η μυστική συνταγή που διατηρείται μέχρι σήμερα. Έτσι η Εταιρεία Ψυγείων Αγριάς, μετέπειτα ΕΨΑ, άλλαξε αντικείμενο και από τη λειτουργία ψυγείων για διατήρηση φρούτων, έγινε εταιρεία παραγωγής αναψυκτικών. Παράλληλα τροφοδοτούσε με ρεύμα όλη τη γύρω περιοχή.

Το 1937 η ΕΨΑ βραβεύτηκε με το «Χρυσούν Βραβείον Ποιότητος» στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Το 1940 σχεδιάστηκε το χαρακτηριστικό γυάλινο μπουκάλι που έμελλε να γίνει σήμα κατατεθέν της βολιώτικης βιομηχανίας αναψυκτικών. Ενδιάμεσα η εταιρεία πέρασε στην ιδιοκτησία της Εθνικής Τράπεζας και το 1969 εξαγοράστηκε από του αδερφούς Μοσκαχλαϊδή και τον Νίκο Τσαούτο.

 

Ο κ. Νίκος Τσαούτος με τα παιδιά του κ. Μιχάλη Τσαούτο και κυρία Πένυ Τσαούτου
Ο κ. Νίκος Τσαούτος με τα παιδιά του κ. Μιχάλη Τσαούτο και κυρία Πένυ Τσαούτου

Σήμερα η ΕΨΑ παραμένει εγκατεστημένη στον ίδιο χώρο, στην Αγριά του Βόλου, διαθέτοντας σύγχρονες γραμμές παραγωγής αναψυκτικών.

Έψα, μια ιστορία δροσιάς που ξεκινά το 1922 και φθάνει δυναμικά στις μέρες μας

Ιστορία της ΕΨΑ από ”New Times”

Νίκος  Βητσόπουλος

Προηγούμενο άρθροΚορινθία: Σοβαρό τροχαίο στο Δερβένι – ΙΧ εξετράπη της πορείας του και έπεσε πάνω σε τοίχο
Επόμενο άρθροΝίκος Ψαρράς: Οι νέοι ηθοποιοί δεν το δέχονται αυτό και πολύ καλά κάνουν