Αύριο Σάββατο, 3η Φεβρουαρίου 2024 και ώρα 7μμ, θα λάβει χώρα μια σημαντική παρουσίαση που είναι η τρίτη του 2023-24, στο πλαίσιο των μηνιαίων συναντήσεων των μελών και φίλων της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος (με έδρα το Βόλο). Στην αίθουσα Β1 του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (28ης Οκτωβρίου 78 – κτίριο Ματσάγγου), η αστροφυσικός του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Δρ. Φιόρη-Αναστασία Μεταλληνού θα αναπτύξει το θέμα: «Ο Ήχος του Διαστήματος».

Σε τι αναφερόμαστε όταν μιλάμε για τον «ήχο» του διαστήματος; Υπάρχει «ήχος» στο διάστημα; Πρόκειται για ένα θέμα με ενδιαφέρον όχι μόνο για τους αστρονόμους, αλλά και για το ευρύ κοινό. Ένα θέμα το οποίο συνδέει την επιστήμη, με την εκπαίδευση, αλλά και την τέχνη, οδηγώντας σε φιλοσοφικές αναφορές.
Πριν και μετά τη διάλεξη, στον χώρο έξω από την αίθουσα Β1, θα εκτίθενται στερεοσκοπικές (3D) φωτογραφίες σε διαφάνειες του Ευστάθιου Ζαφραντζά, ιδρυτικού μέλους της Εταιρείας. Οι φωτογραφίες είναι από τους ιστορικούς χώρους του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών που επισκέφθηκαν το 2015 μέλη της Εταιρείας.

Οι χώροι αυτοί είναι:
Το ιστορικό Κτίριο Σίνα, στο Θησείο, στην κορυφή του λόφου των Νυμφών. Εκεί στεγάζονται τα πρώτα τηλεσκόπια της Ελλάδας, το μεσημβρινό τηλεσκόπιο Γ. Βούρη (1846 πρώτο έτος λειτουργείας του), το οποίο χρησίμευε για τον καθορισμό, μέχρι το 1964, της επίσημης ώρας Ελλάδος και το διοπτρικό τηλεσκόπιο Ploessl, 16 εκ.. Με το εν λόγω τηλεσκόπιο ο Ιούλιος Σμιτ, αστρονόμος και Διευθυντής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, σχεδίασε τον πλέον ακριβή χάρτη της Σελήνης του 19ου αιώνα, ο οποίος εκτίθεται επίσης εκεί. Είναι ο πληρέστερος σεληνιακός χάρτης, που έχει ποτέ σχεδιαστεί από ανθρώπινο χέρι. Στο χώρο εκτίθενται επίσης διάφορα επιστημονικά αστρονομικά και μετεωρολογικά όργανα.
Ο Θόλος του τηλεσκοπίου Δωρίδη, στο Θησείο, στο λόφο των Νυμφών. Εκεί στεγάζεται το τηλεσκόπιο Δωρίδη, με διάμετρο κατόπτρου 40 εκ. Κατασκευάστηκε το 1902 και υπήρξε το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο της Ελλάδας μέχρι το 1959, οπότε εγκαταστάθηκε στην Πεντέλη το διοπτρικό τηλεσκόπιο Newall με διάμετρο 62,5 εκ.
Ο Θόλος του Αστεροσκοπείου Πεντέλης. Εκεί στεγάζεται το διοπτρικό τηλεσκόπιο Newall ύστερα από δωρεά του Πανεπιστημίου Cambridge της Αγγλίας. Το Newall ήταν το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο της Ελλάδας μέχρι το 1975 και το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο του κόσμου από το 1869 (έτος κατασκευής του) μέχρι το 1873.

Προηγούμενο άρθροΚατερίνη: Αθωώθηκε 24χρονος που είχε φυλακιστεί για πορνογραφία ανηλίκου – Δεν ήταν αυτός στο βίντεο
Επόμενο άρθροΣυναντήσεις του προέδρου της «Πρότασης Ζωής»