Αν και οι σχέσεις Ελλάδος – Τουρκίας έχουν πλέον βελτιωθεί, ο Χακάν Φιντάν σε συνέντευξη του επανέφερε το θέμα των νησιών του Αιγαίου, το οποίο ήταν ένα από τα προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών.

Συγκεκριμένα, στην συνέντευξη του στο τουρκικό κανάλι HBR, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας ανέφερε ότι «Με τον ομόλογό μου αναζητούμε τρόπους πώς μπορούμε να συζητήσουμε το πρόβλημα με μια νέα οπτική γωνία.»

Στην συνέχεια, προσθέτει ότι: «Υπάρχουν ζητήματα που χρονίζουν όπως το καθεστώς των νησιών του Αιγαίου, η αποστρατιωτικοποίησαη και ο εναέριος χώρος» είπε και πρόσθεσε: «Με τον ομόλογό μου αναζητούμε τρόπους πώς μπορούμε να συζητήσουμε το πρόβλημα με μια νέα οπτική γωνία».

«Yπάρχουν προβλήματα στο Αιγαίο τα οποία προέρχονται απο το παρελθόν»

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε: «Μετά τη νίκη του προέδρου μας στις εκλογές ελήφθη μια απόφαση με τον κ. Μητσοτάκη μα προχωρήσουμε τις σχέσεις μας με θετική ατζέντα. Yπάρχουν προβλήματα στο Αιγαίο τα οποία προέρχονται απο το παρελθόν. Ολα δεν είναι της δικής μας γενιάς τα παραλάβαμε αυτά. Εμείς ως υπεύθυνη γενιά πως μπορούμε να τα τρἐξουμε; Ως ώριμα κράτη αυτά τα προβλήματα να βάλουμε σε παρένθεση και να δουμε σε ποια θέματα μπορούμε να προχωρήσουμε. Αυτό το είδαμε ως μια μέθοδο.»

Απο την άλλη πλευρά υπάρχουν τα μεταξύ μας ζητήματα που χρονίζουν. Κυρίως το καθεστώς των νησιών του Αιγαίου, της αποστρατιωτικοποίησης και τoυ εναέριου χώρου εδώ αναζητούμε πως μπορεί να συζητηθεί το πρόβλημα με μια νέα οπτική γωνία. Έχουμε αυτή την προσπάθεια , αυτό μιλάμε συχνά μαζί με τον ομόλογο μου. Υπάρχει μια συμφωνία και των δυο πλευρών για τη μείωση της στρατιωτικής έντασης.

Ο Φιντάν επαναφέρει το ζήτημα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών

«Πρέπει να δούμε πώς αλλάζουν οι ισορροπίες με την παραχώρηση των F-35 στην Ελλάδα μετά το 2030»

Ως προς το θέμα αυτό, ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε: «Το θέμα της παραχώρησης των F-35 στην Ελλάδα, όπως ξέρετε επειδή η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ ήταν ήδη στις χώρες που βρισκόταν στη λίστα της παραχώρησης των F-35. Προβλέπεται η παράδοση των. F-35 στην Ελλάδα μετά το 2030. Πρέπει να παρακολουθήσουμε το τι μπορεί να συμβεί μέχρι τότε, πώς θα αλλάξουν οι ισορροπίες.

Όμως εμείς πρέπει να δούμε πώς θα εξελίξουμε τις δυνατότητες μας στα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας και στις δυνατότητες μας στα μαχητικά. Εδώ τώρα υπάρχει η ανάπτυξη του αντιαεροπορικού συστήματος Hisar. To χερσαίο αντιαεροπορικό σύστημα. Διότι μέχρι σήμερα η αντιαεροπορική μας άμυνα ήταν τα F-16 δηλαδή σε μια επίθεση η απάντηση ήταν τα F-16».

Τι ανέφερε για την πιθανότητα επιστροφής στο πρόγραμμα των F-35;

«Αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει να μιλήσουν οι ειδικοί και οι στρατιωτικοί μας. Ωστόσο αυτή είναι μια δυνατότητα, και αν δεν θα χάσουμε άλλες δυνατότητες μας κι αν θα είναι μια επιπλέον δυνατότητα φυσικά γιατί να μην συμβεί;

Θα είναι κάτι που θα θέλουμε να αποκτήσουμε. Όμως αν υπάρχουν όροι να αποχωριστούμε άλλες δυνατότητες και να προσαρμοστούμε σε άλλες πολιτικές κι αν οι όροι είναι συμβίβαστοι τότε θα συνεχίσουμε να ψάχνουμε εναλλακτικές λύσεις».

Δείτε το βίντεο

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΣαν σήμερα 5 Φεβρουαρίου
Επόμενο άρθροΚλείνουν δρόμους οι αγρότες, αποφασίζουν νέες κινητοποιήσεις