Ένα «χτύπημα» πριν την βομβιστική επίθεση στη Σταδίου έχει μπει στο μικροσκόπιο των ερευνών της Αντιτρομοκρατικής υπηρεσίες προκειμένου να διαπιστωθεί αν συνδέεται με τη δράση τρομοκρατικών ομάδων που έκαναν την επανεμφάνισή τους.

Στις 18/12/23 σημειώθηκε η αποτυχημένη βομβιστική επίθεση στην έδρα των ΜΑΤ στο Γουδί με τον εκρηκτικό μηχανισμό να μην εκρήγνυται. Η ανάληψη ευθύνης για τη συγκεκριμένη ενέργεια έγινε από την πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση «Ένοπλη Προλεταριακή Δικαιοσύνη».

Στην Αντιτρομοκρατική θεωρούν ότι αυτά τα τρία χτυπήματα είναι μία αλυσίδα ενεργειών της ίδιας τρομοκρατικής ομάδας

Στις 3/2/24 τοποθετήθηκε βόμβα στο υπουργείο Εργασίας κι ανάληψη ευθύνης από την επίσης πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση «Επαναστατική Ταξική Αυτοάμυνα».

Ανάμεσα σε αυτά τα δύο χτυπήματα, στις 25/1/24, σημειώθηκε βομβιστική επίθεση σε υποκατάστημα τράπεζας στα Πετράλωνα. Για τη συγκεκριμένη ενέργεια δεν έχει υπάρξει ακόμα ανάληψη ευθύνης.

Το φάντασμα της 17Ν

Ωστόσο η συγκεκριμένη επίθεση έχει μπει στο μικροσκόπιο των ερευνών της Αντιτρομοκρατικής. Εκτός από τη χρονική συγκυρία με τα άλλα δύο χτυπήματα, η επίθεση αυτή εκλαμβάνεται και ως συμβολικής αφού το 1984 είχε γίνει και πάλι στόχος, τότε από τη «17 Νοέμβρη» με θύμα τον αστυνομικό Χρήστο Μάτη.

Συγκεκριμένα ήταν παραμονή Χριστουγέννων, 24 Δεκεμβρίου του 1984, όταν μέλη της 17 Νοέμβρη εισέβαλαν σε υποκατάστημα της τράπεζας επί της οδού Τριών Ιεραρχών στα Πετράλωνα με σκοπό τη ληστεία.

Ο 28χρονος αστυφύλακας, Χρήστος Μάτης, εκτελούσε χρέη φρουρού και στεκόταν κοντά στο ταμείο, κρατώντας το όπλο του. Ο ένας από τους τρεις δράστες, ο οποίος είχε μεταμφιεστεί σε αστυνομικό, πλησίασε τον 28χρονο κρατώντας ένα κουτί με γλυκά. «Χρήστο, αυτό είναι για τη γιορτή σου», του είπε.

Ο Μάτης κατάλαβε ότι κάτι ύποπτο συμβαίνει και προσπάθησε να πιάσει το όπλο του. Ο τρομοκράτης αμέσως τον χτύπησε και του άρπαξε το πιστόλι. Ο 28χρονος προσπάθησε να αντιδράσει και τότε ένας άλλος από τους δράστες τον πυροβόλησε τραυματίζοντάς τον θανάσιμα.

Τα μέλη της 17 Νοέμβρη στη συνέχεια άρπαξαν μετρητά από τα ταμεία (συνολικά 30 εκατομμύρια δραχμές) και εξαφανίστηκαν. Πολλά χρόνια αργότερα το πιστόλι του Μάτη βρέθηκε μέσα στο σάκο του Σάββα Ξηρού κατά τον τραυματισμό του στο λιμάνι του Πειραιά, που έγινε αιτία για να αρχίσει το «ξήλωμα» της τρομοκρατικής οργάνωσης.

Η αλυσίδα των επιθέσεων

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του MEGA στην Αντιτρομοκρατική θεωρούν ότι αυτά τα τρία χτυπήματα είναι μία αλυσίδα ενεργειών της ίδιας τρομοκρατικής ομάδας εκτιμώντας ότι είναι πολύ δύσκολο να υπάρχουν δύο διαφορετικές οργανώσεις που δρουν παράλληλα χωρίς κανένα συνδετικό κρίκο.

Η αστυνομία εξετάζει το ενδεχόμενο πίσω από τις βόμβες να είναι παλιοί στρατολόγοι και μαζί με νέα άτομα που έχουν ενεργοποιηθεί να αποτελούν πια την επιχειρησιακή ομάδα, φτιάχνοντας τελικά μία νέα οργάνωση.

Μάλιστα, η Αντιτρομοκρατική πιστεύει – ότι χρησιμοποιούν δύο ονόματα κι αυτό μένει να αποδειχθεί.

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΤζακ ποτ 2,4 εκατ. ευρώ στο ΤΖΟΚΕΡ και 100.000 ευρώ σε κάθε τυχερό 5άρι –
Επόμενο άρθροΈτοιμοι να σκληρύνουν τη στάση τους οι αγρότες – «Θα δούμε εικόνες που θυμίζουν Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία»