Οι πρωτοφανείς αποκαλύψεις σχετικά με την διαρροή των προσωπικών δεδομένων των αποδήμων ψηφοφόρων από το υπουργείο Εσωτερικών στον κομματικό μηχανισμό της Ν.Δ. έχει κάνει άνω κάτω το κυβερνών κόμμα και φυσικά την κυβέρνηση. Στο Μαξίμου μετά την αρχική αμηχανία σήμανε συναγερμός ενεργοποιώντας μηχανισμούς ανάλογους του σκανδάλου των υποκλοπών που σχετίζεται άμεσα με προστασία προσωπικών δεδομένων, δικαιωμάτων και ατομικών ελευθεριών.

Και στις δύο περιπτώσεις η πρώτη γραμμή άμυνας ήταν «πετάμε την μπάλα στην εξέδρα». Διαψεύσεις, υποβάθμιση των γεγονότων, ύβρεις και προσπάθεια αποδόμησης όσων ασκούσαν κριτική. Όσο οι αποκαλύψεις διαδέχονταν η μια την άλλη και άρχιζαν να αχνοφαίνονται ευθύνες που πλησίαζαν απειλητικά τον στενό κύκλο του πρωθυπουργού, τα επιχειρήματα άλλαζαν, εντοπίζονταν ένοχοι, με στόχο όμως να λειτουργήσουν και ως αποδιοπομπαίοι τράγοι και καταβάλλεται κάθε προσπάθεια για αλλαγή ατζέντας, ενώ «η Δικαιοσύνη θα κάνει τη δουλειά της».

Πρώτο μέλημα να βγει αλώβητος ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Στο «Newsletter Gate» το πρώτο ανάχωμα φτιάχτηκε για να προστατευτεί η κεφαλή της κυβέρνησης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Έτσι, πριν ολοκληρωθεί η έρευνα των Αρχών «έπεσαν κεφάλια» μόνο που το τσεκούρι της πολιτικής ευθύνης δεν ακούμπησε στα υψηλά κλιμάκια αλλά στα μεσαία στελέχη.

Τότε υποκλοπές, τώρα διαρροές

Η μέθοδος δοκιμασμένη αφού ανάλογη διαχείριση είχαμε και στο αποκαλούμενο «Predator Gate», το σκάνδαλο των υποκλοπών, που έφερε ισχυρές αναταράξεις στο κυβερνητικό επιτελείο και «καρατομήσεις» κορυφής με τον Γρηγόρη Δημητριάδη, ανιψιό και τότε γενικό γραμματέα του πρωθυπουργού να «αποκαθηλώνεται» στέλνοντας -αχνό- μήνυμα ανάληψης πολιτικής ευθύνης και τον Παναγιώτη Κοντολέων να «ξηλώνεται» από τη διοίκηση της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ).

Οι πολιτικές ευθύνες αποδόθηκαν, είναι το κυβερνητικό αφήγημα που όμως δεν πείθει κανέναν, ενώ η πληγή παραμένει ανοιχτή και κακοφορμίζει. Είναι πολύ νωπές οι μνήμες της καταδίκης της Ελλάδας από το Ευρωκοινοβούλιο για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ψηφίσματα που όσο και αν η κυβέρνηση αγνοεί επιδεικτικά απαιτούν απαντήσεις και κυρίως αντιμετώπιση των όσων εντοπίζουν.

Η νέα κηλίδα στο κυβερνητικό έργο, αφορά πάλι ζήτημα λειτουργίας του κράτους δικαίου και παραβίαση δικαιωμάτων και ελευθεριών για μικροπολιτικά και προσωπικά συμφέροντα. Η διαρροή προσωπικών δεδομένων χιλιάδων αποδήμων και η παραδοχή ότι αυτό έγινε εντός των τειχών προκάλεσε «τσουνάμι» αντιδράσεων και ο μηχανισμός damage control ενεργοποιήθηκε πάλι.

Μιχάλης Σταυριανουδάκης και Νίκος Θεοδωρόπουλους εμφανίζονται υπεύθυνοι για τη διαρροή

Αυτή τη φορά η πολιτική ευθύνη έπεσε πάνω στον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών, Μιχάλη Σταυριανουδάκη, που παραιτήθηκε τάχιστα με σκοπό να κλείσει το θέμα ενώ «θυσιάστηκε» και ο γραμματέας αποδήμων της Ν.Δ., Νίκος Θεοδωρόπουλος.

Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση της Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου ότι, παραμένοντας «στρατιώτης της παράταξης», ενημέρωσε τον Μητσοτάκη ότι αποσύρεται από τον αγώνα για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου «εάν το θέμα αυτό δεν έχει ξεκαθαριστεί πλήρως».

Εκτός κάδρου

Χωρίς να αποτελεί έκπληξη η επικεφαλής του υπουργείου Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, πέταξε από πάνω της οποιαδήποτε ευθύνη καθώς την «συγκεκριμένη περίοδο» ήταν «υπουργός παιδείας και μετά υποψήφια στον βόρειο τομέα Αθηνών». Όσον αφορά τον πρωθυπουργό στον αναλυτικό εβδομαδιαίο απολογισμό του δεν βρήκε ούτε μια λέξη να πει αν και λαλίστατος για άλλα θέματα.

Ο πρωθυπουργός και η υπουργός Εσωτερικών

Η ζημιά έχει γίνει

Το ντόμινο εξελίξεων του «Newsletter Gate» εγείρει πλέον ανοιχτά νομικές ευθύνες με την πρώτη αγωγή κατά του Ελληνικού Δημοσίου από κάτοικο Ολλανδίας να είναι γεγονός.

Την αγωγή καταθέτει μια κάτοικος Ολλανδίας η οποία είχε υποβάλει τα στοιχεία της για την εγγραφή της στον εκλογικό κατάλογο προκειμένου να ασκήσει το συνταγματικό δικαίωμά της στην ψηφοφορία των εθνικών εκλογών του 2023.

Η ενάγουσα ζητά από το Ελληνικό Δημόσιο 20.000 ευρώ

Ο δρόμος για να ακολουθήσουν δεκάδες άλλες αγωγές το επόμενο διάστημα άνοιξε μετά την ανακοίνωση εκ μέρους του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι η διαρροή έγινε από την συνεργάτη του Γενικού Γραμματέα Αυτοδιοίκησης και Αποκέντρωσης του Υπουργείου Εσωτερικών, Μιχάλη Σταυριανουδάκη, προς τον γραμματέα αποδήμων της Ν.Δ. Νίκου Θεοδωρόπουλου.

Η ενάγουσα ζητά από το Ελληνικό Δημόσιο «χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης ποσού 20.000 ευρώ, έντοκα από την επίδοση της αγωγής και μέχρι την εξόφληση».

Τι θα γίνει με την επιστολική ψήφο

Εκτός όμως των αγωγών αυτό που πονάει την κυβέρνηση, υπό την ασφυκτική πίεση και της αντιπολίτευσης που το θέτει μετ’ επιτάσεως είναι το θέμα της επιστολικής ψήφου και της διαβλητότητας του συστήματος, της βαθιάς αμφισβήτησης της δυνατότητας διασφάλισης της μυστικότητας και της αμεσότητας κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας, ενώ διατυπώνουν ευθέως την κατηγορία ότι η η Ν.Δ. είναι σε θέση να κατευθύνει εκλογικά μια μερίδα των ψηφοφόρων.

Ευρωεκλογές 2024

Όσο και αν τα κυβερνητικά στελέχη επιμένουν ότι πρόκειται για emails κάποιων εκλογέων του 2023 και ότι η επίμαχη διαρροή δεν σχετίζεται χρονικά με την πλατφόρμα εγγραφών για την επιστολική ψήφο το γεγονός ότι συνέβη φανερώνει το πόσο διαβλητή είναι ανά πάσα στιγμή αυτή η διαδικασία.

Πλέον, έχοντας μια κυβέρνηση που λειτουργεί συγκεντρωτικά -τρανό παράδειγμα η ΕΥΠ που αναφέρεται απευθείας στο γραφείο του πρωθυπουργού- και βεβαρημένο παρελθόν για το πως αντιλαμβάνεται το κράτος δικαίου οι αντιπολιτευόμενες φωνές για «άλωση της δημόσιας διοίκησης από τον ασύδοτο κομματικό μηχανισμό της Νέας Δημοκρατίας» αποτελούν λεκέ που πρέπει να καθαριστεί άμεσα, καθώς οι κάλπες των ευρωεκλογών πλησιάζουν ενώ βρισκόμαστε εν αναμονή της διερεύνησης των ευθυνών για τις διαρροές από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, την ελληνική Δικαιοσύνη, αλλά και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΠειραιάς: Συνδικαλιστικές διώξεις καταγγέλλουν εκπαιδευτικοί – Οργανώνουν διαδήλωση διαμαρτυρίας
Επόμενο άρθροΆννα Μαρία Παπαχαραλάμπους και Φάνης Μουρατίδης σε μία σπάνια δημόσια εμφάνιση