Συνδικαλιστικές και πολιτικές διώξεις καταγγέλλουν εκπαιδευτικοί από τον Πειραιά με οργισμένη ανακοίνωσή τους.

Εκπαιδευτικοί τονίζουν ότι έχουν διωχθεί ακόμη και για δημόσια κριτική στις πολιτικές του υπουργείου Παιδείας

Διαδήλωση διαμαρτυρίας οργανώνουν την Πέμπτη 21 Μαρτίου στην πλατεία Δημοτικού Θεάτρου έτσι ώστε να γνωστοποιήσουν το θέμα στην τοπική κοινωνία, έχοντας τη συμπαράσταση άλλων σωματείων, συλλογικοτήτων και κινήσεων της πόλης.

Η αφίσα που καλεί στη διαδήλωση

«Βιομηχανία διώξεων»

Σύμφωνα με την ανακοίνωσή τους: «Το τελευταίο διάστημα έχει ανοίξει μια βιομηχανία συνδικαλιστικών και πολιτικών διώξεων ενάντια σε εκπαιδευτικούς. Από άκρη σε άκρη σε όλη τη χώρα αξιοποιούνται όλοι οι διοικητικοί και δικαστικοί μηχανισμοί προκειμένου αγωνιστές εκπαιδευτικοί να βρεθούν όμηροι σε πειθαρχικά και δικαστικές αίθουσες. Αξιοποιούνται διάφορες αντιδραστικές διατάξεις του Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα καθώς και το αντισυνδικαλιστικό νομικό πλαίσιο που έχει ψηφιστεί τα τελευταία χρόνια (νόμοι Χατζηδάκη, Γεωργιάδη κ.τ.λ.)».

Παραδείγματα διώξεων

Οι ίδιοι καταγράφουν τις παρακάτω συνδικαλιστικές και πολιτικές διώξεις:

  • «4 διώξεις (πειθαρχικές και ποινικές) για συμμετοχή στην κινητοποίηση της ΕΛΜΕ Πειραιά (με στάση εργασίας της ΑΔΕΔΥ) ενάντια στις εξετάσεις PISA.
  • 2 ποινικές και πειθαρχικές διώξεις εκπαιδευτικών για «ανάρμοστη συμπεριφορά εκτός υπηρεσίας», λόγω συμμετοχής σε κινητοποίηση στην επέτειο της δολοφονίας του 15χρονου Γρηγορόπουλου, με βάση τις (χουντικής έμπνευσης) απαγορεύσεις στην πανδημία.
  • 3 ποινικές διώξεις εκπαιδευτικών για την κινητοποίηση της ΕΛΜΕ Πειραιά ενάντια στη φιέστα-φιάσκο της ΔΔΕ Πειραιά υπέρ των ιδιωτικών σχολείων και για κινητοποιήσεις του Σωματείου στα γραφεία της ΔΔΕ Πειραιά. Σε αυτή την μήνυση που έγινε από τον ΔΔΕ Πειραιά διωκόμενος είναι επίσης ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά που συμμετείχε και συμπαραστάθηκε στην κινητοποίηση.
  • 2 πειθαρχικές διώξεις (παραπομπή από την ΔΔΕ Πειραιά στο Πειθαρχικό) για «κακόβουλη κριτική της προϊστάμενης αρχής», με αφορμή δημόσια (!) κριτική στις πολιτικές του Υπουργείου.
  • 1 δίωξη εκπαιδευτικού Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευση στη Θεσσαλονίκη γιατί συμμετείχε σε κινητοποιήσεις ενάντια στους πλειστηριασμούς κατοικιών.
  • 1 πειθαρχική δίωξη συναδέλφου (ΕΔΕ) από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας για «την συμπεριφορά του στη ΓΣ της Ε’ ΕΛΜΕ-Θ στις 4/5/2022 στο 1ο Γυμνάσιο Σταυρούπολης», της οποίας εκείνη την περίοδο ήταν μέλος και συμμετείχε στη ΓΣ.
  • 3 παραπομπές σε Πειθαρχικό Περιφερειακής Εκπαίδευσης συναδελφισσών στην Αθήνα για συμμετοχή τους στην προκηρυγμένη από τα εκπαιδευτικά σωματεία Απεργία-Αποχή από Μέντορες-Συντονιστές.

Ανάμεσα σε όλα αυτά κατά καιρούς συνάδελφοι καλούνται σε απολογία στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης για έγγραφες εξηγήσεις, απειλούνται με ΕΔΕ, καλούνται σε αστυνομικά τμήματα γιατί συμμετείχαν σε απεργία (Ρέθυμνο)».

Πώς απαντούν στις καταγγελλόμενες διώξεις

Οι εκπαιδευτικοί έχουν ζητήσει συμπαράσταση και τονίζουν ότι: «Έπειτα από δυο συσκέψεις – με συμμετοχή συνδικαλιστικών οργανώσεων και κινήσεων – συλλογικοτήτων και κινήσεων γειτονιάς – που πραγματοποιήθηκαν (22/2 και 27/2) πήραμε την πρωτοβουλία για την διοργάνωση καμπάνιας ενημέρωσης ενάντια στις διώξεις και την πραγματοποίηση διαδήλωσης την Πέμπτη 21/3 στις 18:30 το απόγευμα στην πλατεία Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά».

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΚαθαρά Δευτέρα: Με σαρακοστιανά και μουσικές εκδηλώσεις τα «Κούλουμα» στους δήμους της Αττικής
Επόμενο άρθροΗ ιστορία επαναλαμβάνεται: «Newsletter Gate», «Predator Gate» – Κοινές πρακτικές, ανοιχτές πληγές στο κράτος Δικαίου