14.322 επιχειρηματίες έχουν ενταχθεί συνολικά στον εξωδικαστικό μηχανισμό, ενώ ήδη 5,7 δις χρεών έχουν ήδη ρυθμιστεί. Αυτό ανέφερε μεταξύ άλλων κατά την ομιλία της η Γενική Γραμματέας Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Θεώνη Αλαμπάση, στην ημερίδα που διοργάνωσαν το πρωί του Σαββάτου 30 Μαρτίου, το Επιμελητήριο Μαγνησίας και ο Δικηγορικός Σύλλογος Βόλου στο Επιμελητήριο Μαγνησίας.

Όπως είπε η κ. Αλαμπάση, ”τον περασμένο μήνα, συμπληρώθηκαν 1.222 αιτήσεις ένταξης στον εξωδικαστικό μηχανισμό, ενώ παρουσιάζεται σαφής μειωτική τάση του ιδιωτικού χρέους, καθώς από τα 244 δις μειώθηκε στα 233 δις ευρώ.
Παράλληλα, μετά τις βελτιώσεις που υπήρξαν στο μηχανισμό από τον περασμένο Ιανουάριο, καταγράφεται ένα επιπλέον κούρεμα 28%, ενώ συνολικά το κούρεμα αυτό ξεπερνά το 60%. Γι’ αυτόν το λόγο πρέπει οι οφειλέτες να ενθαρρυνθούν και να ενταχθούν στον εξωδικαστικό μηχανισμό”.

Η κ. Αλαμπάση έκανε αναλυτική παρουσίαση, των δυνατοτήτων που προσφέρει ο εξωδικαστικός μηχανισμός και των διορθωτικών κινήσεων που έγιναν σ’ αυτόν, τον περασμένο Δεκέμβριο, με αποτέλεσμα, όλο και περισσότεροι οφειλέτες, να ενταχθούν σ’ αυτόν.

Από τη Δευτέρα 1 Απριλίου, θα είναι έτοιμη σχετική πλατφόρμα, όπου κάθε οφειλέτης, ενταγμένος στον μηχανισμό, θα μπορεί μέσω e-banking να βλέπει όλες τις λεπτομέρειες και τα στοιχεία της οφειλής του, ενώ θα ισχύσει 3% σταθερό επιτόκιο για εξασφαλισμένες δόσεις και 4% για μη εξασφαλισμένες.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας Αριστοτέλης Μπασδάνης επισήμανε τα τεράστια προβλήματα των επιχειρηματιών, ειδικά μετά τις καταστροφικές πλημμύρες του περασμένου Σεπτεμβρίου και συμπλήρωσε ότι, ”ο νέος εξωδικαστικός παρουσιάζει σαφείς βελτιώσεις, είναι πιο ευέλικτος, γι’ αυτό κι ελπίζουμε να ενταχθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι σ’ αυτόν. Η κλιματική αλλαγή είναι μπροστά μας, κυριολεκτικά δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει και σαφέστατα τέτοια εργαλεία βοηθούν στη βιωσιμότητα της επιχειρηματικότητας”.

Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου κ. Χρήστος Στρατηγόπουλος μεταξύ άλλων τόνισε ότι, ”σε μία οικονομία όπως η ελληνική, η Πολιτεία όφειλε να δημιουργήσει έναν αξιόπιστο μηχανισμό για την προστασία των οφειλετών. Αφού ο εξωδικαστικός πέρασε προβληματικά την παιδική του ηλικία, υπάρχουν τώρα όλες εκείνες οι διορθωτικές παρεμβάσεις με σκοπό τη βελτίωσή του. Παρατηρούμε μία αυξητική τάση των αιτήσεων και θεωρώ ότι συγκεκριμένη διαδικασία για το 2024 θα είναι το κύριο μέσο ρύθμισης του ιδιωτικού χρέους”.

Για ”ελπιδοφόρα αποτελέσματα των βελτιώσεων του εξωδικαστικού μηχανισμού” έκανε λόγο ο δικηγόρος κ. Δημήτριος Σκαρίπας, που στην ομιλία του ανέπτυξε τα ”Ουσιαστικά και Δικονομικά ζητήματα κατά την εφαρμογή του Εξωδικαστικού Μηχανισμού”.
Ως σημεία αιχμής του μηχανισμού που χρίζουν περαιτέρω βελτίωσης, ο κ. Σκαρίμπας σημείωσε, τη μεγαλύτερη προβολή της διαδικασίας, τη βελτίωση τεχνικών σημείων σε σχέση με την φόρμουλα, την αποτελεσματική εξισορρόπηση μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού χρέους, και την απαγκίστρωση από δεδομένα τραπεζικών μηχανισμών (εγγυήσεις, Τειρεσίας, ενέχυρα, κλπ.).

Για την πτώχευση των επιχειρήσεων και την παροχή της 2ης ευκαιρίας, μίλησε η δικηγόρος κ. Διοχάντη Ζ. Χατζηνικολή, ενώ συντονιστής της ημερίδας ήταν ο δικηγόρος κ. Νικόλαος Παντελοδήμος.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν επίσης, μεταξύ πολλών άλλων, ο βουλευτής της ΝΔ κ. Χρήστος Μπουκώρος κι ο Πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας κ. Γιώργος Ζαφείρης.

Ν.Β.

 

Προηγούμενο άρθροΘερμές αέριες μάζες και αφρικανική σκόνη φέρνουν νωρίτερα το καλοκαίρι
Επόμενο άρθροΚεχαγιά: Η κυβέρνηση καταρρέει σε όλα τα επίπεδα και πρωτίστως της αξιοπιστίας