Μία παλιά, ίσως και ξεχασμένη ιστορία έφεραν ξανά στην επικαιρότητα οι καταγγελίες του υποψηφίου ευρωβουλευτή Νίκου Φίλη για τον Φρέντι Μπελέρη, με αφορμή το γεγονός της ανακοίνωσης από τη Νέα Δημοκρατία της υποψηφιότητας του καταδικασμένου από την αλβανική δικαιοσύνη εκλεγμένου δημάρχου Χιμάρας στις επικείμενες ευρωεκλογές.

Και μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να θεωρεί ότι η «γαλάζια» υποψηφιότητα Μπελέρη έχρι «πατριωτικό» και «δεξιόστροφο» πρόσημο, που θα έχει απήγηση στην παραδοσιακή βάση του κυβερνώντος κόμματος, ωστόσο, υπάρχει και η άλλη πλευρά που πιστεύει ότι η παρουσία του δημάρχου Χιμάρας στα ψηφοδέλτια της ΝΔ, λόγω του «σκοτεινού» παρελθόντος του, θα φέρει περισσότερες απώλειες παρά κέρδη.

Το «σκοτεινό» παρελθόν και τα καλάσνικοφ

Ποιο είναι αυτό το «σκοτεινό» παρελθόν, το οποίο λίγοι θυμούνται και ακόμα λιγότεροι συνδέουν με τον σημερινό υποψήφιο ευρωβουλευτή της ΝΔ;

Ο Φρέντι Μπελέρης ήταν ένας από τους επτά άνδρες που συνελήφθησαν στις 19 Μαρτίου 1995 από Έλληνες συνοριοφύλακες κοντά στο Δελβινάκι Ιωαννίνων, σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων από τα ελληνοαλβανικά σύνορα.

Η «προβοκάτσια», τα καλάσνικοφ, η ΜΑΒΗ και το τηλεοπτικό «παρών» σε εκπομπή του φασίστα Μιχαλολιάκου

Στο πορτμπαγκάζ των δύο αυτοκινήτων τους, μετέφεραν εννέα Καλάσνικοφ, δύο πιστόλια, ξιφολόγχες, ασύρματους, φόρμες παραλλαγής και κουκούλες.

Η υπόθεση αυτή εχε πάρει μεγάλες διαστάσεις στον Τύπο της εποχής, που είδε πίσω από αυτήν τη δράση ομάδας παρακρατικών Βορειοηπειρωτών.

Σε κάθε περίπτωση, η σύλληψη των επτά ανδρών, συμπεριλαμβανομένου του Φρέντι Μπελέρη, σήμανε συναγερμό στις ελληνικές αρχές, καθώς ένα χρόνο πριν άγνωστοι είχαν εισέλθει από την Ελλάδα στην Αλβανία και είχαν δολοφονήσει δύο Αλβανούς στρατιώτες.

Χαρακτηριστικό είναι, μάλιστα, πως η εφημερίδα «Τα Νέα», στο φύλλο που κυκλοφόρησε την Δευτέρα 20 Μαρτίου 1995, είχε τον πρωτοσέλιδο τίτλο «Πιάστηκαν 7 προβοκάτορες στα σύνορα», με εκτενές ρεπορτάζ για τη σύλληψη των επτά στα σύνορα.

Η «σύνδεση» με την οργάνωση ΜΑΒΗ

Παράλληλα, ο δημοσιογράφος Σταύρος Τζίμας, στο βιβλίο του με τίτλο «Στον αστερισμό του εθνικισμού», έγραφε ότι μετά τη σύλληψη της ομάδας θεωρήθηκε ότι υπήρχε κίνδυνος να επαναληφθεί αυτό που είχε γίνει τον Απρίλιο του 1994, με την επίθεση της οργάνωσης ΜΑΒΗ σε φυλάκιο στην Επισκοπή και τη δολοφονία δύο Αλβανών στρατιωτικών.

Πρέπει να σημειωθεί ότι αυτή η επίθεση είχε γίνει αφορμή για ένα «πογκρόμ» των αλβανικών αρχών εναντίον της ελληνικής μειονότητας, με συλλήψεις και φυλακίσεις.

Σύμφωνα με τον Τζίμα, «δεν υπήρξαν αμφιβολίες ότι οι συλληφθέντες σχεδίαζαν να επιτεθούν εναντίον στρατιωτικού στόχου, που ήταν το στρατόπεδο Λόγγου, σε μικρή απόσταση από τα σύνορα. Αποκαλύφθηκε επίσης ότι ήταν η ίδια ομάδα περίπου, ή τουλάχιστον κάποια από τα μέλη της, που είχαν χτυπήσει στην Άνω Επισκοπή».

Πώς η υπόθεση κατέληξε στο αρχείο;

Τελικά, όμως, οι κατηγορίες κατά των επτά ανδρών που συνελήφθησαν το 1995 μετατράπηκαν από κακουργήματα σε πλημμελήματα και αποφασίστηκε η αποφυλάκισή τους, ενώ «στην κατ’ έφεση δίκη που έγινε στον Κορυδαλλό, στις 19.5.1999, το Εφετείο Αθηνών, στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού και κεκλεισμένων των θυρών για λόγους ‘εθνικής ασφάλειας’, με την υπ. αριθμ. 752/99 απόφασή του, μείωσε τις ποινές στους 18-20 μήνες και έτσι έκλεισε οριστικά η πολύκροτη υπόθεση».

Παράλληλα, όπως θυμίζει ο Νίκος Φίλης, «ο Μπελέρης διαφημίζεται στον ιστότοπο της Χρυσής Αυγής, έχει συμμετάσχει σε φασιστικές συνάξεις του ΛΑΟΣ και έχει φιλοξενηθεί σε τηλεοπτικές εκπομπές του καταδικασμένου αρχηγού της ναζιστικής Χρυσής Αυγής Μιχαλολιάκου, καθώς και του Καρατζαφέρη».

Και για του λόγου το αληθές, πριν από καιρό, η Χρυσή Αυγή «αισθάνθηκε» την ανάγκη να μας υπενθυμίσει ότι την πρώτη φορά που βγήκε να μιλήσει για τη Βόρεια Ήπειρο ο Φρέντι Μπελέρης ήταν στην εκπομπή τού πρώην αρχηγού της φασιστικής οργάνωσης.



Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΑνώτατο Ειδικό Δικαστήριο: Δεν βγήκε «λευκός καπνός» για τα αναδρομικά και τις συντάξεις
Επόμενο άρθροΤο ”Ανοιξιάτικο Παζάρι” του Ε.Ε.Ε.ΕΚ Βόλου άφησε άριστες εντυπώσεις στο κέντρο της πόλης