Οσμή σκανδάλου αναδύεται από τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα με σειρά ερωτημάτων να προκύπτουν όσον αφορά πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Η κυβέρνηση φέρεται να αξιολογεί προτάσεις από δύο ξένες εταιρείες για συνεργασία με τα ΕΑΣ όσον αφορά τη γόμωση πυρομαχικών βλημάτων 155 χιλιοστών. Ωστόσο σύμφωνα και με κοινοβουλευτική ερώτηση του ΠΑΣΟΚ, η διοίκηση των ΕΑΣ έχει προχωρήσει σε ενέργειες που δεσμεύουν την εταιρεία με μια εκ των δύο αυτών εταιρειών.

Σχετική ερώτηση για την κατάσταση στα ΕΑΣ έχει καταθέσει στη Βουλή προς τους υπουργούς Άμυνας και Εθνικής Οικονομίας ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Δημήτρης Μπιάγκης.

Η ερώτηση του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ

Στην ερώτηση του ο Μπιάγκης σημειώνει χαρακτηριστικά:

«Σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα, η κυβέρνηση αξιολογεί προτάσεις δύο ξένων εταιριών, για συνεργασία με την εταιρεία των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων Α.Β.Ε.Ε. (ΕΑΣ) για τη γόμωση πυρομαχικών βλημάτων διαμέτρου 155 χιλ. με εισαγόμενους κορμούς, αφού η Διοίκηση των ΕΑΣ «φρόντισε» σκανδαλωδώς να διακοπεί η εγχώρια παραγωγή τους.

»Αν και η διαδικασία αξιολόγησης των δύο ξένων εταιρειών δεν έχει εισέτι ολοκληρωθεί, όπως έχει διαβεβαιώσει ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας σε απάντησή του σε γενόμενο κοινοβουλευτικό έλεγχο, σύμφωνα με πληροφορίες που επιβεβαιώνονται από τον Τύπο, η Διοίκηση των ΕΑΣ έχει προβεί σε ενέργειες που δεσμεύουν τα ΕΑΣ με μία εκ των δύο αξιολογούμενων εταιρειών, όπως η αποδοχή συμμετοχής εκπροσώπου της εταιρείας αυτής στη Διεύθυνση του γομωτηρίου των ΕΑΣ στο εργοστάσιο του Λαυρίου».

Αναφέρεται δε σε γραπτή καταγγελία της 16ης Απριλίου 2024 του Σωματείου εργαζομένων των ΕΑΣ στο Λαύριο, σύμφωνα με την οποία «συγκεκριμένος εργαζόμενος της προαναφερόμενης εταιρείας μοίραζε φακέλους με χρήματα σε ορισμένους εργαζόμενους ενημερώνοντάς τους «ότι είναι δώρο του αντιπροσώπου» της εν λόγω εταιρίας».

Όπως επισημαίνει ο Μπιάγκης «η ανακοίνωση του σωματείου και οι εργαζόμενοι έθεσαν τα εξής εύλογα ερωτήματα:

• Ποιοι και πόσοι έχουν λάβει χρήματα;

• Είναι η πρώτη φορά;»

Με δεδομένα μάλιστα σύμφωνα με την ερώτηση ότι, «όσα αναφέρονται παραπάνω αποκαλύπτουν μία σκανδαλώδη και μεροληπτική (ευνοιοκρατική) διαδικασία δωροληψίας μεταξύ συγκεκριμένων στελεχών των ΕΑΣ και μίας ξένης εταιρείας προς τα συμφέροντα της ελληνικής εταιρείας».

Με δεδομένο επίσης ότι, «η Διεύθυνση των ΕΑΣ οφείλει να ασκεί δίκαιη και διάφανη διοίκηση και να ακολουθεί διαυγείς διαδικασίες απέναντι στο σύνολο των εργαζομένων, τηρώντας συγκεκριμένα κριτήρια εργασιακής συμπεριφοράς, αλλά κυρίως να ακολουθεί νόμιμες διαδικασίες ανάθεσης έργου σε ξένη εταιρεία».

Αλλά και ότι, «η κυβέρνηση οφείλει να τηρεί νόμιμες και διαφανείς διαγωνιστικές διαδικασίες προς αξιοποίηση των αναφυομένων ευκαιριών εξυγίανσης των ΕΑΣ, ενισχύοντάς τα στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών κοινοτικών συνεργασιών».

Καλεί Δένδια και Χατζηδάκη για απαντήσεις

Ο Μπιάγκης καλεί Δένδια και Χατζηδάκη να απαντήσουν εάν:

«Είναι ανεκτές από την κυβέρνησή σας αθέμιτες ενέργειες χρηματισμού, όπως οι ως άνω αναφερόμενες, όταν μάλιστα λαμβάνουν χώρα σε κρατικές εταιρίες; Αν όχι, προτίθεστε να ελέγξετε τις καταγγελίες των εργαζομένων των ΕΑΣ και να διερευνήσετε ποιοι έχουν εμπλακεί στην αναφερόμενη δωροληψία και ποια είναι τα χρηματικά ποσά που διακινήθηκαν με αυτό τον τρόπο;

2. Ποια είναι τα κριτήρια με τα οποία διενεργείται η διαδικασία αξιολόγησης των προτάσεων των δύο ξένων εταιριών και σε ποια φάση βρίσκεται αυτή; Εμπίπτουν στα εν λόγω κριτήρια στοιχεία που αφορούν σε κώδικα δεοντολογίας από τον οποίο εξαιρούνται αθέμιτες και παράνομες συμπεριφορές, όπως οι καταγγελλόμενες;

3. Είστε ενήμεροι περί της φερόμενης δέσμευσης της διοίκησης των ΕΑΣ για συμμετοχή εκπροσώπου μίας εκ των αξιολογούμενων εταιρειών στη Διεύθυνση του γομωτηρίου των ΕΑΣ στο εργοστάσιο του Λαυρίου; Αν ναι, προτίθεστε να αντιδράσετε, και με ποιες ενέργειες;»

Η ΕΕ

Υπενθυμίζεται ότι ζήτημα για τους χειρισμούς της κυβέρνησης όσον αφορά τα ΕΑΣ μπαίνει και για το ζήτημα της «μετακόμισης» των εγκαταστάσεων του Υμηττού. Όπως έχει αναφέρει και σε άλλο άρθρο του το in,  τον Μάρτιο του 2023 η ΕΕ αποφάσισε να παρέμβει στο πρόβλημα των πυρομαχικών 155 χιλ , που προέκυψε λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και της μεγάλης ζήτησης που έχει δημιουργηθεί. Και τα ΕΑΣ έχουν παράξει χιλιάδες.

Στις 28/4/2023 επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις των γραμμών παραγωγής 155 χιλ των ΕΑΣ, που έχει αποφασιστεί να αποσυναρμολογηθούν και να αποθηκευτούν, άρα να τεθούν εκτός λειτουργίας, ο αρμόδιος επίτροπος της Τιερί Μπρετόν.

Στην ΕΕ έχει ληφθεί αρχική απόφαση για προμήθεια  ενός εκατομμυρίου βλημάτων, με βεβαιότητα επέκτασης της στο πλαίσιο του προγράμματος ASAP, της πράξη για την υποστήριξη της παραγωγής πυρομαχικών, που επιβλέπει ο Μπρετόν.  Ο ευρωπαίος επίτροπος κατά την επίσκεψη του στα ΕΑΣ διαπίστωσε ότι μπορούν να είναι μία από τις εταιρείες που θα συμμετάσχουν σε αυτό το πρόγραμμα.

Επιμονή στην αποθήκευση

Παρ΄ όλα αυτά η κυβέρνηση επέμεινε στην απόφαση της για αποθήκευση και στις 29/1/2024 ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης εξήγγειλε ΣΔΙΤ με προϋπολογισμό 400 εκ. ευρω και 30 χρόνια διαχείριση του πάρκου από τον ιδιώτη.

Το ΥΠΟΙΚ μάλιστα – ως αρμόδιο – επέδειξε και ιδιαίτερη «σπουδή» με την τροπολογία που κατέθεσε στις 17 Απριλίου με στόχο την επιτάχυνση των διαδικασιών για το κυβερνητικό πάρκο «Ανδρέας Λεντάκης» στον χώρο του πρώην εργοστασίου της ΠΥΡΚΑΛ του Δήμου Δάφνης – Υμηττού.

Προβλέπεται, προς τον σκοπό αυτό, ειδική διαδικασία για την εκποίηση, διάθεση και αξιοποίηση εξοπλισμού των Ε.Α.Σ. από το ΤΑΙΠΕΔ. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ορίζονται τα κριτήρια συμμετοχής και οι λεπτομέρειες που αφορούν στις σχετικές δημοπρασίες καθώς και ο τρόπος και χρόνος δημοσίευσης των προσκλήσεων.

Με τον τρόπο αυτό, ο χώρος θα καταστεί σύντομα διαθέσιμος για την έναρξη των εργασιών που απαιτούνται για τη δημιουργία του κυβερνητικού πάρκου.

Η κυβέρνηση δείχνει να αναζητά εργολάβο για την ανάθεση το συντομότερο δυνατό και δίνει την εντύπωση να αδιαφορεί για τη ζημιά που θα προκαλέσει στα ΕΑΣ, αλλά και για την ασυνέπεια ως προς τις υποχρεώσεις της στην ΕΕ.

Ενώ μπαίνει και το ερώτημα τι θα συμβεί εάν χρειαστεί το ΓΕΣ αναπλήρωση αποθέματος πυρομαχικών βλημάτων πυροβολικου ή το ΓΕΝ πυρομαχικα ασκήσεων και μάχης φρεγατών, 76 χιλιοστών δεδομένου ότι τα ΕΑΣ πρόσφατα παρέδωσαν πάνω από 18.000 τέτοια βλήματα στο Πολεμικό Ναυτικό, όταν η γραμμή θα είναι αποθήκη.

Η κυβέρνηση καλείται να δώσει απαντήσεις

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι η υπόθεση των ΕΑΣ έχει τραβήξει το ενδιαφέρον των ΜΜΕ, παρά το γεγονός ότι ίσως κάποιοι θα ήθελαν να περάσει «κάτω από το ραντάρ»  της δημοσιότητας. Τόσο όσον αφορά το θέμα των δύο προτάσεων ξένων εταιρειών για συνεργασία όσο και με το θέμα της μετεγκατάστασης.

Στο σκέλος των προτάσεων των ξένων εταιρειών δε έχουν δημιουργηθεί βιομηχανικά τετελεσμένα για τα οποία εκ των υστέρων καλείται η πολιτική ηγεσία να απαντήσει.

Τυπικά ο κύριος μέτοχος των ΕΑΣ είναι το Υπουργείο Οικονομικών ενώ η εταιρεία – σύμφωνα με την ιστοσελίδα της – εποπτεύεται από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Η ευθύνη της διαχείρισης των ΕΑΣ παραμένει – σε αντίθεση με την ΕΑΒ, που πέρασε στο υπουργείο Άμυνας – στο Υπουργείο Οικονομικών.  Ωστόσο το ποιος τελικά θα αναλάβει την ευθύνη για τα όσα γίνονται στα ΕΑΣ και πώς θα λυθεί ο γόρδιος δεσμός που έχει δημιουργηθεί με τη λιγότερη δυνατή ζημιά και για τις Ένοπλες Δυνάμεις είναι το ζητούμενο.

Ειδικά σε μία περίοδο που γίνεται τόση συζήτηση για την αμυντική βιομηχανία και την ανάπτυξη της.

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΓΣΕΕ: Απεργιακή Πρωτομαγιά την Μεγάλη Τετάρτη – Όχι περιφερόμενη και μεταφερόμενη αργία
Επόμενο άρθροΑπίστευτο παιχνίδι με 12 γκολ στην Κύπρο: Καρμιώτισσα και Οθέλλος ήρθαν ισόπαλοι…6-6!