Το κόστος του κακάο έχει εκτοξευθεί κατά το τελευταίο έτος, καθώς οι κακές καιρικές συνθήκες και οι ασθένειες στην κύρια περιοχή καλλιέργειας του κόσμου στη Δυτική Αφρική έχουν επιτείνει τα διαρθρωτικά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένων των υποεπενδύσεων και της γήρανσης των δέντρων, μειώνοντας τις αποδόσεις.

Η αγορά κακάο βρίσκεται υπό πίεση, καθώς οι έμποροι παλεύουν με την τεράστια έλλειψη κόκκων και την εκτίναξη του κόστους εξασφάλισης μακροπρόθεσμων συμβολαίων προμήθειας στην αγορά.

Οι τιμές στα πιο ενεργά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο για παράδοση αργότερα αυτόν τον μήνα έπεσαν πάνω από 25% τις τελευταίες δύο ημέρες, πριν ανακάμψουν απότομα, καθώς οι παραγωγοί και οι αγοραστές κακάο παγκοσμίως αγωνίζονται να διαχειριστούν την έλλειψη προσφοράς.Αυτό έχει αφήσει την τιμή πάνω από 3.000 δολάρια ανά τόνο, υψηλότερη από ένα συμβόλαιο παράδοσης σε ένα χρόνο, καθώς οι έμποροι αναζητούν μανιωδώς μια αξιόπιστη πηγή κόκκων.

Οι άγριες διακυμάνσεις και οι έντονα αποκλίνουσες τιμές αποτελούν ένδειξη της αστάθειας και του άγχους της αγοράς μετά τις διαδοχικές κακές σοδειές στην Ακτή Ελεφαντοστού και τη Γκάνα, οι οποίες προμηθεύουν περίπου τα δύο τρίτα του παγκόσμιου κακάο.

Το Intercontinental Exchange, η κύρια αγορά, αύξησε το κόστος περιθωρίου κέρδους στα συμβόλαια – το οποίο καθιστά ακριβότερο για τους εμπόρους να διατηρούν τις θέσεις τους – για να προσπαθήσει να τιθασεύσει τις άγριες κινήσεις.

“[Το χρηματιστήριο] μπορεί να προσπαθήσει να δροσίσει την έξαψη της αγοράς … αλλά κανείς δεν έχει ξαναπεράσει κάτι τέτοιο στο κακάο και η μεταβλητότητα είναι απλά εντυπωσιακή”, δήλωσε ο Nicko Debenham, πρώην επικεφαλής του τμήματος βιωσιμότητας της Barry Callebaut, της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής σοκολάτας στον κόσμο.

Οι ενδοημερήσιες κινήσεις των τιμών είναι αρκετά ευμετάβλητες.

Το κακάο της Νέας Υόρκης έφτασε σε ιστορικό υψηλό πάνω από 12.000 δολάρια ανά τόνο τον Απρίλιο, πάνω από τέσσερις φορές υψηλότερο από ό,τι ένα χρόνο νωρίτερα. Αυτή την εβδομάδα, οι τιμές υποχώρησαν κάτω από τα 9.000 δολάρια ανά τόνο με την είδηση της άφιξης των βροχών στην περιοχή.

Πηγή: FT.

Προηγούμενο άρθροΓιατί νηστεύουμε το λάδι και όχι τις ελιές – Μια εμπεριστατωμένη απάντηση
Επόμενο άρθροH Finos Film υποδέχεται την Πρωτομαγιά και την Άνοιξη με ένα απολαυστικό βίντεο