Στα 17,7  τρισ. δολάρια ανήλθε το συνολικό χρέος των νοικοκυριών των ΗΠΑ, σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Νέας Υόρκης για το χρέος και την πίστωση των νοικοκυριών που δημοσιεύθηκε την Τρίτη. Πρόκειται για αύξηση 184 δισ. δολαρίων ή 1,1% από το τέταρτο τρίμηνο.

Το χρέος των αμερικανικών νοικοκυριών έχει φτάσει σε επίπεδο ρεκόρ και όλο και περισσότεροι δανειολήπτες δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν, σημειώνει το Bloomberg.

Τα στοιχεία αναδεικνύουν τις αυξανόμενες οικονομικές πιέσεις που δέχονται οι αμερικανικές οικογένειες σε μια εποχή αυξημένου πληθωρισμού. Η επίμονη άνοδος των τιμών σε βασικά αγαθά όπως τα τρόφιμα και το ενοίκιο, έχει επιβαρύνει τους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών, ωθώντας τους ανθρώπους να δανείζονται από τις πιστωτικές τους κάρτες για να πληρώσουν για τα απαραίτητα.

Το χρέος των νοικοκυριών έχει αυξηθεί κατά 3,4 τρισ. δολάρια από την πανδημία.

Καμπανάκι για πιστωτικές κάρτες

Το συνολικό χρέος των πιστωτικών καρτών ανήλθε σε 1,12 τρισ. δολάρια το πρώτο τρίμηνο του 2024, σύμφωνα με την έκθεση. Αυτό είναι ελαφρώς μειωμένο από το 1,13 τρισ. δολάρια του τέταρτου τριμήνου, σύμφωνα με τα εποχιακά πρότυπα των καταναλωτών που πληρώνουν χρέη που προέκυψαν κατά τη διάρκεια των διακοπών. Ωστόσο, τα υπόλοιπα των πιστωτικών καρτών είναι αυξημένα κατά σχεδόν 25% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2020.

«Τα υπόλοιπα των πιστωτικών καρτών συνήθως αυξάνονται το δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο και στη συνέχεια τείνουν πραγματικά να κορυφώνονται γύρω από τις διακοπές το τέταρτο τρίμηνο», έγραψε ο Ted Rossman, ανώτερος αναλυτής της Bankrate, σε σημείωμα προς τους πελάτες. «Με τον πληθωρισμό και τα επιτόκια να παραμένουν πιθανότατα αυξημένα, υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα τα υπόλοιπα των πιστωτικών καρτών να εκτοξευθούν σε νέα υψηλά επίπεδα αργότερα το 2024».

Οι καταναλωτές που αντιμετωπίζουν οικονομική στενότητα μπορεί να εξαντλούν τις πιστωτικές τους κάρτες και να καθυστερούν τις πληρωμές, επισημαίνουν οι ερευνητές της Fed. Σημείωσαν σε ανάρτηση στο ιστολόγιο ότι «ένας παρατηρήσιμος παράγοντας που συσχετίζεται έντονα με μελλοντικές καθυστερήσεις είναι το υψηλό ποσοστό χρήσης πιστωτικών καρτών».

Τον Μάρτιο, το 3,2% του ανεξόφλητου χρέους βρισκόταν σε κάποιο στάδιο καθυστέρησης. Αυτό παραμένει 1,5 ποσοστιαία μονάδα χαμηλότερο από το τέταρτο τρίμηνο του 2019, αλλά τα ποσοστά μετάβασης στην παραβατικότητα αυξήθηκαν για όλους τους τύπους προϊόντων, σύμφωνα με τη Fed.

Πηγή: ΟΤ

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΑλμέιδα: «Ο Ολυμπιακός άξιζε να πάει στον τελικό του Conference που ανυψώνει το ελληνικό ποδόσφαιρο»
Επόμενο άρθροΤελικός Conference League: Νέα σύσκεψη ασφαλείας – Τι συζητήθηκε για τη μετακίνηση των οπαδών