Ολοσχερώς φαίνεται να κάηκε το κτίριο του Πνευματικού Κέντρου της Λέσχης Αρίσβης τη νύχτα της Τετάρτης (15/5) στην περιοχή Καλλονή της Μυτιλήνης.

Σύμφωνα με πληροφορίες η φωτιά φαίνεται να ξέσπασε λόγω βραχυκυκλώματος και γρήγορα επεκτάθηκε στη σκεπή, με τους κατοίκους της περιοχής να δηλώνουν ότι «έμειναν μόνο τα ντουβάρια».

Στο σημείο επιχείρησαν 12 πυροσβέστες με 5 οχήματα.

Σύμφωνα με το τοπικό μέσο ενημέρωσης stonisi.gr, το κτίσμα λειτουργούσε από το 1905 ως κλειστή λέσχη των αστικών στρωμάτων της Καλλονής με καλλιτεχνικό και πνευματικό πρόγραμμα εκδηλώσεων, αλλά και ως τόπος συνεύρεσής τους.

Ακόμη και σήμερα το μέρος δεν έχει σταματήσει να λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο και να υποδέχεται τα μέλη της λέσχης, θυμίζοντας ένα παλαιού τύπου καφενείο.

Δυστυχώς στάχτη έγινε και η βιβλιοθήκη της Λέσχης με το πολύτιμο αρχείο του.

Ο επί πολλά έτη Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου και σημερινό μέλος του Δ.Σ,  Άρης Ελευθερίου σε ανάρτησή στα κοινωνικά δίκτυα του αποτυπώνει το μέγεθος της καταστροφής.

«Αποφράδα η νύκτα της 15ης προς 16η Μαΐου 2024. Το ιστορικό κτίριο του Πνευματικού Κέντρου Καλλονής ΛΕΣΧΗ ΑΡΙΣΒΗ, τυλίχθηκε στις φλόγες και κάηκε ολοσχερώς. Μαζί με το κτίριο και το σύνολο του εξοπλισμού, έγιναν στάχτη οι 6,5 χιλιάδες τόμοι σπάνιων βιβλίων, πολλοί των οποίων ήταν εκδόσεων από των αρχών του 1700, τα χιλιάδες χειρόγραφα και οι πάπυροι, με καταγεγραμμένη την ιστορία κυρίως της Καλλονής, αλλά και της Λέσβου και της νεότερης Ελλάδας, κάηκαν σημαντικοί πίνακες, σύμβολα, πρωτότυπα καταστατικού ίδρυσης του σωματείου και χειρόγραφα από το έτος 1905. Κάηκε εν ολίγοις η καταγεγραμμένη ιστορία του τόπου μας. Κάηκε το ιστορικό κτίριο που φιλοξένησε πνευματικά έργα , διαλέξεις, παρουσιάσεις και εργασίες ανθρώπων του πνεύματος, των τεχνών της επιστήμης, ομιλίες πολιτικών ηγετών, πρωθυπουργών, στρατιωτικών των ταραγμένων εποχών του τόπου μας, θρησκευτικών ηγετών, και απλών ανθρώπων της περιοχής. Ευχαριστώ εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου, τις δυνάμεις της πυροσβεστική, της αστυνομίας και της πολιτικής προστασίας του Δήμου μας για τις προσπάθειες κατάσβεσης της φωτιάς, που έφθασαν σε σημείο αυτοθυσίας. Τα αίτια της πυρκαγιάς θα διερευνηθούν από τις αρμόδιες αρχές. Οι αίθουσες του Πνευματικού Κέντρου, ήταν κλειστές από των αρχών Απριλίου και επρόκειτο να ξαναλειτουργήσουν από τον προσεχή Σεπτέμβριο, όπως γίνεται τα τελευταία 50 χρόνια. Το Πνευματικό Κέντρο φιλοξενούσε στις αίθουσες του τα γραφεία της Ένωσης Λογοτεχνών Αιγαίου, καθώς και τον σύλλογο σκακιστών».



Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΕναέριες περιπολίες για την πυροπροστασία και την δασοπροστασία στη Μαγνησία
Επόμενο άρθροΣΥΡΙΖΑ για γυναικοκτονία στο Μενίδι: Η κυβέρνηση να λάβει μέτρα για την καλύτερη αντιμετώπιση των καταγγελιών