Ως φάρσα

Η αύρα του «μακεδονικού» φαίνεται να τυλίγει την πολιτική ζωή και κατ΄ επέκταση την προεκλογική αντιπαράθεση των κομμάτων. Με την διαφορά ότι σ΄ αυτή την περίπτωση ισχύει η σχετική αναφορά του Καρλ Μαρξ για την επανάληψη της ιστορίας – την δεύτερη φορά ως φάρσα! Είναι προφανές ότι από διάφορες πλευρές και για ιδιαίτερους λόγους η κάθε μία επιχειρούν να ανακινήσουν το «Μακεδονικό» δίνοντας διαστάσεις του παρελθόντος! Η παραπέμποντας σ΄ αλλοτινούς καιρούς. Όμως το παρελθόν στοιχειώνει….

«Είμεθα εθνικόφρονες!»

Επί της ουσίας η κάθε πλευρά προσπαθεί – ιδιοτελώς φυσικά – να προσποριστεί πολιτικά οφέλη. Είτε επί παραδείγματι η κυβέρνηση, η οποία προσπαθεί να «συνομιλήσει» με την ακροδεξιά της πλευρά και να πει «να εμείς δεν τα ψηφίσαμε τα μνημόνια που προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών, δεν μπορείτε να αμφισβητείτε την εθνικοφροσύνη μας». Ανεξάρτητα από το γεγονός ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος της «σαμαρικής συνιστώσας» της κοινοβουλευτικής ομάδας. Κι ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν ως τώρα αναγκασμένος να κάνει τον … κινέζο! Πουλάει τζάμπα μαγκιά δηλαδή!

Θεατράλε

Κι από την άλλη πλευρά πέρασε στην αντεπίθεση ο κ. Κυριάκος Βελόπουλος, που είναι βασικός αντίπαλος της Νέας Δημοκρατίας στη Βόρειο Ελλάδα, και με μία θεατράλε κίνηση από τους βήματος της Βουλής έσκισε την Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, με το κείμενο της Συμφωνίας των Πρεσπών….

Θα το ψηφίσουν;

Το ενδιαφέρον στην προκειμένη περίπτωση είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ το είπε και το έκανε! Εφερε στη Βουλή πρόταση νόμου, που περιλαμβάνει τα τρία εφαρμοστικά μνημόνια της συμφωνίας. Κι η συνέχεια θα είναι ενδιαφέρουσα σε κάθε περίπτωση. Είτε η κυβέρνηση «πετάξει την μπάλα στην εξέδρα», δηλαδή το φέρει για συζήτηση μετά από τις εκλογές – τους έχω ικανούς! – είτε το καταψηφίσει!

Και συνέδριο

Και μέσα σ΄ όλα το ομώνυμο ινστιτούτο, που δημιούργησε ο πρώην πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας και ένας εκ των δύο πρωταγωνιστών της συμφωνίας, σε συνεργασία με ίδρυμα του έτερου πρωταγωνιστή, του κ. Ζόραν Ζάεφ, κάνει το παρθενικό συνέδριο με το συγκεκριμένο θέμα, 6 χρόνια μετά από την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών. Μετά από τις εκλογές όμως, στις 17 και 18 Ιουνίου. Θα έχουμε πάντως να ασχολούμαστε για αρκετό καιρό με το εν λόγω θέμα. Θα «ξάσουμε πολύ μαλλί», που λένε και στο χωριό μου!

«Ρεμπεσκέδες»

Θα θυμάστε την προχθεσινή αναφορά της πρώην υπουργού Εξωτερικών κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη για τους «ρεμπεσκέδες», αναφορικά με την τήρηση των υποχρεώσεων από ελληνικής πλευρά της Συμφωνίας Πρεσπών; Όχι λίγοι έκαναν τον συνειρμό πως αναφέρεται στους Συριζαίους. Στην Επιτροπή Εξωτερικών της Βουλής φέρεται η κυρία Ρένα Δούρου να ζήτησε διευκρινίσεις για τον χαρακτηρισμό. Κι η απάντηση της κυρίας Μπακογιάννη ήταν πως «εγώ αναφερόμουν στην κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας». Δεν θέλω να φανταστώ σε ποιους αναφερόταν η πρώην υπουργός Εξωτερικών. Γιατί νομίζω πως δεν θα αργήσουμε να έχουμε δράματα….

Όλα τριγύρω αλλάζουν…

Κι ενώ το «μακεδονικό» βρίσκεται στη πρώτη γραμμή της δημοσιότητας, οι εκλογικοί συσχετισμοί, δημοσκοπικά προσώρας, φαίνεται πως τροποποιούνται. Κι έχουν ενδιαφέρον οι μεταβολές. Όπως τους καταγράφει η MRB για τον τηλεοπτικό σταθμό Open. Εντάξει, η Νέα Δημοκρατία βελτιώνει τη θέση της και βρίσκεται στην εκτίμηση στο 32,3%, με πρόθεση ψήφου στο 26,5%!

Ταβάνι (;)

Φαίνεται πως η δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, παρότι διατηρεί σταθερά τη δεύτερη θέση, έχει «χτυπήσει ταβάνι» και βρίσκεται στην εκτίμηση 16% με την πρόθεση ψήφου στο 13,1%. Το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ αντιθέτως με την πρόθεση ψήφου στο 11,5% βρίσκεται στην εκτίμηση 14%. Και το εύρος της δύναμης του, κατά την MRB κυμαίνεται από 12% ως 16%. Το αντίστοιχο εύρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ είναι από 14% ως 18%…

Αντοχές

Το παιχνίδι γίνεται ακόμη πιο ενδιαφέρον στα δύο βασικά κόμματα που βρίσκονται στα «Δεξιάς της Δεξιάς». Πρώτον, η «Ελληνική Λύση» του Βελόπουλου δείχνει να σταθεροποιείται στο 9,9% στην εκτίμηση ψήφου και στην πρόθεση βρίσκεται στο 8,1%, ενώ το εύρος της εκτείνεται μέχρι το 11,4%! Αυτό που παρατηρείται μία ανθεκτικότητα στη δυναμική της, παρά την επίθεση που δέχεται στην «έδρα» της – στη Βόρειο Ελλάδα – από τη Νέα Δημοκρατία. Βρίσκεται στην τέταρτη θέση!

Ενα θαύμα!

Αντιθέτως η «Νίκη» του κ. Δημήτρη Νατσιού, με πολύ πιο θεοφοβούμενους ψηφοφόρους, δείχνει δημοσκοπικά να είναι πιο ευάλωτη στο μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου. Ετσι κατά την δημοσκόπηση στην εκτίμηση ψήφου είναι στο 2,9% και στην πρόθεση στο 2,4%. Εκτός κι αν λειτουργήσει και πάλι το «υπόγειο δίκτυο» των ανά την χώρα – κι όχι μόνο στο Αγιο Ορος – μοναστηριών. Και κάνει το θαύμα του! Με τα μέχρι στιγμής – δημοσκοπικά – δεδομένα πάντως η «Νίκη» δεν πρόκειται να δει το Στρασβούργο!

Χάσκει στα αριστερά του…

Επίσης άξια λόγου είναι η περίπτωση της «Νέας Αριστεράς», η οποία στην πρόθεση ψήφου δείχνει να βρίσκεται στο 3,1% και στην εκτίμηση στο 3,8%, ενώ το εύρος της εκτείνεται ως το 4,8%. Αυτό που θέλω να παρατηρήσω εν προκειμένω είναι πως όσο ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ προσπορίζεται νέες κατηγορίες ψηφοφόρων, φαίνεται ότι τα «μπόσικα» στα αριστερά του έχουν χαλαρώσει τελείως. Κι υπάρχουν μεγάλες διαρροές. Σας το επεσήμανα και χθες ότι το μεγάλο πρόβλημα της Κουμουνδούρου είναι η ραστώνη – ή ανεπάρκεια… – του κομματικού μηχανισμού, ο οποίος δεν μπορεί να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά την καμπάνια του προέδρου του κ. Στέφανου Κασσελάκη….

Η αποχή

Όμως η «ανεξάρτητη μεταβλητή» αυτών των εκλογών είναι και παραμένει η αποχή. Με δύο βασικά ερωτήματα. Πρώτον, ποιο θα είναι το γενικό ποσοστό της αποχής και δεύτερον, ποιος κομματικός σχηματισμός θα έχει τη μεγαλύτερη. Αν επί παραδείγματι τη μεγαλύτερη αποχή την έχει η Νέα Δημοκρατία και την μικρότερη τα υπόλοιπα κόμματα, είναι βέβαιο ότι τα ποσοστά θα είναι εντελώς διαφορετικά. Θα είναι ένα εντελώς διαφορετικό τοπίο!

Άλλο τοπίο

Αν η αποχή μοιραστεί περίπου ίσα, τα πράγματα δεν θα αλλάξουν πολύ. Κι αν η αποχή αφορά στα κόμματα της αντιπολίτευσης τότε…. Ως εκ τούτου τα εκλογικά επιτελεία όλων των κομμάτων εστιάζουν, εκτός των άλλων, στον παράγοντα της αποχής. Κι οι εκτιμήσεις τους συνοδεύονται με την φράση «εκτός αν…»!

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΠΟΕΔΗΝ: Στις επάλξεις οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία – Πανελλαδική πανυγειονομική κινητοποίηση
Επόμενο άρθροΤι λένε τα ζώδια για σήμερα Πέμπτη 16 Μαϊου 2024