Ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ, Αργύρης Κοπάνας στη διευρυμένη σύσκεψη φορέων με θέμα «Ποιότητα υδάτων του Παγασητικού κόλπου μετά τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου 2023 υπό την αιγίδα του Υπουργείου Κλιματικής κρίσης και Πολιτικής Προστασίας» ανεφερε μεταξύ άλλων:

«Η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και η ποιότητα των θαλάσσιων υδάτων βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και των πολιτικών της ΔΕΥΑΜΒ. Για τον σκοπό αυτό, επενδύουμε επάνω στην άρτια και αποδοτική λειτουργία των Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Λυμάτων, στις οποίες εισέρχονται κάθε χρόνο περισσότερα από 12 εκατομμύρια κυβικά μέτρα λυμάτων, που μετατρέπονται σε ένα ρεύμα καθαρού νερού, το οποίο η θάλασσα μπορεί να υποδεχθεί χωρίς συνέπειες. Και αυτό επιτυγχάνεται χάριν στο σύγχρονο ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό των Εγκαταστάσεων μας και στο υψηλό επίπεδο επιστημονικής και τεχνικής γνώσης του προσωπικού μας.
Στις εκθέσεις τετραετίας ανεξάρτητου διαπιστευμένου εργαστηρίου, που αφορούν την παρακολούθηση του θαλάσσιου αποδέκτη στο σημείο εκβολής του επεξεργασμένου λύματος προκύπτουν τα ακόλουθα συμπεράσματα: 1) δεν σημειώνεται καμία επιβάρυνση όσον αφορά τα e-coli, τα ολικά κωλοβακτηριοειδή και τους εντερόκοκκους στο σημείο εκβολής και στις εγγύς του σημείου εκβολής ακτές και 2) διαπιστώνεται η υγεία του βένθους και η πλούσια ανάπτυξη ζωής σε αυτό.
Επιπλέον, η ΔΕΥΑΜΒ στο πλαίσιο των περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας του βιολογικού πραγματοποιεί δειγματοληψίες στις ακτές του Δήμου μας, από τον Άναυρο έως τον Άγιο Στέφανο. Από το σύνολο των δειγματοληψιών προκύπτει οτι οι ακτές της πόλης έχουν νερά εξαιρετικής ποιότητας για κολύμβηση.
Συμπερασματικά, ο βιολογικός μας αποτελεί ασπίδα προστασίας για τον Παγασητικό μας και θωρακίζει την δημόσια υγεία. Είναι ένας βιολογικός πρότυπο, που συνεχώς τον εκσυγχρονίζουμε και τον αναβαθμίζουμε προκειμένου να λειτουργεί άψογα και να είναι σε θέση να υποδέχεται όλο και περισσότερες ποσότητες λυμάτων, που προέρχονται από την κατασκευή καινούργιων αποχετευτικών δικτύων, όπως συμβαίνει με το αποχετευτικό δίκτυο της Νέας Αγχιάλου, που έχουμε ολοκληρώσει, με το αποχετευτικό δίκτυο των Άνω και Κάτω Λεχωνίων, που βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης και με την επέκταση του αποχετευτικού δικτύου στην Αγριά, που ξεκινά μέσα στην εβδομάδα . Πρόκειται για έργα με τεράστια περιβαλλοντική αξία της Δημοτικής μας αρχής.
Κλείνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών, που ανταποκρίθηκε στη πρόσκληση του Δημάρχου μας Αχιλλέα Μπέου και πραγματοποίησε την προηγούμενη εβδομάδα ελέγχους-δειγματοληψίες σε ακτές του Δήμου Βόλου και για την συνεργασία, που είχαμε».

Προηγούμενο άρθροΚώστας Βουτσάς: Έσπασαν τον τάφο του ηθοποιού – Δείτε το βίντεο
Επόμενο άρθροΧαρίτσης: Η κρίση της ακρίβειας δεν αντιμετωπίζεται με επιστολές