Η Σελίν Ντιόν δεν χρειάζεται συστάσεις. Με το πού την ακούς καταλαβαίνεις ποια τραγουδάει. Και τώρα έρχεται το βιογραφικό ντοκιμαντέρ «I Am: Celine Dion» όπου η τραγουδίστρια με την μυθική φωνή κάνει μια σπαρακτική εξομολόγηση για την περιπέτεια της υγεία της, καθώς πάσχει από το Σύνδρομο του Δυσκίνητου Ανθρώπου.

Με δάκρυα στα μάτια η Σελίν Ντιόν (Celine Dion) περιγράφει μέσα στα 138 δευτερόλεπτα που διαρκεί το τρέιλερ του ντοκιμαντέρ, πόσο της λείπει η επαφή με τον κόσμο και οι συναυλίες της αλλά και τις προσπάθειες που καταβάλλει για να μπορέσει να «επιστρέψει» και «λυγίζει» όταν «υπόσχεται» πως δεν πρόκειται να τα παρατήσει.

Ακόμα κι όταν δεν θα μπορεί πλέον να περπατήσει.

«Αν δεν μπορώ να τρέξω, θα περπατήσω κι αν δεν μπορώ να περπατήσω, θα μπουσουλήσω. Δεν θα σταματήσω», υπόσχεται η τραγουδίστρια.

Είναι η πρώτη φορά από την ημέρα που ανακοίνωσε ότι πάσχει από το Σύνδρομο του Δυσκίνητου Ανθρώπου (Stiff Person Syndrome), που η Σελίν Ντιόν στέκεται μπροστά στην κάμερα και μιλά για τη μεγάλη μάχη που δίνει και συγκινεί.

Δεν την λυπάσαι, την θαυμάζεις για την δύναμη ψυχής και την αξιοπρέπεια που βγάζει, τα δύο βασικότερα γνωρίσματα που συνόδευαν το όνομά της, από την πρώτη νότα που τραγούδησε. 

Ήταν Δεκέμβριος του 2022, όπου σε μία μια φορτισμένη συναισθηματικά ανακοίνωση στο Instagram, η Σελίν Ντιόν ανακοίνωσε ότι θα απέχει για λίγο καιρό από τις επαγγελματικές της υποχρεώσεις, προκειμένου να επικεντρωθεί στην υγεία της, μετά τη διάγνωσή της με το σύνδρομο «Stiff Person» (Σύνδρομο Δυσκίνητου Ανθρώπου).

Στην ανακοίνωσή της, είχε δηλώσει πως τότε, η κατάσταση δεν της επέτρεπε να τραγουδάει όπως είχε συνηθίσει.

Τώρα, λιγότερο από δύο χρόνια αργότερα, η ερμηνεύτρια μας χαρίζει το πιο δυνατό τρέιλερ για το «I Am: Celine Dion», ένα βιογραφικό ντοκιμαντέρ που καταγράφει την πορεία της στη μουσική βιομηχανία, καθώς και τις δοκιμασίες που χρειάστηκε να αντιμετωπίσει τα τελευταία χρόνια.

Το τρέιλερ, το οποίο έδωσε στη δημοσιότητα την Πέμπτη 23 Μαΐου, το Amazon Prime (σσ. η ταινία θα ξεκινήσει να προβάλλεται παγκοσμίως στις 25 Ιουνίου), σκιαγραφεί τη Σελίν Ντιόν ως ένα αυθεντικό πρότυπο ανθεκτικότητας και στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα σε όλους μας.

«Στη αρχή σκέφτηκα, γιατί εγώ; Πώς έγινε αυτό; Τι έκανα; Φταίω εγώ; Η ζωή δεν σου δίνει απαντήσεις. Απλά, πρέπει να τη ζήσεις», είχε πει η αγαπημένη ερμηνεύτρια σε πρόσφατη συνέντευξή της στη γαλλική Vogue.

«Έχω αυτή την ασθένεια για κάποιο άγνωστο λόγο. Όπως το βλέπω, έχω δύο επιλογές. Είτε προπονούμαι σαν αθλήτρια και δουλεύω πολύ σκληρά, είτε σβήνω και τελειώνει, μένω σπίτι, ακούω τα τραγούδια μου, στέκομαι μπροστά στον καθρέφτη μου και τραγουδάω στον εαυτό μου».

«Η φωνή μου είναι ο μαέστρος της ζωής μου», λέει η Σελίν Ντιόν στα πρώτα πλάνα στο τρέιλερ για το ντοκιμαντέρ. «Όταν η φωνή φέρνει χαρά, είσαι η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου. Χρειάζομαι το μουσικό μου όργανο», συνεχίζει.

Στα επόμενα πλάνα, η ερμηνεύτρια φαίνεται να μεταφέρεται στο νοσοκομείο, ενώ παράλληλα «υπόσχεται» στους θαυμαστές της ότι θα κάνει τα πάντα για να σώσει τη φωνή της και να επιστρέψει.

«Βλέπω τη ζωή μου και αγαπάω κάθε κομμάτι της. Δεν είναι δύσκολο να κάνεις ένα σόου. Δύσκολο είναι να το ακυρώνεις», εξομολογείται η ίδια στο ντοκιμαντέρ.

Η τραγουδίστρια του «My Heart Will Go On» από την ταινία «Τιτανικός» Σελίν Ντιόν, λατρεύτηκε από εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και γνώρισε την απόλυτη καταξίωση. 

Όμως η ζωή της σημαδεύτηκε από μεγάλες επαγγελματικές επιτυχίες, σφραγίστηκε όμως και από οδυνηρές τραγωδίες και πάρα πολύ δύσκολες προκλήσεις.

Πριν μάθει ότι πάσχει από μια σπάνια νευρολογική διαταραχή γνωστή ως Stiff Person Syndrome, αντιμετώπισε επίσης αγώνες γονιμότητας και τους θανάτους του συζύγου της, αλλά και μελών της στενής οικογένειάς της στον Καναδά.

Το πρώτο μεγάλο σοκ για εκείνη ήρθε το 1993 όταν η αγαπημένη 16χρονη ανιψιά της, Kαρίν πέθανε στην αγκαλιά της από επιπλοκές που σχετίζονται με την κυστική ίνωση, ανέφερε το People. «Την είχα στην αγκαλιά μου» είχε πει η Ντιόν στο People. «Άρχισα να σιγοτραγουδάω στο αυτί της και από το πουθενά έκλεισαν τα μάτια της».

Το 2003, η Ντιόν έχασε τον αγαπημένο της πατέρα, Aντεμάρ Ντιόν, ο οποίος πέθανε από καρκίνο σε ηλικία 80 ετών. «Είναι πολύ δύσκολο, όταν χάνεις έναν γονιό, όταν χάνεις έναν στενό, στενό, στενό άνθρωπο. Όσο χρονών κι αν είναι. Ακόμα κι αν το περιμένεις, δεν μπορείς ποτέ να είσαι προετοιμασμένος για αυτό» είχε πει στον Λάρι Κινγκ το 2004.

Ο θάνατός όμως του μέντορά της και συζύγου της Ρενέ Ανζελίλ, το 2016, ήταν η μεγαλύτερη τραγωδία στη ζωή της.

Το κορίτσι με την υπέροχη φωνή

Η Σελίν Ντιόν γεννήθηκε στις 30 Μαρτίου του 1968 στο Σαρλμάν, ένα προάστιο του Μόντρεαλ και είναι το μικρότερο από τα 14 παιδιά φτωχής οικογένειας Γαλλοκαναδών.

Οι γονείς της είχαν ένα μουσικό μπαρ, η μητέρα της έπαιζε βιολί και ο πατέρας της ακορντεόν.

Μεγαλώνοντας σε ένα σπίτι με 14 παιδιά, και ούσα η μικρότερη, τα δωμάτια ήταν ήδη γεμάτα και η Σελίν κοιμόταν σε ένα συρτάρι ως μωρό, μέχρι οι γονείς της να εξοικονομήσουν χρήματα για μία κούνια.

Όλη η οικογένεια Ντιόν μοιραζόταν το ίδιο πάθος: μια βαθιά εκτίμηση για τη μουσική. Αυτό σήμαινε ότι το σπίτι γέμιζε με μελωδίες. Το μωρό της οικογένειας, η Σελίν άργησε να μπει στο οικογενειακό συγκρότημα, αλλά η μητέρα της έλεγε πάντα ότι μπορούσε να εντοπίσει το ταλέντο της Σελίν από νεαρή ηλικία.

«Όλα μου τα παιδιά ήταν χαρισματικά, αλλά η Σελίν ξεχώριζε», είχε παραδεχτεί.

Μεγαλώνοντας, είπε επίσης ότι δεχόταν bullying στο σχολείο, λόγω του λεπτού σκελετού και των δοντιών της, ανέφεραν το Vanity Fair και το People.

Στα 12 της η Celine Dion γνώρισε τον άντρα της ζωής της. Εκείνος 38 ετών τότε (με διαφορά ηλικίας 26 ετών) και έγινε μάνατζέρ της. Το όνομά του ήταν Ρενέ Ανγκελίλ.

Η μητέρα της Σελίν του έστειλε μία ηχογράφηση με την Σελίν να τραγουδά. Η μαμά της είχε επιλέξει σκόπιμα τον Ρενέ επειδή ήταν μάνατζερ της τραγουδίστριας Ζινέτ Ρενό, την οποία λάτρευαν οι Ντιόν.

Όταν η Σελίν Ντιόν συνάντησε για πρώτη φορά τον μελλοντικό μάνατζερ και άνδρα της ζωής της, Ρενέ Ανζελίλ, στο μακρινό Mόντρεαλ του Καναδά, κι εκείνος της ζήτησε να τραγουδήσει, η μικρή Σελίν δεν μπορούσε να το κάνει. 

Ο Ανζελίλ άρπαξε τότε ένα μολύβι και της είπε: «Πες ότι αυτό είναι το μικρόφωνο. Τώρα τραγούδησε σαν να είσαι μπροστά σε ένα τεράστιο κοινό». Κι έτσι έγινε. Από εκείνη την μέρα ο Ρενά έγινε ο μεγαλύτερος θαυμαστής της.

Και, όπως ισχυρίζεται η ιστοσελίδα της Σελίν Ντιόν, ήταν «η αρχή της πιο υπέροχης σχέσης καλλιτέχνη-μάνατζερ στην ιστορία της σόουμπιζ».

Ο Ρενέ πίστεψε τόσο απόλυτα στη νεαρή προστατευόμενή του, ώστε έβαλε υποθήκη το σπίτι του για να χρηματοδοτήσει το πρώτο της άλμπουμ.

Η Celine Dion είχε μιλήσει στο People για την πρώτη της συνάντηση με τον μέλλοντα σύζυγό της και θυμάται ότι η απίστευτη φωνή της τον έκανε να δακρύσει. «Ενώ τραγουδούσα, άρχισε να κλαίει», είπε. «Ήξερα τότε ότι είχα κάνει καλή δουλειά».

Οι δυο τους διατήρησαν μια στενή εργασιακή σχέση η οποία εξελίχθηκε σε ειδύλλιο όταν η Σελίν έγινε 19 ετών. Όμως κράτησαν τη σχέση τους μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας για αρκετά χρόνια, με την τραγουδίστρια να μοιράζεται την αγάπη της για τον Ρενέ μόνο στις σημειώσεις στο εξώφυλλο του άλμπουμ της «The Colour of My Love».

Ακολουθούν πλατινένια άλμπουμ, sold-out περιοδείες, διεθνής επιτυχία.

Το 1992, ο Ρενέ είχε την πρώτη του περιπέτεια με την υγεία του – μια καρδιακή προσβολή. Το αρραβωνιασμένο ζευγάρι έμενε στο ξενοδοχείο Four Seasons στο Μπέβερλι Χιλς όταν συνέβη, αφού είχαν κάνει μια απογευματινή βουτιά στην πισίνα του ξενοδοχείου.

Ο Ρενέ μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και ανάρρωσε πλήρως.

Δύο χρόνια μετά, το 1994, το ζευγάρι παντρεύτηκε. Αν και δεν υπάρχουν πολλές δημόσιες φωτογραφίες από το γάμο, το Us Weekly ανέφερε ότι το ζευγάρι παντρεύτηκε στη Βασιλική Notre-Dame του Μοντρεάλ, όπου η νύφη φόρεσε ένα φόρεμα με ουρά μήκους 20 μέτρων, καλυμμένο με δαντέλα και κρύσταλλα. Αλλά το μεγαλύτερο θέμα συζήτησης ήταν το πέπλο της Σελίν. Ήταν στολισμένο με 2000 κρύσταλλα Swarovski που ζύγιζαν πάνω από 7 κιλά!

Τέσσερα χρόνια μετά το γάμο τους, το 1998, οι γιατροί βρήκαν ένα εξόγκωμα στο λαιμό του Ρενέ και αργότερα διαγνώστηκε με κακοήθη καρκίνο του λαιμού. «Ρωτήσαμε [τους γιατρούς] πολλές φορές, πόσο καιρό έχει, τρεις εβδομάδες, τρεις μήνες; Ο Ρενέ θέλει να ξέρει», δήλωσε η Σελίν USA Today με τους γιατρούς να λένε ότι δεν ξέρουν.

Μετά τη διάγνωση, η Celine ανακοίνωσε ότι θα κάνει ένα διάλειμμα στην καριέρα της προκειμένου να φροντίσει τον Ρενέ. Δεν έλειψε ποτέ από το πλευρό του κατά τη διάρκεια των δύο εγχειρήσεων που υποβλήθηκε αλλά και των ακτινοβολιών που ακολούθησαν για να καταπολεμήσει τον καρκίνο. Δεν έδωσε συναυλίες για δύο συνεχόμενα χρόνια.

Μέχρι το 2000 η υγεία του Ρενέ είχε βελτιωθεί – και το ζευγάρι το γιόρτασε ανανεώνοντας τους όρκους του. Αυτή τη φορά ο γάμος τους έγινε στο Λας Βέγκας και η Σελίν φόρεσε ένα χρυσό φόρεμα.

Μόλις ένα χρόνο μετά την ανανέωση των όρκων τους, στις 25 Ιανουαρίου 2001, η Σελίν και ο Ρενέ έγιναν γονείς, καλωσορίζοντας το πρώτο τους παιδί μαζί: Ρενέ-Σαρλ Ανζελίλ.

Το CNN ανέφερε τότε το ζευγάρι απέκτησε τον Ρενέ – Σαρλ μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης, ενώ υπήρχαν επίσης ανεπιβεβαίωτες φήμες ότι η Σελίν και ο Ρενέ είχαν τον «δίδυμο» του Ρενέ-Σαρλ στον πάγο σε μια κλινική γονιμότητας.

Σελίν και Ρενέ μπόρεσαν να μεγαλώσουν την οικογένειά τους το 2010 με την άφιξη των δίδυμων αγοριών τους, Νέλσον και Έντι.

Αλλά στα τέλη του 2013, η οικογένεια δέχεται ένα χτύπημα: Ο Ρενέ είχε και πάλι καρκίνο.

Αρκετούς μήνες αργότερα, το 2014, η Σελίν ανακοίνωσε ότι αναβάλλει και πάλι όλες τις συναυλίες της για να μείνει κοντά στον σύζυγό της, ο οποίος έδινε για δεύτερη φορά μάχη με τον καρκίνο.

«Φοβάμαι μήπως τον χάσω, γιατί είναι άσχημα» είχε δηλώσει τότε η τραγουδίστρια. «Αλλά πρέπει να δείξω στον εαυτό μου, στον σύζυγό μου και στα παιδιά μου ότι είμαι δυνατή και ότι είμαστε καλά».

Αφού πέρασε μήνες δίπλα στο κρεβάτι του Ρενέ, ο σύζυγός της της ζήτησε μια χάρη: Ήθελε να την ξαναδεί στη σκηνή. Ήθελε να την ξανακούσει να τραγουδάει. Η Σελίν τον αγαπούσε πολύ για να του χαλάσει το χατίρι.

«Στην αρχή δεν ήθελα να είμαι εδώ», δήλωσε για την επιστροφή της στη σκηνή. «Δεν το χρειάζομαι. Μην με παρεξηγήσετε, μου αρέσει να τραγουδάω για τον κόσμο, αλλά έχω προτεραιότητες».

Στις 14 Ιανουαρίου 2016, ο Ρενέ Ανζελίλ πέθανε από καρκίνο.

Η ίδια μίλησε για τις τελευταίες της στιγμές με τον σύζυγό της, λέγοντας: «Ο Ρενέ μου λέει, “Θέλω να πεθάνω στην αγκαλιά σου”. Εντάξει, ωραία, θα είμαι εκεί, θα πεθάνεις στην αγκαλιά μου”».

Οι θαυμαστές θρήνησαν στο πλευρό της Σελίν και των γιων της, αλλά στη συνέχεια η οικογένεια δέχτηκε άλλο ένα πλήγμα. Δύο ημέρες μετά τον θάνατο του Ρενέ, πέθανε ο αδελφός της Σελίν, Ντάνιελ. Είχε δώσει και αυτός μάχη με τον καρκίνο, ο οποίος είχε εξαπλωθεί στους πνεύμονες, τον εγκέφαλο και τα κόκκαλά του.

Στις 22 Ιανουαρίου, ο Ρενέ κηδεύτηκε, με ανοιχτό φέρετρο, στη Βασιλική Notre-Dame στο Μόντρεαλ, στον ίδιο ακριβώς τόπο όπου, 22 χρόνια νωρίτερα, οι δυο τους είχαν παντρευτεί και είχαν πει ότι θα ήταν μαζί «μέχρι να μας χωρίσει ο θάνατος».

Κατά την διάρκεια της τελετής ακούστηκαν τραγούδια της Ντιόν, καθώς αυτή ήταν η επιθυμία του συζύγου της.

Μετά το θάνατο του συζύγου και του μάνατζέρ της, η Celine συνέχισε να εργάζεται, κάνοντας περιοδείες και ηχογραφήσεις.

Επτά χρόνια μετά το θάνατό του, κατά τη διάρκεια μιας εμφάνισής της στο NBC, δήλωσε:

«Αισθάνομαι ότι ο Ρενέ μου έχει δώσει τόσα πολλά μέσα στα χρόνια και ακόμα και σήμερα. Βλέπω τα παιδιά μου. Τα βλέπω – ζούμε μαζί του. Ακόμα ζούμε μαζί του. Είναι μέρος της ζωής μας κάθε μέρα, οπότε πρέπει να πω ότι αισθάνομαι πολύ, πολύ δυνατή».

Κατά τη διάρκεια της ίδιας συνέντευξης, ρωτήθηκε αν θα σκεφτόταν ποτέ να ξαναβγεί ραντεβού.

«Αυτή τη στιγμή, η αγάπη είναι τόσο μεγάλη στη ζωή μου, με τα παιδιά μου, με την ίδια τη ζωή. Δεν σκέφτομαι μια σχέση και να ερωτευτώ ξανά» απάντησε.

Μέχρι το 2019, η Ντιόν είχε, μεταμορφωθεί σε αγαπημένη της υψηλής ραπτικής. Ξαφνικά ήταν σε διαφημιστικές πινακίδες, στην πρώτη σειρά σε επιδείξεις μόδας.

Αυτή η αλλαγή πιστώθηκε κατά κάποιο τρόπο στον στενό της φίλο Pepe Munoz – έναν γοητευτικό χορευτή και πολλά χρόνια μικρότερο της που είχε γίνει στυλίστας και είχε συνεργαστεί με τη Σελίν για χρόνια. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου φούντωσαν οι φήμες που τους ήθελαν να είναι ζευγάρι με τα ταμπλόιντ να τον χαρακτηρίζουν ως το «μυστικό της αγόρι».

Ωστόσο, η Celine Dion ένιωσε την ανάγκη να μιλήσει ανοιχτά για τη μεταξύ τους σχέση και να βάλει τα πράγματα στη θέση τους, αποκαλύπτοντας για πρώτη φορά πως δεν είναι τίποτε παραπάνω από κολλητοί φίλοι, καθώς ο χορευτής είναι gay.

Και συνέχισε λέγοντας: «Είναι πραγματικά ο καλύτερος μου φίλος, καθώς έκανε τόσα πολλά για μένα και μου στάθηκε στις δύσκολες στιγμές. Μια ανιδιοτελής αγκαλιά από έναν άνδρα, ήταν αυτό που χρειαζόμουν εκείνη την περίοδο».

Αυτή ήταν και η τελευταία φορά που θα της «φορτώνανε» κάποιο ερωτικό ειδύλλιο ή σχέση. 

Τον Δεκέμβριο του 2022, η τραγουδίστρια μοιράστηκε κάποια θλιβερά νέα με τους 5,3 εκατομμύρια followers της στο Instagram. Τα νέα ότι έχει διαγνωστεί με μια σπάνια νευρολογική διαταραχή που ονομάζεται «Σύνδρομο του Δυσκίνητου Ανθρώπου» και της προκαλεί καθημερινούς σπασμούς που επηρεάζουν το περπάτημά της και, με οδυνηρό τρόπο, το τραγούδι της.

Η Σελίν έχει κάνει πολύ λίγες δημόσιες εμφανίσεις από τότε που μοιράστηκε τη διάγνωσή της, με πιο πρόσφατη την παρουσία της σε έναν αγώνα NHL με τους γιους της τον Νοέμβριο του 2023 και την απονομή Grammy στην Τέιλορ Σουίφτ στα βραβεία Grammy 2024 τον Φεβρουάριο του 2024.

«Όταν λέω ότι είμαι ευτυχισμένη που βρίσκομαι εδώ, το εννοώ πραγματικά από καρδιάς», δήλωσε επί σκηνής.

Η Ντιόν αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα υγείας κατά τη διάρκεια της τεσσάρων δεκαετιών καριέρας της, ανέφερε η Daily Mail. Τον Φεβρουάριο του 2012, παραλίγο να χάσει την ικανότητά της να τραγουδά όταν διαγνώστηκε με «αδυναμία στη δεξιά φωνητική της χορδή» αφού υπέφερε από ιογενή ασθένεια.

Μετά από οκτώ εβδομάδες ανάπαυσης, επέστρεψε στη σκηνή τον Ιούνιο του ίδιου έτους.

Επίσης αναγκάστηκε να ακυρώσει τις περισσότερες εμφανίσεις το 2018 αφού άρχισε να υποφέρει από ένα πρόβλημα στο αυτί. 

Τώρα που πάσχει από το Σύνδρομο Δυσκίνητου Ανθρώπου, είναι πιθανό να χάσει την ικανότητα να περπατάει ή να μιλάει, καθώς η πάθηση επηρεάζει το νευρικό σύστημα, «ειδικά τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό», ανέφερε το CNN. 

Πηγή φωτογραφιών: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΣε αργία 6 υπάλληλοι από τον Περιφερειάρχη Δ. Κουρέτα για χρηματισμό
Επόμενο άρθροΚΚΕ: Περιοδεία του Βασίλη Μεταξά στη Συκή Πηλίου (εικόνες)