Ο πρωθυπουργός και ο ελέφας

Χθες μπορεί ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης να πάλευε ολημερίς – όχι ακριβώς, αλλά εν πάση περιπτώσει… – με τον … ελέφαντα που ήταν μέσα στο δωμάτιο, αλλά θα με συγχωρήσετε το θέμα της ημέρας και όχι μόνο της ημέρας (!) ήταν το πρώτο θέμα των «Νέων»! Που κατέγραφε τα στοιχεία του ευρωβαρόμετρου της άνοιξης του 2024. Πρωτίστως θα σταθώ σε ένα στοιχείο, που θεωρώ πως είναι εξαιρετικά αποκαλυπτικό!

Κατέρρευσε η εμπιστοσύνη

Το 70% των ελλήνων δεν εμπιστεύονται το ελληνικό κοινοβούλιο! Αυτό ξέρετε τι σημαίνει; Οτι η κατάρρευση και η αναδιάταξη του πολιτικού συστήματος που παρατηρήθηκε στα χρόνια της κρίσης, αν και φάνηκε πως στις εθνικές εκλογές του 2019 και του 2023 αποκαταστάθηκε, τελικώς αυτό που συνέβη είναι μία απολύτως εύθραυστη ισορροπία. Που μπορεί να καταρρεύσει ανά πάσα στιγμή. Ξέρετε, με το πέταγμα της πεταλούδας! Και χωρίς κανείς να είναι σε θέση να προβλέψει τι μέλλει γενέσθαι. Φαίνεται όμως πως κανέναν δεν απασχολεί.

Virtual

Αν μάλιστα σ΄ αυτή την έλλειψη εμπιστοσύνης προσθέσετε τα ευρήματα, σύμφωνα με τα οποία το 82% των ελλήνων θεωρεί την κατάσταση στην εθνική οικονομία ως «εντελώς κακή». Οσο κι αν προσπαθεί ο μεγάλος να πείσει τους υπηκόους του για το success story της ελληνικής οικονομίας, τελικώς τον μόνο που πείθει είναι ο … Economist! Τζίφος!

Το περιβάλλον

Σ΄ αυτό ακριβώς το έδαφος γίνονται οι ευρωεκλογές, και γι΄ αυτό τον λόγο ο έρμος ο κ. Σταν προσπαθεί με μεγάλο αγώνα – είναι αλήθεια! – να «βγάλει στον αφρό» δηλαδή πάνω από το 30% τον κ. Μητσοτάκη. Βέβαια στο Μέγαρο Μαξίμου όλα αυτά τα γνωρίζουν. Κι ακόμη περισσότερα….

Οι «γκρούπις» του Στέφανου

Το εκπληκτικό όμως είναι ότι μέσα από το σύστημα που διαθέτουν – κι είναι πανίσχυρο, να λέμε την αλήθεια! – εμφανίζουν μία εικονική πραγματικότητα. Αυτή όμως η πλασματική εικόνα είναι που κάνει όχι μόνο έξαλλους τους πολίτες – οι οποίοι ξέρουν σε ποια οικονομική κατάσταση βρίσκονται – αλλά και έχει απογειώσει την «γοητεία» που ασκεί ένας παντελώς άγνωστος άνθρωπος μέχρι πριν από σχεδόν ένα χρόνο. Ο οποίος δεν έχει βεβαρημένο πολιτικό παρελθόν! Ο κ. Στέφανος Κασσελάκης. Με τους πολίτες – κυρίως τους νέους – να συμπεριφέρονται δίκην «γκρούπις» σε περιοδεία ροκ σταρ!

Ντόπια

Οφείλω όμως να ομολογήσω ότι χθες ο κ. Μητσοτάκης έκανε σημαντικά βήματα στο θέμα της ακρίβειας – στη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή. Ανέφερε μεταξύ των άλλων ότι «το πρόβλημα της ακρίβειας έχει εθνικές ιδιαιτερότητες, αλλά δεν είναι μόνο ελληνικό». Θυμάστε που για μήνες επαναλάμβανε πως είναι «εισαγόμενη η ακρίβεια». Ε, έστω κι αργά, το πήρε απόφαση! Δεν είναι εισαγόμενη….

Πάσα

Και να σας θυμίσω ότι σας έλεγα πως πριν από την συζήτηση στη Βουλή, θα ανακοινωθούν τα πρόστιμα σε εταιρείες. Προχθές ανακοινώθηκε σε μία πολυεθνική και χθες στη διάρκεια της συζήτησης επιβλήθηκαν πρόστιμα σε τρεις servicers. Για να φανεί, βρες παιδί μου, ότι ο μηχανισμός αγρυπνεί! Ας είναι, καλώς έπεσαν τα πρόστιμα, να εξηγούμαστε!

Από μηχανής Θεός

Όπως ήταν φυσικό στη Βουλή ήταν όλοι εναντίον ενός! Σε υψηλούς τόνους. Κι η θεματολογία «αγκάλιασε» όλα τα επίδικα της προεκλογικής αντιπαράθεσης. Το pressing ήταν ασφυκτικό. Και τελικά ο πρώην Πρόεδρος της Γαλλίας κ. Φρανσουά Ολάντ έδωσε τη λύση!

Συνύπαρξη

Ο κ. Ολάντ από χθες βρίσκεται στην Αθήνα. Τον έχουν προσκαλέσει ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου και ο ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γιώργος Καββαθάς, στο πλαίσιο ενός συνεδρίου για την μικρομεσαία επιχείρηση που πραγματοποιείται σήμερα σε συνεργασία με τον Economist. Στο οποίο βέβαια θα μιλήσει ο κ. Ολάντ. Αλλά το hight light του συνεδρίου είναι πως θα συνυπάρξουν – δίπλα – δίπλα (;) ο κ. Κασσελάκης και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ κ. Νίκος Ανδρουλάκης! Υποθέτω πως θα επικρατήσει η αστική ευγένεια. Και στις ομιλίες τους! Ετσι δεν είναι;

Ημουν κι εγώ…

Μου έλεγαν από την Κουμουνδούρου ότι στη διάρκεια των τελευταίων ημερών, που φαίνεται πως το ποσοστό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης παγιώνεται (;) περί το 17% και προς τα πάνω, αιφνιδίως στελέχη μικρά και μεγάλα, βουλευτές – όχι οι θυρωροί παραμένουν στα γραφεία, όπως και οι άνθρωποι του … καφενείου – έχουν πάρει το … στρατή και πηγαίνουν. Για να πουν – έτσι λένε – πως συνέβαλαν κι αυτοί στην εκλογική νίκη. Διότι – μου τόνιζαν –η νίκη έχει πολλούς πατεράδες, η ήττα….

Θα συναντηθεί;

Τώρα βέβαια ο κ. Κασσελάκης αύριο θα μεταβεί στο Τελ Αβίβ με την προσδοκία ότι θα κατορθώσει να περάσει στη Ραμάλα. Επειδή όμως το φοβάται το … κακό – και δεν έχει άδικο – δήλωσε πως αυτό θα γίνει «αν του το επιτρέψουν οι ισραηλινοί». Σωστό. Διότι αν κρίνω από το χαρακτηρισμό που απέδωσε στην επικείμενη επίσκεψη ο κ. Μητσοτάκης – «επικίνδυνη αφέλεια» – τίποτα δεν είναι σίγουρο. Και τελικώς να περιοριστεί στη συνάντηση με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων. Μέχρις εκεί! Θα έχει πάντως ενδιαφέρον…

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΚαιρός: Καταιγίδες φέρνει το φαινόμενο της «ψυχρής λίμνης» το σαββατοκύριακο
Επόμενο άρθροΣαν σήμερα 25 Μα’ι’ου