Oι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε ότι πρέπει να βουρτσίζουμε τα δόντια μας δύο φορές την ημέρα. Η οδοντίατρος Anna Peterson με έδρα το Έσσεξ μοιράζεται τακτικά συμβουλές για την στοματική υγιεινή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η ίδια είχε αποκαλύψει ότι δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιείτε στοματικό διάλυμα αμέσως μετά το βούρτσισμα των δοντιών σας. Σε ένα ακόμη βίντεο της στο Tik Tok, η Peterson θέλησε να λύσει ακόμη μια απορία των χρηστών σχετικά με το εάν πρέπει να βουρτσίζουμε τα δόντια μας πριν ή μετά το πρωινό μας γεύμα.

Αν και αρκετοί θεωρούν σωστό να βουρτσίζουν τα δόντια τους, αμέσως μόλις καταναλώσουν το πρωινό τους γεύμα, η Peterson διατυπώνει εκ διαμέτρου αντίθετη άποψη.

Στο νέο βίντεο της, εξηγεί ότι η παραπάνω συνήθεια είναι λανθασμένη. Εξηγώντας το σκεπτικό της, ανέφερε ότι :

«Υπάρχουν δύο λόγοι για τους οποίους δεν πρέπει να βουρτσίζουμε τα δόντια μας μετά το πρωινό.

Όταν τρως πρωινό, το στόμα σου γίνεται όξινο. Βουρτσίζοντας, επομένως, τα δόντια σας μετά το πρωινό, «τρίβετε» το οξύ στα δόντια, κάτι το οποίο φθείρει το σμάλτο» τόνισε. Για να προσθέσει ότι «το βούρτσισμα πριν το πρωινό προστατεύει τα δόντια σας από οτιδήποτε πρόκειται να φάτε».

Tην συγκεκριμένη θέση συμμερίζεται και η οδοντίατρος Shaadi Manouchehri με έδρα το Λονδίνο. Μέσω βίντεο που ανέβασε στο Τik Tok, η Manouchehri συνιστά να μην βουρτσίζετε τα δόντια σας αμέσως μετά το πρωινό, μετά από εμετό ή μετά από κατανάλωση γλυκών.

@drshaadimanouchehri #dentist #dentistry #dentaladvice #learnontiktok #funfacts #londondentist #dentalcleaning #teethbrushing #teethbrushingmadeeasy #teethbrushingtips #londondentistry #marylebonedentist #fypシ ♬ original sound – Dr Shaadi Manouchehri

Μετά τον εμετό, προφανώς, και οι περισσότεροι θέλουν να καθαρίσουν το στόμα τους, το συντομότερο δυνατόν, όμως, αυτή η κίνηση θα μπορούσε να χειροτερέψει τα πράγματα.

«Το περιεχόμενο του στομάχου είναι εξαιρετικά όξινο και το στόμα βρίσκεται σε όξινη κατάσταση, οπότε, αν βουρτσίσετε αμέσως μετά τον εμετό, ουσιαστικά φθείρετε το σμάλτο», αναφέρει η δρ. Manouchehri.

Επίσης, το στόμα είναι όξινο και μετά και το φαγητό. Αυτό συμβαίνει διότι, το σάλιο περιέχει ένζυμα που διασπούν τους υδατάνθρακες και τα λίπη, ενώ ενεργοποιεί και την παραγωγή οξέος στο στομάχι. Αυτό το οξύ, όμως, διαλύει την επιφάνεια των δοντιών, που είναι το πρώτο στάδιο της τερηδόνας. Επομένως, το βούρτσισμα αμέσως μετά το πρωινό δεν είναι καλή ιδέα.

Το αντίστοιχο ισχύει και στην περίπτωση των γλυκών, μεγιστοποιώντας τον το ενδεχόμενο εμφάνισης τερηδόνας, επειδή «τρίβετε» το οξύ μέσω της οδοντόβουρτσας στα δόντια σας.

Προκειμένου, όμως, να αποφευχθεί το παραπάνω σενάριο, θα πρέπει να περιμένετε τουλάχιστον μια ώρα μέχρι να βουρτσίσετε τα δόντια σας, μετά την κατανάλωση γλυκών, σύμφωνα με την δρ. Manouchehri.

Να σημειωθεί ότι τα ζαχαρούχα τρόφιμα/ποτά είναι η κύρια αιτία της εμφάνισης τερηδόνας. Η τερηδόνα μπορεί να προκληθεί από τη συσσώρευση ενός κολλώδους στρώματος βακτηρίων στα δόντια που ονομάζεται πλάκα.

Με τον καιρό αυτό το βακτήριο καταστρέφει την επιφάνεια των δοντιών σας, προκαλώντας τρύπες και λευκές, καφέ ή μαύρες κηλίδες στο δόντι.

Άλλα σημάδια τερηδόνας περιλαμβάνουν πονόδοντο και οξύ πόνο στο δόντι όταν τρώτε ή πίνετε ζεστά, κρύα ή γλυκά ροφήματα/τρόφιμα.



Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΚαλπάζει προς τις κάλπες το «τέρας της ακρίβειας» – Κλείνει τα μάτια η κυβέρνηση, πυρά εξαπολύουν τα κόμματα
Επόμενο άρθροΑρνείται ότι πήρε έστω και ένα ευρώ η «Μεγάλη» της ΔΟΥ Χαλκίδας