Άνοιγμα σε ΠΑΣΟΚ, Πλεύση Ελευθερίας και ΜέΡΑ 25 πραγματοποιεί τις τελευταίες μέρες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Στέφανος Κασσελάκης, βάζοντας στην άκρη τις ηγεσίες τους και φέρνοντας στο επίκεντρο στελέχη τους, τα οποία όπως λέει «εκτιμά».

Είναι εμφανές ότι ο κ. Κασσελάκης προετοιμάζεται για την επόμενη μέρα των ευρωεκλογών και για τον ρόλο που θα κληθεί να παίξει το κόμμα του, όπως το σχεδιάζει στο μυαλό του. Να ηγηθεί των προοδευτικών, κεντροαριστερών δυνάμεων και να δημιουργήσει σιγά, σιγά μια δυναμική που θα είναι ικανή να αντιπαρατεθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στις επόμενες εθνικές εκλογές. Σε αυτή την προσπάθεια δεν φαίνεται να περιλαμβάνει τα στελέχη της Νέας Αριστεράς.

Ιδεολογία

Το γενικό αφήγημα είναι έτοιμο, το έγραψε εξάλλου πάνω στα διαφημιστικά καπελάκια της Ν.Δ. όταν επισκέφτηκε το εκλογικό περίπτερο του κόμματος στο Κιλκίς: «Ομόνοια για την Ελλάδα μας». Καμία αναφορά σε ιδεολογικούς διαχωρισμούς, σε πολιτικές θεωρήσεις, αφού όπως δήλωσε και ο ίδιος στο Downtown, «είναι ωραίο να μιλάμε με ιδεολογικούς όρους, αλλά η ιδεολογία δεν τρώγεται». Κάτι αντίστοιχο είχε πει και για την αριστερή διανόηση πριν από μερικούς μήνες όταν την είχε αποκαλέσει «πουμαρό».

Τα μηνύματα που στέλνει βέβαια εξακολουθούν να χαρακτηρίζονται από αντιφάσεις. Αρκεί κανείς να δει τις συνεντεύξεις του. Πριν από λίγο καιρό έκανε λόγο για τη «μεγάλη ανατροπή» στις ευρωεκλογές. Πιο συγκεκριμένα, στα τέλη Απριλίου κι ενώ βρισκόταν στην θαλασσινή περιοδεία του στο Αιγαίο, όντας φιλοξενούμενος στην εκπομπή «Αυτοψία» του Alpha σημείωνε: «Είναι εφικτό και πιθανό να είμαστε πρώτο κόμμα. Αυτός είναι ο στόχος, όχι μόνο για εμάς, αλλά την κοινωνία».

Σχεδόν ένα μήνα μετά, στη συνέντευξή του πριν από λίγες μέρες στο κανάλι Άττικα, η εφικτή πρωτιά αντικαταστάθηκε από την εξής φράση: «Δε μπορούμε αυτή τη στιγμή να ανοίξουμε την πόρτα του Μαξίμου, αλλά μπορούμε να ανοίξουμε ένα παράθυρο και να μπει φρέσκος αέρας στην κυβερνησιμότητα της χώρας. Ο κόσμος έχει την ευκαιρία στα χέρια του να φτιάξει μια ισχυρή αντιπολίτευση».

Αποτυχία

Για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ένα εκλογικό αποτέλεσμα που θα είναι κατώτερο των προσδοκιών του κόμματος δεν φαίνεται να τον απασχολεί. Στην ίδια συνέντευξη στο Άττικα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση «τί συνιστά αποτυχία για το εκλογικό αποτέλεσμα», απάντησε: «Αποτυχία συνιστά το ν’ αλλάξω αυτό που είμαι εγώ, να προδώσω τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ, τον κόσμο ο οποίος εναποθέτει τις ελπίδες του στο κίνημα που χτίζουμε, απλά και μόνο για να κερδίσω μερικές ψήφους δίνοντας λάθος μήνυμα ή χειραγωγώντας την κοινή γνώμη ή πληρώνοντας εταιρείες και λογαριασμούς περίεργους για να επηρεάζουν τον κόσμο».

Οι αντιφάσεις, ωστόσο, συνεχίζονται και στο επίπεδο των προσκλήσεων σε άλλα πολιτικά κόμματα. Για παράδειγμα, στην ίδια συνέντευξη ανέφερε πόσο σέβεται τόσο τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, όσο και την κοινοβουλευτική της ομάδα, εκφράζοντας την ευχή «Μακάρι μαζί να συνεργαστούμε για το καλό της χώρας», ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι διαφωνεί μαζί της για το θέμα των Πρεσπών. Τα πράγματα όμως δεν είναι τόσο απλά. Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας επανέλαβε δημόσια ότι η εν λόγω συμφωνία είναι «παράνομη» και ότι «ψηφίστηκε με εξαγορά βουλευτών και απ’ τα δύο κράτη».

Αυτή η λεπτομέρεια επισημάνθηκε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ σε συνέντευξη που έδωσε το βράδυ της Τετάρτης στο κανάλι Action24. «Εάν αύριο το πρωί σας έλεγε η κ. Κωνσταντοπούλου να συνεργαστούμε, θα μετρούσε για σας το παρελθόν;» ήταν η ερώτηση με τον κ. Κασσελάκη να απαντά:

«Το παρελθόν πάντα μετράει, αλλά υπάρχει και το μέλλον που πρέπει να κοιτάξει κανείς. Γιατί στο τέλος της ημέρας, εμείς είμαστε εδώ ν’ αλλάξουμε τις ζωές των συνανθρώπων μας, των συμπολιτών μας προς το καλύτερο…. με τους βουλευτές της Πλεύσης Ελευθερίας, με τον νέο κόσμο που πηγαίνει σε αυτό τον χώρο, είμαστε ευθυγραμμισμένοι».

Σε όλες του τις συνεντεύξεις ο κ. Κασσελάκης δηλώνει ότι δεν προτίθεται να συνεργαστεί με τον Νίκο Ανδρουλάκη του ΠΑΣΟΚ. Την ίδια ώρα, ωστόσο, επικαλείται συνεχώς το πολιτικό παρελθόν της οικογένειάς του, λέγοντας ότι ανήκαν στο παπανδρεϊκό ΠΑΣΟΚ, ενώ ταυτόχρονα επικαλείται συχνά, πυκνά τον Ανδρέα Παπανδρέου και το πως, κατά την άποψή του, κατάφερε να ενώσει την Ελλάδα.

Τα σπίτια

Αντιφάσεις, ωστόσο, παρουσιάζονται κι αλλού. Όπως είπε στο Action δεν ήταν αυτός που διέρρευσε τα στοιχεία για το σπίτι που αγόρασε στο Κολωνάκι, αξίας 1,8 εκατ. ευρώ. «Ν’ αφήσω να μιλάτε για μήνες γι’ αυτό το πράγμα ή να σας το δείξω να τελειώνουμε, μήπως και μπορέσετε ν’ ακούσετε κάτι από τις δράσεις που κάνω;», είπε, δικαιολογώντας την επιλογή του να ανοίξει την πόρτα του διαμερίσματος στις κάμερες του Mega.

Την ίδια ώρα βέβαια άνοιγε στους δημοσιογράφους και τις πόρτες του οικήματος σε κτήμα δεκάδων στρεμμάτων που διατηρεί έξω από τη Νέα Υόρκη, φωτογραφιζόμενος σε αυτό. Η σχετική συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο Downtown και χωρίς προηγουμένως να υπάρχει κάποια «πίεση» ή «διαρροή» εις βάρος του.

Τα όργανα

Το ίδιο αντιφατική είναι και η στάση του σε ό,τι αφορά τη λειτουργία του κόμματος και των οργάνων του. Συνεχώς δηλώνει ότι σέβεται τα όργανα, την ώρα που αυτά έχουν να συνεδριάσουν μήνες. Ακόμα και το άτυπο, εκτελεστικό γραφείο, το οποίο στελεχώθηκε κατά κύριο λόγο από άτομα που είναι αφοσιωμένα σ’ αυτόν έχει να συνεδριάσει από τα μέσα Απριλίου, όταν επέστρεψε από το ταξίδι του στις ΗΠΑ.

Μοιραία αυτό έχει ως συνέπεια, οι όποιες διαφοροποιήσεις να ακούγονται και να γράφονται δημόσια και να μην γίνεται συζήτηση στα όργανα. Για παράδειγμα, την αντίθεσή του στο άνοιγμα προς Πλεύση Ελευθερίας και ΜέΡΑ 25 εξέφρασε ο Κώστας Ζαχαριάδης. «Οι δρόμοι μας με την κα Κωνσταντοπούλου και τον κ. Βαρουφάκη έχουν χωρίσει από το 2015, τότε ο κ. Κασσελάκης δεν βρισκόταν στην Ελλάδα και ίσως να μη γνωρίζει ακριβώς τα γεγονότα», είπε χαρακτηριστικά.

Στην ίδια γραμμή βρέθηκε κι έτερο στέλεχος, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο οποίος σε άρθρο του στο Dnews για μια μεγάλη σύγχρονη κεντροαριστερά, σημείωνε μεταξύ άλλων ότι «λογικό είναι να μην χωρούν οι δυνάμεις της Δεξιάς καθώς και όσοι, όπως για παράδειγμα η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, μιλάνε με όρους εθνικολαϊκισμού για τη Συμφωνία των Πρεσπών λέγοντας πριν λίγες μέρες μάλιστα “ότι υπαγορεύτηκε από τον Τραμπ”».

Ενδιαφέρον είχε και μια ανάρτηση του πρώην υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, με αφορμή τη Συμφωνία των Πρεσπών. «Αυτή την Συμφωνία οι φασίστες, οι ακροδεξιοί της ΝΔ, το ΚΚΕ και η Πλεύση την χαρακτηρίζουν ως προδοτική και ξενόφερτη επειδή την παραβιάζουν οι ακροδεξιοί στην Βόρεια Μακεδονία. Με αυτή τη λογική χαρακτήρισαν τον Βενιζέλο προδότη και μετά προσπάθησαν δύο φορές να τον εκτελέσουν. Είναι όλοι τους ανεύθυνοι και επικίνδυνοι».

Το ενδιαφέρον έγκειται στο γεγονός ότι ο Στέφανος Κασσελάκης είχε προσεγγίσει τον Νίκο Κοτζιά, με αφορμή το αφήγημα της «πατριωτικής Αριστεράς». Η σχέση συνεργασίας φαίνεται να έληξε άδοξα.

Μιλώντας για τις Πρέσπες, άλλη μια αντιφατική κίνηση του κ. Κασσελάκη στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής είναι οι συνεχόμενες αναφορές του στην επίσκεψη του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα στην Ελλάδα, σε εκδήλωση στο Γαλάτσι. Έχει κατηγορήσει τον πρωθυπουργό πως άφησε τον Ράμα να «αλωνίζει» στην Ελλάδα, ενώ στη συνέντευξη που έδωσε το βράδυ της Πέμπτης στο One Channel δήλωσε ότι ο ίδιος θα του «απαγόρευε» να έρθει για κομματική εκδήλωση.

Την ίδια ώρα βέβαια ο ίδιος είχε επισκεφτεί τα μειονοτικά χωριά στην Αλβανία πριν λίγο καιρό. Σε επικοινωνία με έμπειρους διπλωμάτες μας ειπώθηκε ότι προφανώς και μπορεί ν’ απαγορευθεί μια τέτοια επίσκεψη, με την προϋπόθεση ότι θα είμαστε έτοιμοι να δεχθούμε αντίστοιχη απαγόρευση και απ’ την άλλη πλευρά.

Μπροστά σε όλα αυτά, είναι μάλλον λεπτομέρεια το γεγονός που αφορά τη δημοσιοποίηση του «πόθεν έσχες του». Έως και το βράδυ της Τετάρτης στο Action επαναλάμβανε ότι θα το δώσει μέχρι τις ευρωεκλογές. Στη συνέντευξη στο One μάθαμε ότι η δημοσιοποίηση μετατίθεται για τις 30 Ιουνίου.

Ενώ συμβαίνουν αυτά ο ίδιος ο κ. Κασσελάκης δείχνει να αγνοεί επιδεικτικά την όποια εσωκομματική διαφωνία. Όπως είπε στο Action, «η βάση είναι πάνω απ’ όλα τα όργανα και πάνω από τον Πρόεδρο», δείχνοντας για άλλη μια φορά πως το άλφα και ωμέγα στον ΣΥΡΙΖΑ είναι η αδιαμεσολάβητη σχέση του προέδρου με τον λαό του. Μια σχέση που προτίθεται να επεκτείνει και σε άλλα κομματικά ακροατήρια. Το ερώτημα είναι αν θα καταφέρει να την εξασφαλίσει.

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΣτον εισαγγελέα αύριο ο 33χρονος Τούρκος που κατηγορείται για τους εμπρησμούς
Επόμενο άρθροΑναλυτικά τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων στη Θεσσαλία από 27/05/2024 έως 02/06/2024