Την πρώτη του συνέντευξη μέσα από τις φυλακές παραχώρησε ο Φρέντι Μπελέρης στο Live News του MEGA, η οποία, ωστόσο, διεκόπη ξαφνικά όταν ο εκλεγμένος δήμαρχος Χιμάρας και υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΝΔ ξεκίνησε να αναφέρεται στα ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες στην Αλβανία του Έντι Ράμα.

Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, μία δεσμοφύλακας πηγαινοέρχεται επιδεικτικά πίσω από τον Φρέντι Μπελέρη.

«Είμαι ο μόνος υποψήφιος που δεν έχω τη δυνατότητα να επικοινωνήσω με τους ψηφοφόρους και να κάνω προεκλογική εκστρατεία, αλλά έχω την τύχη να μιλάνε για εμένα η οικογένειά μου, οι φίλοι μου και όσοι με στηρίζουν όλα αυτά τα χρόνια», ανέφερε αρχικά.

Και τόνισε ότι «το καθεστώς Ράμα αποφάσισε μέσα σε μια μέρα να με φυλακίσει για αυτά που πιστεύω με μία δίκη – παρωδία και με μια διαδικασία που δεν έχει να κάνει με το κράτος δικαίου».

«Δυστυχώς ο Ράμα σε κάποια πράγματα, όπως το πώς απαλλοτρίωσε τις περιουσίες των Ελλήνων, έχει ξεπεράσει τον Ερντογάν»

Όπως σημείωσε ο Φρέντι Μπελέρης, δεν έχει ιδιαίτερη μεταχείριση στις φυλακές, είναι μόνος σε ένα κελί. «Ξυπνάω το πρωί και έχω την εικόνα της Παναγίας μπροστά μου, που μου είχε χαρίσει ο Μακαριώτατος Αναστάσιος, και τη φωτογραφία της οικογένειας μου. Είναι μια δύσκολη κατάσταση».

Εφόσον εκλεγεί ευρωβουλευτής, ποιοι είναι οι στόχοι του; «Επί 30 χρόνια υπερασπίζομαι τα δικαιώματα των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου. Αυτά που είναι αυτονόητα για την Ελλάδα, για εμάς δεν είναι. Δεν έχουμε το δικαίωμα στην περιουσία, στον αυτοπροσδιορισμό, στο εκλέγειν και εκλέγεσθαι. Δεν ισχύει για εμάς το τεκμήριο της αθωότητας. Για όλα αυτά θα παλέψω στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», απάντησε.

Γιατί επιλέγει τις Βρυξέλλες;

Ερωτώμενος γιατί επιλέγει την Ευρωβουλή και δεν παραμένει εκεί για να διεκδικήσει τον Δήμο Χιμάρας, ο Φρέντι Μπελέρης τόνισε: «Δεν παρατάω τη Χιμάρα. Έστω και με μια μέρα καταδίκης, δε θα μπορώ να έχω ξανά τον οποιοδήποτε πολιτικό ρόλο στην Αλβανία. Ήταν πολύ έξυπνη η κίνηση του Έλληνα πρωθυπουργού, από άλλο μετερίζι να παλέψω για τα ίδια πράγματα – και θέλω να τον ευχαριστήσω. Δεν τα παρατάω και δεν κάνω τη χάρη στον Ράμα. Απλά είναι μονόδρομος».

Παράλληλα, κατήγγειλε πως «έχουν εφεύρει μάρτυρα που τον πλήρωσαν, έχουν χρησιμοποιήσει πλαστό ποινικό μητρώο και έχει κάνει την έναρξη της ποινικής μου δίωξης μια εισαγγελέας αναρμόδια. Η δικαστής που με δίκασε έχει καταδικαστεί στην Ελλάδα και η δικαστής του Εφετείου μου έχει ήδη δικάσει αιτήσεις μου, που δεν θα έπρεπε. Στο Εφετείο όλα δείχνουν ότι θα καταδικαστώ. Μετά την καταδίκη μου δεν θα μπορώ να ασκήσω κανένα πολιτικό δικαίωμα στην Αλβανία. Το Ευρωκοινοβούλιο ίσως να είναι και μεγαλύτερο ‘εργαλείο’ για τη διεκδίκηση δικαιωμάτων απ΄ό,τι ο Δήμος Χιμάρας», σημείωσε.

Όπως είοε, στα μέσα Ιουνίου αναμένεται η απόφαση του Εφετείου. «Μπορεί να αποφυλακιστώ αν αλλάξουν οι όροι κράτησης ή αφαιρεθούν οι τέσσερις μήνες που υπολείπονται», εξήγησε και τόνισε χαρακτηριστικά: «Δυστυχώς, ο Ράμα σε κάποια πράγματα, όπως το πώς απαλλοτρίωσε τις περιουσίες των Ελλήνων, έχει ξεπεράσει τον Ερντογάν. Το 1960 το κομμουνιστικό καθεστώς δήμευσε τις περιουσίες, το 1991 έγινε η μεταπολίτευση και 34 χρόνια μετά, ακόμα δεν τις έχουμε πάρει πίσω. Όλο αυτό είναι σκόπιμο».

Στο σημείο αυτό, ο Φρέντι Μπελέρης ξεκίνησε να απαριθμεί τα προβλήματα της ελληνικής μειονότητας στη Βόρεια Ήπειρο, ωστόσο, η σύνδεση διεκόπη και δεν κατέστη δυνατό να αποκατασταθεί…

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΠέθανε 79χρονη Βολιώτισσα
Επόμενο άρθροΟ Κλιντ Ίστγουντ γιόρτασε τα 94α γενέθλιά του – Η μικρότερη του κόρη Μόργκαν είναι έγκυος