Την Πέμπτη 30η του Μάη πραγματοποιήθηκε απογευματινή παρουσίαση για τους σύγχρονους τρόπους αναζήτησης εργασίας στους μαθητές και στις μαθήτριες του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Βόλου (ΣΔΕ).

Η εν λόγω παρουσίαση ήταν δίωρης διάρκειας και έγινε στο πλαίσιο της προϋπάρχουσας συνεργασίας ανάμεσα στο Job Center Δήμου Βόλου και στο ΣΔΕ από τον Μάρτιο του 2024. Ο χαρακτήρας της δράσης ήταν πολυπρισματικός και πραγματοποιήθηκε στη βάση της συνέργειας με εγκεκριμένους Φορείς της Κοινωνίας των Πολιτών καθώς και Εργοδοτικών Φορέων που ενσωματώνουν στη φιλοσοφία τους την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη και την πολιτική των “ίσων ευκαιριών”.

Ο σκοπός της δράσης ήταν ενημερωτικός αλλά συνάμα και εκπαιδευτικός καθώς οι μαθητές/μαθήτριες ενημερώθηκαν για ενεργές θέσεις εργασίας, αλλά και εκπαιδεύτηκαν στους σύγχρονους και ιδιαιτέρως στους ασφαλείς τρόπους αναζήτησης εργασίας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Ειδικότερα, η παρουσίαση ακολούθησε την εξής θεματική ροή, χωρισμένη σε δύο μέρη:

ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ:

1. Αρχικά, οι 30 μαθητές και μαθήτριες του ΣΔΕ εκπαιδεύτηκαν από τη Συντονίστρια του Job Center Δήμου Βόλου κα Μαρκέλλα Βαλσάμη στους σύγχρονους τρόπους αναζήτηση εργασίας με επικέντρωση:

α. Ανοιχτή και κρυμμένη αγορά εργασίας και μέθοδοι προσέγγισης

β. Πλατφόρμες αναζήτησης εργασίας

γ. Ανάπτυξη προσωπικού δικτύου και μίνι άσκηση δημιουργίας χάρτη προσωπικού δικτύου

δ. Συμμετοχή σε δράσεις διασύνδεσης με την αγορά εργασίας

 Το Γραφείο Διευκόλυνσης, ενδυνάμωσης και τεκμηρίωσης της απασχόλησης (Job Centre) είναι μια κοινωνική δομή που εφαρμόζει πρακτικές προώθησης της απασχόλησης των ανέργων και των ατόμων που πλήττονται από φτώχεια ή/και κοινωνικό αποκλεισμό και διασυνδέει τις υπηρεσίες απασχόλησης με τις αυτοδιοικητικές προνοιακές υπηρεσίες.Το Γραφείο Διευκόλυνσης, ενδυνάμωσης και τεκμηρίωσης της απασχόλησης (Job Center) στην περιοχή παρέμβασης – ΣΒΑΑ Βόλου» με κωδικό ΟΠΣ (MIS) 6005092, είναι συνεχιζόμενη δομή προιώθησης της απασχόλησης στα πλαίσια εφαρμογής της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΣΒΑΑ) Βόλου και χρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του προγράμματος “Θεσσαλία 2021-’27”.

2. Στη συνέχεια, οι μαθητές/μαθήτριες είχαν την ευκαιρία να λάβουν έγκυρη και εκτεταμμένη ενημέρωση από την κα Βάγια Καραγιάννη (Συντονίστρια Τμήματος Ανθρωπίνου Δυναμικού της Del Monte Hellas) σε σχέση με τα εξής:

α. Ιστορική αναδρομή της Εταιρείας, παρουσία στην Ελλάδα και βασική φιλοσοφία

β. Παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους εργαζομένους και πολιτική ίσων ευκαιριών

γ. Προσφερόμενες θέσεις εργασίας και ζήτηση προσωπικού

Η Del Monte Fresh Produce είναι μία από τις κορυφαίες, παγκοσμίως, καθετοποιημένες μονάδες παραγωγής, εμπορίας και διανομής νωπών και φρεσκοκομμένων φρούτων και λαχανικών υψηλής ποιότητας, καθώς και μία κορυφαία εταιρεία παραγωγής και διανομής έτοιμων για κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, χυμών, ροφημάτων, πρόχειρων γευμάτων και γλυκισμάτων στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική. 

ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ:

Στο δεύτερο μέρος, ο Συντονιστής εκπαίδευσης της Διεθνούς Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης Α21 κος Δημήτριος Κοντούδης, είχε την ευκαιρία να συνδέσει τη θεματική υπό το πρίσμα της ασφάλειας, της πρόληψης και της αξιολόγησης μιας θέσης εργασίας. Έτσι, ο Κοντούδης ενημέρωσε και συνάμα εκπαίδευσε τους 30 συμμετέχοντες μαθητές και μαθήτριες στην έγκαιρη διερεύνηση προσφερόμενης εργασιακής πρότασης με στόχο την πλήρη αποφυγή της ακατάλληλης, επικίνδυνης ή ύποπτης εργασιακής πρότασης.

Η Α21 είναι ένας διεθνής μη κερδοσκοπικός και μη κυβερνητικός οργανισμός που ιδρύθηκε το 2008 στη Θεσσαλονίκη και αυτή τη στιγμή δραστηριοποιείται σε 19 τοποθεσίες σε 14 χώρες του κόσμου. Το όνομα A21 – Καταργώντας τη Δουλεία στον 21ο αιώνα (Abolishing Slavery in the 21st Century) εκφράζει το όραμα του οργανισμού για έναν κόσμο χωρίς δουλεία. Η στρατηγική της Α21 για την καταπολέμηση του φαινομένου της εμπορίας ανθρώπων επικεντρώνεται σε τρεις βασικούς τομείς δράσης: την Ενημέρωση, την Ταυτοποίηση και την Αποκατάσταση των ανθρώπων.

Εν κατακλείδι, υπήρξε θετική ανατροφοδότηση από τους μαθητές και μαθήτριες του ΣΔΕ Βόλου και λύθηκαν διάφορες απορίες που προέκυψαν. Παράλληλα, ανανεώθηκε το ραντεβού συνεργασίας ανάμεσα στο Σχολείο Δευτερης Ευκαιρίας και Job Center Δήμου Βόλου πανω σε θεματικές ενίσχυσης απασχολησιμότητας από το νέο σχολικό έτος 2024-2025.

Για περισσότερες πληροφορίες για το Job Center Δήμου Βόλου, ανατρέξτε: Γραφείο Διευκόλυνσης, ενδυνάμωσης & τεκμηρίωσης της απασχόλησης (Job Center) (volos-pronoia.gr)

Για περισσότερες πληροφορίες για το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ), ανατρέξτε: ΣΔΕ ΒΟΛΟΥ (sch.gr)

Για περισσότερες πληροφορίες για την DEL MONTE HELLAS, ανατρέξτε: Del Monte Europe | Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ

Για περισσότερες πληροφορίες για την ΜΚΟ Α21, ανατρέξτε: Greece | A21

 

Προηγούμενο άρθροΘεσσαλονίκη: Κάμερα ασφαλείας φαρμακείου «συλλαμβάνει» διαρρήκτες επί το… έργον
Επόμενο άρθροΚυριάκος Μητσοτάκης: «Έπρεπε ήδη να είχε υποβάλει το πόθεν έσχες»