Οι Κινέζοι τουρίστες αποτελούν κινητήρια δύναμη για την παγκόσμια τουριστική βιομηχανία, με πολλές χώρες να περιμένουν με αγωνία την ολική επιστροφή των ταξιδιών και των δαπανών από τη μεγαλύτερη αγορά ταξιδιωτών στον κόσμο.

Oι δαπάνες των Κινέζων για διακοπές εντός της χώρας εφέτος αναμένεται να τροφοδοτήσουν την εγχώρια οικονομία με 6,79 τρισεκατομμύρια γιουάν (938 δισεκατομμύρια δολάρια), ξεπερνώντας για πρώτη φορά τα προ πανδημίας επίπεδα.

Οι δαπάνες των παραθεριστών εντός Κίνας αναμένεται να είναι 11% υψηλότερες από το 2019, πριν η πανδημία σταματήσει τα περισσότερα ταξίδια, σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ταξιδιών και Τουρισμού και της Oxford Economics.

Ανάκαμψη εσωτερικού τουρισμού

«Οι Κινέζοι επισκέπτες αρχίζουν να ταξιδεύουν ξανά και αυτό θα συνεχίσει να αυξάνεται», δήλωσε στο Bloomberg η πρόεδρος του ταξιδιωτικού συμβουλίου Τζούλια Σίμπσον. «Ο τομέας του τουρισμού έχει δείξει σημάδια ανθεκτικότητας και ισχυρής ανάκαμψης».

Το 2019, οι Κινέζοι ταξιδιώτες πραγματοποίησαν 170 εκατομμύρια ταξίδια στο εξωτερικό όπου ξόδεψαν σχεδόν 248 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτό αντιπροσώπευε 14% των παγκόσμιων τουριστικών δαπανών, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ταξιδιών και Τουρισμού.

Ωστόσο, η εκκρεμότητα στο θέμα της βίζας σε χώρες όπως οι ΗΠΑ και οι πιο ακριβές διεθνείς πτήσεις, έχουν κρατήσει τους Κινέζους παραθεριστές εντός της χώρας, όπου ταξιδεύουν πόλεις για γαστριμαργικές απολαύσεις, και μικρότερες πόλεις για να  αποφύγουν τα πλήθη.

Οι ξένοι παραμένουν διστακτικοί

Εν τω μεταξύ, οι αφίξεις ξένων επισκεπτών στην Κίνα δεν έχουν ακόμη ανακάμψει. Οι δαπάνες ξένων τουριστών στην ηπειρωτική χώρα φέτος αναμένεται να φτάσουν τα 715 ​​δισεκατομμύρια γιουάν, περίπου 25% κάτω από τα επίπεδα του 2019. Η Κίνα ήταν μια από τις τελευταίες μεγάλες οικονομίες που άνοιξαν ξανά τα σύνορά τους και οι εισερχόμενες πτήσεις δεν έχουν πλήρως ανακάμψει.

Τους τελευταίους μήνες, η Κίνα έχει χαλαρώσει τους περιορισμούς έκδοσης βίζας για επισκέπτες από την Ταϊλάνδη, τη Μαλαισία και τη Σιγκαπούρη, μαζί με ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες και επιβάτες κρουαζιερόπλοιων, σε μια προσπάθεια να τονώσει τόσο τον εισερχόμενο τουρισμό όσο και τις επενδύσεις. Στην αρχή του έτους, το Πεκίνο δήλωσε ότι από τον Ιούλιο του 2023 είχε χαλαρώσει τις απαιτήσεις έκδοσης βίζας για 11 χώρες.

Η Κίνα ανέφερε 82 εκατομμύρια αφίξεις τουριστών πέρυσι, περίπου το 56% του επιπέδου του 2019, σύμφωνα με το Εθνικό Γραφείο Στατιστικής της χώρας. Ο αριθμός των επισκέψεων που πραγματοποιήθηκαν από άτομα εκτός Χονγκ Κονγκ και Μακάο ήταν μόλις 13,8 εκατομμύρια, υστερώντας κατά περίπου 57% από τα στοιχεία πριν την πανδημία.

Και παρόλο που η οικονομία της χώρας έχει αποδυναμωθεί και οι λιανικές δαπάνες παρέμειναν υποτονικές, τα ταξίδια είναι μία από τις ισχυρότερες κατηγορίες κατανάλωσης, σύμφωνα με τη Morgan Stanley. Ο τομέας του τουρισμού και των ταξιδιών στήριξε σε γενικές γραμμές 80 εκατομμύρια θέσεις εργασίας φέτος, περίπου 2% κάτω από το 2019, σύμφωνα με την έκθεση.

Πηγή: Ot.gr

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΡολάν Γκαρός: Τα αδέλφια Τσιτσιπά απέκλεισαν τους κατόχους του τίτλου και προκρίθηκαν στον 3ο γύρο
Επόμενο άρθροMeteo: Ποια πόλη «φλέρταρε» με τους 39°C – Οι 8 περιοχές που… έλιωσαν σήμερα