Θα ξεπεράσει τα 3,5 δισ. ευρώ το συνολικό κόστος της ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας, μετά τις θεομηνίες «Daniel» και «Elias», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος προήδρευσε σε σύσκεψη στην Λάρισα, με αντικείμενο τις παρεμβάσεις που γίνονται για την αποκατάσταση της Περιφέρειας από τις καταστροφικές πλημμύρες.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν μέλη της κυβέρνησης και στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης της Θεσσαλίας.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι εάν ήταν διαφορετική η συγκυρία, θα ήταν πολύ πιο δύσκολα τα πράγματα, αλλά σήμερα «ο συνδυασμός πόρων από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, αλλά και σημαντικής πρόσθετης απορρόφησης ευρωπαϊκών κονδυλίων, μας κάνει αισιόδοξους ότι θα μπορέσουμε να αντέξουμε το κόστος αυτής της ανασυγκρότησης και να ανακατασκευάσουμε αυτά τα οποία καταστράφηκαν και με πολύ καλύτερη ποιότητα από ο,τι είχαν πριν».

Αναφέρθηκε εκτενώς στις χρηματοδοτικές παρεμβάσεις για την εκτέλεση σημαντικών έργων στην περιοχή και τόνισε με (σ.σ. προεκλογικό) νόημα ότι όλες αυτές οι διαπραγματεύσεις στην ΕΕ δεν είναι καθόλου απλές

«Καθόλου απλές οι διαπραγματεύσεις» με τις Βρυξέλλες

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε τις προσπάθειες της κυβέρνησης στην Ευρώπη, προκειμένου να στηριχτούν οι πληγείσες περιοχές, υποστηρίζοντας ότι «καταναλώθηκε μεγάλη προσπάθεια και διαπραγματευτική δύναμη», αλλά βοήθησε πολύ επίσης «το κύρος της χώρας», για να μπορεί η Ελλάδα να διεκδικεί τέτοιου είδους στήριξη από την ΕΕ, έτσι ώστε «να υπάρχει και μια πρόσθετη ευρωπαϊκή ανακούφιση στον πολύ σημαντικό εθνικό λογαριασμό τον οποίο θα χρειαστεί να καταβάλουμε για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας».

Μάλιστα, αναφέρθηκε εκτενώς στις χρηματοδοτικές παρεμβάσεις για την εκτέλεση σημαντικών έργων στην περιοχή και τόνισε με (σ.σ. προεκλογικό) νόημα ότι όλες αυτές οι διαπραγματεύσεις δεν είναι καθόλου απλές.

«Αν νομίζουμε, δηλαδή, ότι πηγαίνουμε στις Βρυξέλλες με ένα αίτημα γραπτό και αμέσως ικανοποιούνται τα αιτήματα της ελληνικής πλευράς, δεν δουλεύει ακριβώς έτσι η ευρωπαϊκή γραφειοκρατία», ανέφερε ο κ.Μητσοτάκης.

Επιπλέον, ανακοίνωσε ότι αύριο, Τετάρτη, θα καταβληθούν 2,5 εκατομμύρια στους λογαριασμούς του Δήμου, για να εξοφληθούν οι εργολάβοι οι οποίοι έχουν δουλέψει για να μπορέσει ο Βόλος να αποκαταστήσει την πολύ μεγάλη ζημιά που έγινε στα δίκτυα της ύδρευσης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως μιλάμε για αριθμούς τους οποίους «δεν είχε ποτέ ξανά διαχειριστεί η ελληνική γραφειοκρατία» και προσέθεσε ότι «έχουμε ήδη εκταμιεύσει 226 εκατομμύρια ευρώ. Έχουμε δώσει τη δυνατότητα στο Χρήστο Τριαντόπουλο και στην υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας να προσλάβει πολλούς περισσότερους εσωτερικούς και εξωτερικούς συνεργάτες, προκειμένου αυτή η διαδικασία να τρέξει γρήγορα. Είναι, όμως, μια σύνθετη διαδικασία, η οποία πρέπει να γίνει και με ταχύτητα, αλλά, ταυτόχρονα, και με την απαιτούμενη διαφάνεια», όπως είπε.

Τέλος, ανέφερε ότι οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχης ξέρουν ότι «η κυβέρνηση είναι κοντά τους», λέγοντας ότι «270 εκατομμύρια ευρώ ουσιαστικά έχουν προσδιοριστεί ως έκτακτες επιχορηγήσεις, από τα οποία τα 230 εκατομμύρια έχουν ήδη εκταμιευθεί.

Προηγούμενο άρθροΧαλκίδα: Δικηγόρος περνά από Πειθαρχικό λόγω… TikTok – «Είναι χυδαίο και λυπηρό», καταγγέλλει
Επόμενο άρθροΠυγμαλίων Δαδακαρίδης: Στη ζωή μου έχω ανθρώπους που μου δίνουν το χέρι στα δύσκολα