Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ανακασιάς «ΘΕΟΦΙΛΟΣ», μετά την επιτυχημένη αναβίωση των  «ΘΕΟΦΙΛΕΙΩΝ» το 2023, διοργανώνει τα «ΘΕΟΦΙΛΕΙΑ 2024» με μια σειρά εκδηλώσεων, που ξεκίνησαν στις 23 Μαρτίου  και θα ολοκληρωθούν τον Σεπτέμβριο.

Τα «ΘΕΟΦΙΛΕΙΑ» ήταν ετήσιες εκδηλώσεις του πρώην Δήμου Ιωλκού με αποκορύφωμα το Διεθνές Συνέδριο το 2008, αφιερωμένα στον λαϊκό ζωγράφο Θεόφιλο Χατζημιχαήλ, με αφορμή την παρουσία του στο Πήλιο, όπου άφησε πολλά έργα του σε τοιχογραφίες και πίνακες. Σημαντικό έργο του είναι οι τοιχογραφίες στο αρχοντικό Κοντού, στην Ανακασιά (αναφέρεται σαν μουσείο Θεόφιλου), στον φούρνο του Βελέντζα, στην Άλλη Μεριά, στο Λαογραφικό Κέντρο Κίτσου Μακρή,  στο Πήλιο και σε ιδιωτικές συλλογές. Σταμάτησαν το 2010 με την κατάργηση του Δήμου Ιωλκού και αναγεννήθηκαν το 2023από τον Σύλλογο. Φέτος συμπληρώνονται 90 χρόνια από τον θάνατό του (24 Μαρτίου 1934) και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ανακασιάς έχει οργανώσει πλήθος εκδηλώσεων.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΥΠΟΛΟΙΠΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

ΣΑΒΒΑΤΟ 6 ΙΟΥΛΙΟΥ στις 8.00μμ θα πραγματοποιηθεί στο χώρο του Λαογραφικού Κέντρου Κίτσου Μακρή παρουσίαση των έργων του Θεόφιλου που ανήκουν στη συλλογή του. Από τις 7.00μ θα υπάρχει δυνατότητα ξενάγησης στο Λαογραφικό Κέντρο.

ΚΥΡΙΑΚΗ 7 ΙΟΥΛΙΟΥ στις 9.15μμ στο προαύλιο του Αρχοντικού Κοντού θα γίνει αφιέρωμα στον Θεόφιλο, όπου η Βασιλική Ζήση (Μουσειολόγος – Μουσικός – DigitalCultureM.A.) θα παρουσιάσει το θέμα: «Μουσικο-εικονογραφική αφήγηση εμπνευσμένη από το έργο του Θεόφιλου» και ο Σταύρος Μελίνης (δάσκαλος) το θέμα: «Θεόφιλος Χατζημιχαήλ, ο ζωγράφος της λαϊκής Ρωμιωσύνης». Το Αρχοντικό θα είναι επισκέψιμο από τις 7.30μμ για ξενάγηση. Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης θα γίνει η απονομή των νικητών του διαγωνισμού ζωγραφικής των μαθητών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 10 ΙΟΥΛΙΟΥ στις 9.00μμ ,στον λόφο της Αγίας Ειρήνης, θα γίνει μουσική εκδήλωση με παραδοσιακά τραγούδια της Μυτιλήνης και του  Πηλίου από 6μελή ορχήστρα και χορωδία. Η εκδήλωση περιλαμβάνει τραγούδια από τις περιοχές που γεννήθηκε και έζησε ο Θεόφιλος δηλαδή:

  • Τραγούδα της Λέσβου με το ιδιαίτερο μουσικό ιδίωμα, που δεν θυμίζει αιγαιοπελαγίτικο νησί  και Τραγούδια από το Πήλιο

Στην ορχήστρα συμμετέχουν οι μουσικοί: Στράτος Μεγγές -τραγούδι, Τρύφωνας Καρατζιώλης -βιολί, Δημήτρης Χατζηγεωργίου – σαντούρι, Δραγάνης Θανάσης  -λαούτο και ούτι , Ιάκωβος Μπατιακούδης –κρουστά, Σωτηρία Νταφοπούλου –ακορντεόν, Μούτσελος Χάρης – τρομπέτα.

Στην εκδήλωση θα συμμετέχει και η Χορωδία του συλλόγου Θρακών Μαγνησίας με τραγούδια από Μυτιλήνη και Πήλιο.

Καλλιτεχνική επιμέλεια της ορχήστρας και μουσική διεύθυνση της χορωδίας   Θανάσης Δραγάνης

ΚΥΡΙΑΚΗ 21 ΙΟΥΛΙΟΥ στις 9.00μμ, στον λόφο της Αγίας Ειρήνης, θα δοθεί η δυνατότητα στους παρευρισκόμενους να διασκεδάσουν και να χορέψουν με αγαπημένα λαϊκά τραγούδια. Στην ορχήστρα συμμετέχουν: Αλέξανδρος Καζίλας –μπουζούκι &φωνητικά, Θανάσης Κατεργάρης – κιθάρες & τραγούδι, Θάνος Κυρίδης – τύμπανα, Νίκος Παρθένης – τραγούδι, κρουστά & φωνητικά, Γιάννης Σακελλαρίου – πιάνο, Έφη Χατζή – τραγούδι, Νάνσυ Χατζή – κόντρα μπάσο.

ΚΥΡΙΑΚΗ 1 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ στις 4.00μμ Θεοφίλειος αγώνας ορεινού τρεξίματος

Σε όλες τις εκδηλώσεις η είσοδος είναι ελεύθερη.

Ο Θεόφιλος (Κεφαλάς – Χατζημιχαήλ) είναι ο πιο γνωστός Έλληνας λαϊκός ζωγράφος. Γεννήθηκε μεταξύ 1868 και 1871 στη Βαρειά Μυτιλήνης. Ήταν το μεγαλύτερο από τα οκτώ παιδιά του Γαβριήλ και της Πηνελόπης Χατζημιχαήλ.

Ο  Θεόφιλος ήταν μικρός, καχεκτικός και αποτραβηγμένος από όλους. Το σκάει από το σπίτι του 16 χρονών. Πηγαίνει στη Σμύρνη. Εκεί έκανε θελήματα στο ελληνικό προξενείο όπου δούλευε σαν θυρωρός. Παράλληλα ζωγράφιζε και κέρδιζε και από εκεί κάποια χρήματα. Πάντα με θέματα από την ελληνική ιστορία. Εκεί, στη Σμύρνη, κάποιοι τον κατηγόρησαν στους Τούρκους για αυτά και αναγκάζεται να φύγει.

Πηγαίνει στη Μακρινίτσα στο Πήλιο και στον Βόλο. Για να επιβιώνει, έκανε τον χαμάλη, ασβέστωνε τοίχους, ξεχορτάριαζε, κουβαλούσε νερό, και ό,τι άλλη δουλειά του ποδαριού έβρισκε. Ζωγραφίζει τοίχους σε μικρά μαγαζιά, σε βαρέλια, στις ταβέρνες και όπου βρει. Στα θέματα του προστίθενται πουλιά, δέντρα και λουλούδια. Ο Θεόφιλος έγραφε δικά του έργα με κυρίαρχο ήρωα τον Μ. Αλέξανδρο και οργάνωνε τα πιτσιρίκια να παίξουν θεατρικές παραστάσεις. Ο ίδιος έφτιαχνε τα σκηνικά και τα κουστούμια. Φεύγει το 1927 για την πατρίδα του την Μυτιλήνη. Ο Θεόφιλος πεθαίνει στις 24 Μαρτίου του 1934 πιθανότατα από τροφική δηλητηρίαση.

Προηγούμενο άρθροΟΑΣΑ: Προειδοποίηση για απάτη στα social media – Τάζουν δωρεάν ATH.ENA Card διάρκειας 12 μηνών
Επόμενο άρθροΗ θεατρική ομάδα ΠΑΓΑΣκηνιο με την παράσταση «Ο Μαυρογιαλούρος ξεκινά από τη Ζαγορά»