Με ομιλία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Χριστουδουλίδη, χαιρετισμό της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και συμμετοχή του Γιώργου Νταλάρα, το ΕΚΠΑ τίμησε τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο με μεγάλη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 10 Ιουλίου στη μεγάλη αίθουσα τελευτών του ιδρύματος στο κεντρικό κτίριο του Πανεπιστημίου Αθηνών, Πανεπιστημίου 30.

Ήταν μια εκδήλωση, στην οποία παρέστη σχεδόν σύσσωμο το υπουργικό συμβούλιο, που δεν ήρθε απλώς να υπενθυμίσει ότι 50 χρόνια μετά την βάναυση εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο, αυτή την καταπάτηση κάθε έννοιας διεθνούς δικαίου, η παράνομη κατοχή εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας συνεχίζεται. Γιατί ταυτόχρονα υπογράμμισε ότι το ΕΚΠΑ τόσο ως ίδρυμα όσο και ως πανεπιστημιακή κοινότητα στάθηκε στο πλευρό της Κύπρου από τη δεκαετία του 1950 και πρωτοστάτησε στον αγώνα για μια δίκαιη λύση του Κυπριακού.

Από τα φλογερά ψηφίσματα υπέρ του δικαιώματος του λαού της Κύπρου στην αυτοδιάθεση, στις εκκλήσεις προς την παγκόσμια ακαδημαϊκή κοινότητα να καταδικάσει την Τουρκική εισβολή και να σταθεί στο πλευρό του Κυπριακού λαού και βεβαίως τη συμμετοχή των φοιτητών του ΕΚΠΑ στις μεγάλες διαδηλώσεις για το Κυπριακό, τα παραδείγματα είναι πολλά.

Άλλωστε, το ΕΚΠΑ υπήρξε σημείο αναφοράς και του Κυπριακού Ελληνισμού, αφού πλήθος Κυπρίων σπούδασαν σε αυτό, ενώ σημαντική ήταν η παρουσία Κυπρίων στο διδακτικό προσωπικό του Πανεπιστημίου Αθηνών, ανάμεσα τους προσωπικότητες όπως οι νομικοί Νικόλαος Ι. Σαρίπολος και Νικόλαος Ν. Σαρίπολος και ο φιλόλογος Σίμος Μενάρδος. Πτυχιούχος της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ ήταν και ο Εθνάρχης Μακάριος.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό του πρύτανη του ΕΚΠΑ καθηγητή Γεράσιμου Σιάσου.

Γεράσιμος Σιάσος: Το συλλογικό υποσυνείδητο όλων των Ελλήνων παραμένει σημαδεμένο από την εισβολή και κατοχή

Ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Καθηγητής κ. Γεράσιμος Σιάσος, κατά την προσφώνηση του αναφέρθηκε στα τραγικά γεγονότα της εισβολής, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, χαρακτηριστικά ότι «πενήντα χρόνια συμπληρώνονται από το 1974 και οι σκέψεις ολόκληρου του Ελληνισμού είναι στην Μαρτυρική Κύπρο. Το συλλογικό υποσυνείδητο όλων των Ελλήνων παραμένει σημαδεμένο από την τουρκική εισβολή του 1974 και τη συνεχιζόμενη κατοχή. Κατά συνέπεια, κάθε “εφησυχασμός“ είναι ανεπίτρεπτος».

Αναφέρθηκε και στις σχέσεις του Ε.Κ.Π.Α. με την Κύπρο σημειώνοντας ότι «η σχέση του πρώτου και μεγαλύτερου Πανεπιστημίου με τη Κύπρο είναι μακρά, ισχυρή και αδιατάρακτη. Χάρη καταρχάς στην εκπαίδευση εκατοντάδων χιλιάδων Κυπρίων φοιτητών και φοιτητριών, επί δύο αιώνες στα αμφιθέατρα του Ε.Κ.Π.Α. Άλλωστε το Πανεπιστήμιο μας ήταν και το πρώτο ακαδημαϊκό ίδρυμα στη νοτιοανατολική Ευρώπη το 1837 και επί έναν αιώνα αποτέλεσε τον μοναδικό πυλώνα εκπαίδευσης όλων των Ελλήνων. Χιλιάδες Κύπριοι φοιτητές επέστρεψαν στη Μεγαλόνησο συμβάλλοντας καθοριστικά στην πνευματική και οικονομική της ανάπτυξη. Είναι γνωστό εξάλλου ότι πολλές προσωπικότητες της σύγχρονης Κύπρου, όπως ο Εθνάρχης της Κύπρου Αρχιεπίσκοπος Μακάριος, έχουν αποφοιτήσει από το Πανεπιστήμιό μας».

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στο θέμα της ανεξαρτησίας και των αγώνων του Κυπριακού λαού, όπου ο Πρύτανης κ. Σιάσος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «μια ιδιαίτερα σημαντική πλευρά των σχέσεων του Πανεπιστημίου με την Κύπρο αφορά το ζήτημα της ανεξαρτησίας της και των αγώνων του Κυπριακού λαού».

Ήδη στη δεκαετία του 1930 το Πανεπιστήμιο κινείται ενεργά στον αγώνα για την αυτοδιάθεση του νησιού. Στη δεκαετία του ’50 το Πανεπιστήμιο θα υποστηρίξει με πολλαπλούς τρόπους τον αγώνα του κυπριακού λαού: ειδικές εκδόσεις, επιτροπές για την διαφώτιση της κοινής γνώμης στο εξωτερικό, ψηφίσματα και διαμαρτυρίες, συμμετοχή των πρυτανικών αρχών σε εκδηλώσεις συμπαράστασης.
Υπενθύμισε,δε,  το ηχηρό ψήφισμα που έστειλε η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αθηνών προς όλα τα Πανεπιστήμια του κόσμου όπου εκφράζεται η ακράδαντη υποστήριξη του Ιδρύματος στον αγώνα της Κύπρου.

Η εισβολή του Αττίλα στην Κύπρο, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στο νησί, επέβαλλε και πάλι την ενεργή παρέμβαση του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μέσα στο ταραγμένο κλίμα των πρώτων μεταπολιτευτικών ημερών το ΕΚΠΑ προχώρησε στην έκδοση ψηφίσματος διαμαρτυρίας με το οποίο καταγγέλλονταν οι τουρκικές θηριωδίες στο νησί, ενώ γινόταν έκκληση στη διεθνή κοινότητα να παρέμβει για την επίλυση του προβλήματος.

«Είναι αδιαμφισβήτητη η υποχρέωση μας να τιμούμε όσους με αυτοθυσία πολέμησαν για την προάσπιση της ελευθερίας και της ακεραιότητας της Κύπρου κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής. Η θυσία τους αποτελεί διαχρονικό σύμβολο ηρωισμού και πατριωτισμού, που οφείλουμε να διατηρούμε ζωντανό στη μνήμη μας.
Εκφράζουμε τη βεβαιότητά μας, ότι η ακαδημαϊκή συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου θα αποτελέσει και στο μέλλον έναν ισχυρό μοχλό προόδου για τις δύο χώρες, διατρανώνουμε την ολόπλευρη συμπαράστασή μας στον αγωνιζόμενο λαό της Κύπρου για ελευθερία, δικαιοσύνη και δικαίωση, ΔΕΝ ΞΕΧΝΟΥΜΕ και ευχόμαστε να δούμε την Κύπρο ΕΛΕΥΘΕΡΗ σύμφωνα με τους μακροχρόνιους Αγώνες του Κυπριακού Ελληνισμού».

Ο κ. Σιάσος αναφέρθηκε και στην πρωτοβουλία του ιδρύματος για την δημιουργία παραρτήματος του ΕΚΠΑ στην Κύπρο.

Με τίτλο «50 χρόνια είναι πάρα πολλά» προβλήθηκε βίντεο της Κυπριακής Δημοκρατίας.


Ακολούθησε προβολή σύντομου βίντεο που ετοίμασε το ΕΚΠΑ που παρουσίασε αρχειακό υλικό υπογραμμίζοντας τη διαρκή και άοκνη συμπαράσταση του αρχαιότερου και μεγαλύτερου πανεπιστημίου της χώρας στον αγώνα του κυπριακού λαού.

Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Παραμένει εθνικός στόχος η επίλυση του Κυπριακού

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου  η οποία υπογράμμισε την προσήλωση της Ελλάδας στον εθνικό στόχο για επίλυση του Κυπριακού με βάση τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, και σημειωσε πως για 5 δεκαετίες η Κύπρος είναι ημικατεχόμενη χώρα. «Η Ελληνική Δημοκρατία δεν θα αποδεχθεί τετελεσμένα» υπογράμμισε. Στηλίτευσε την στάση της Άγκυρας η οποία όπως είπε δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας αλλά προειδοποίησε ότι δεν θα σταθεί αυτή η στάση εμπόδιο στον στόχο για επίλυση.

Την κεντρική ομιλία έκανε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης.

Νίκος Χριστοδουλίδης: Θέλουμε, επανένωση με βιώσιμη λύση, χωρίς στρατό κατοχής και αναχρονιστικές εγγυήσεις

Ο Κύπριος πρόεδρος σε μία συναισθηματικά φορτισμένη αλλά και με πολιτικά μηνύματα ομιλία διαμήνυσε ότι 50 χρόνια μετά «δεν υποχωρούμε, δεν συμβιβαζόμαστε, δεν παραιτούμαστε, δεν ξεχνάμε». «Η Τουρκία εισέβαλλε στην Κύπρο χαράσσοντας με το τρόπο ιταμό το μέλλον της. 50 χρόνια είναι πολλά , πάρα πολλά..» είπε και σημείωσε την αποφασιστικότητα της Λευκωσίας για λύση επανένωσης προς όφελος «όλων των νομίμως διαμενόντων» στην Κύπρο και της περιφερειακής ειρήνης και σταθερότητας. «Όλα όσα απαράδεκτα και καταδικαστέα διαδραματίζονται στην Ουκρανία και συγκεντρώνουν την ορθή αντίδραση της διεθνούς κοινότητας, διαπράχθηκαν στην ευρωπαϊκή Κύπρο» υπογράμμισε ο κ. Χριστοδουλίδης στέλνοντας εμμέσως μήνυμα στην διεθνή κοινότητα. Μίλησε για καθημερινές προσπάθειες της Τουρκίας για διάβρωση της ιστορικής αλήθειας και νομιμοποίηση των τετελεσμένων αλλά όπως είπε παραμένει ο εισβολέας και παρανόμως κατέχων το 37% της γης μας. Η Τουρκία, είπε, σήμερα μιλά για κυριαρχική ισότητα και λύση δύο κρατών και δήλωσε εμφατικά πως η ελληνοκυπριακή πλευρά παραμένει προσηλωμένη στην συμφωνημένη στο πλαίσιο του ΟΗΕ μορφή λύσης (δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία) και είναι απνέτοιμη να εμπλακεί σε συνολιλίες υπό τα Η.Ε για την επίτευξη λύσης.  Υπάρχουν όρια στις υποχωρήσεις και στον συμβιβασμό, όμως, διαμήνυσε καθώς ως κράτος – μέλος της ΕΕ δεν θα συμπράξει σε ψευδεπίγραφη και θνησιγενή διευθέτηση που θα ισοδυναμεί με δύο κράτη.  «Η μη λύση δεν είναι λύση» διαμήνυσε ο κ. Χριστοδουλίδης λέγοντας πως «δεν συμβιβαζόμαστε με την διχοτόμηση γιατί στην ατζέντα μας είναι η απελευθέρωση και η επανένωση της πατρίδας μας». Τόνσιε ότι σε συνεννόηση με την Αθήνα «πιστεύουμε ότι μπορούμε να βρούμε διεξόδους ακόμη και στα πιο ακανθώδη ζητήματα του Κυπριακού,ακόμη κι αν ο εχθρός που πρέπει να γίνει τουλάχιστον συνεργάτης, δεν συνεργάζεται επί ίσοις όροις και στην βάση της νομιμότητας. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή για εμάς από τον τερματισμό της κατοχής και την επανένωση της πατρίδας μας ».  Ο κ. Χριστοδουλίδης μίλησε για ανάγκη διάρρηξης του αδιεξόδου και επανέναρξη των συνομιλίων το συντομότερο δυνατόν με ζητούμενο «την απελευθέρωση και την επανένωση της χώρας και του λαού σε συνθήκες ειρήνης, ασφάλειας, ίσων δικαιωμάτων και ευκαιριών, δημοκρατίας για όλους τους πραγματικούς κατοίκους».

Αναφέρθηκε στους ιστορικούς δεσμούς του ΕΚΠΑ και της Κύπρου και μίλησε για τον ρόλο που διαδραματίζει το Ίδρυμα στην εκπαίδευση αλλά και γαι τον ελληνισμό


Στο τέλος της εκδήλωσης ο Πρύτανης παρέδωσε αναμνηστικά μετάλια στον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και  την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Στο τέλος της εκδήλωσης ο Γιώργος Νταλάρας τραγούδησε το τραγούδι «Ηρώων Γη» σε μουσική του Δημήτρη Λάγιου και στίχους του ήρωα του Κυπριακού Αγώνα Ευαγόρα Παλληκαρίδη, που εκτελέστηκε το 1957.

Ολόκληρο το βίντεο της εκδήλωσης

Ποιοί παραβρέθηκαν

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, μεταξύ άλλων, οι:  ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος Β΄, ο π. Πρωθυπουργός κ. Αντώνιος Σαμαράς, ο π. Πρωθυπουργός κ. Παναγιώτης Πικραμμένος, ο Εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού, Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Γεώργιος Κώτσηρας, ο υπουργός Οικονομίας κ. Κωστής Χατζηδάκης, ο υπουργός Ναυτιλίας κ. Χρήστος Στυλιανίδης,  ο Υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης, ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Τάκης Θεοδωρικάκος, η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας κ. Σοφία Ζαχαράκη, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κωνσταντίνος Τσιάρας, η Υπουργός Τουρισμού κ. Όλγα Κεφαλογιάννη, η Αναπλ. Υπουργός Υγείας κ. Ειρήνη Αγαπηδάκη, ο Υφυπουργός Εσωτερικών κ. Βασίλειος-Πέτρος Σπανάκης, ο Υφυπουργός Υγείας κ. Μάριος Θεμιστοκλέους, ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Στέφανος Γκίκας, Υπουργός Οικονομικών της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Μάκης Κεραυνός, ο Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Αθηνά Μιχαηλίδου, ο Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών κ. Σταμάτιος Κριμιζής, ο π. Πρύτανης του Ε.Κ.Π.Α., Επίτιμος Καθηγητής κ. Μιχαήλ Σταθόπουλος, ο π. Πρύτανης του Ε.Κ.Π.Α., Επίτιμος Καθηγητής κ. Γεώργιος Μπαμπινιώτης, ο π. Πρύτανης του Ε.Κ.Π.Α. Επίτιμος Καθηγητής κ. Χρήστος Κίττας, ο π. Πρύτανης του Ε.Κ.Π.Α., Ομ. Καθηγητής κ. Θεόδωρος Φορτσάκης, ο Γ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Αθανάσιος Μπούρας, ο Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Βουλευτής κ. Δημήτριος Μάντζος, ο Εκπρόσωπος του Κ.Κ.Ε. Βουλευτής κ. Γιώργος Λαμπρούλης, Εκπρόσωπος της Κ.Ο. Νέας Αριστεράς Βουλευτής και Π. Πρόεδρος της Βουλής κ. Νίκος Βούτσης, ο Εκπρόσωπος της Προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας κ. Χρήστος Αρίδας, η Γενική Γραμματέας της Προεδρίας της Δημοκρατίας Πρέσβης κ. Αλίκη Χατζή, ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας κ. Αθανάσιος Κυριαζής, ο Γενικός Γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης Ομ. Καθηγητής κ. Οδυσσέας-Ιωάννης Ζώρας, η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών Πρέσβης, κ. Τερέζα Αγγελάτου, ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα κ. Σταύρος Αυγουστίδης, ο Πρέσβης της Ουγγαρίας στην Αθήνα Mr. Zsolt Sandor, ο Πρέσβης της Ελλάδος στην Άγκυρα κ. Μιχαήλ Διάμεσης, ο Πρέσβης ε.τ. κ. Λεωνίδας Χρυσανθόπουλος, ο τ. Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα, π. Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, κ. Κυριάκος Κενεβέζος, η Πρόεδρος του Συμβουλίου Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας της Ανώτατης Εκπαίδευσης Κύπρου Ομότιμη Καθηγήτρια Μαίρη Κουτσελίνη, η Πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους κ. Νίκη Μαριόλη, ο Πρόεδρος του Αρείου Πάγου κ. Ιωάννα Κλάπα-Χριστοδουλέα, ο Γενικός Επίτροπος της Επικρατείας των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων κ. Ιωάννης Συμεωνίδης, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας Στρατηγός, κ. Δημήτριος Χούπης, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού Αντιστράτηγος, κ. Γεώργιος Κωστίδης, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος, κ. Δημήτριος Μάλλιος, ο εκπρόσωπος του Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Ναυτικού Αρχηγός Στόλου Αντιναύαρχος κ. Πολυχρόνης Κουλούρης, ο εκπρόσωπος του Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας-Υποπτέραρχος (1) Επιτελάρχης ΓΕΑ κ. Βασίλειος Μπρούμας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιεράς Μητροπόλεως Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιεράς Μητροπόλεως Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού κ. Δανιήλ, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας και Φιλαδέλφειας κ. Γαβριήλ, η Πρόεδρος του Σώματος Ομότιμων Καθηγητών Ομ. Καθηγήτρια κ. Στέλλα Πριόβολου, ο Διευθυντής από το Σπίτι της Κύπρου κ. Διομήδης Νικήτας, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας κ. Γιώργος Συλλούρης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Κυπρίων Ελλάδος κ. Όμηρος Παπασσάβας, κ.α.

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΝέα σημαντική μεταγραφή για την ΠΑΕ Βόλος-Απέκτησε τον Λούκα Βιγιαφάνες
Επόμενο άρθροΚΚΕ: Ο Μητσοτάκης σε ρόλο ΝΑΤΟϊκού πρωτοπαλίκαρου πλειοδοτεί στην κλιμάκωση του πολέμου με τη Ρωσία