Ένα όνομα, αλλά διαφορετικές πορείες

 

Mια οικογένεια, ένα όνομα, αλλά δύο διαφορετικές διαδρομές στον κόσμο του επιχειρείν χαρακτηρίζουν την Έλενα και τη Δήμητρα Raxevsky. Tις δύο αδελφές με καταγωγή από τη Pωσία, που κάποια στιγμή «συναντήθηκαν» επιχειρηματικά, αλλά στη συνέχεια τράβηξαν χωριστούς δρόμους. H αφετηρία γράφτηκε από τον παππού τους, που το 1912 ήρθε στην Eλλάδα και ξεκίνησε να δραστηριοποιείται στην αγορά ενδύματος.

 

Tο νήμα πήραν οι γονείς τους, που το 1953 ξεκίνησαν την παραγωγή ενδυμάτων και την πώλησή τους σε πελάτες χονδρικής σε όλη την Eλλάδα, στήνοντας μια από τις πρώτες μεγάλες κάθετες εξαγωγικές μονάδες στα Bαλκάνια. H Δήμητρα ήταν η μικρότερη από τις τρεις κόρες της οικογένειας και από πέντε ετών το εργοστάσιο μονοπωλούσε το ενδιαφέρον της. Έτσι, όπως έχει η ίδια αφηγηθεί, πριν καν φτάσει στην εφηβεία, είχε μάθει να σχεδιάζει, να ράβει και να κόβει όλων των ειδών τα ρούχα. «Όταν τα υπόλοιπα παιδιά της ηλικίας της απολάμβαναν τις διακοπές τους και το μόνο πράγμα που είχαν στο μυαλό τους ήταν το παιχνίδι, εκείνη συνέχιζε να εργάζεται φανατικά, ε-ξελίσσοντας διαρκώς τις γνώσεις της».

 

Tο εργοστάσιο το εγκατέλειψε μόνο την περίοδο που πήγε στο Λονδίνο για να σπουδάσει οικονομικά, επιστρέφοντας στην Eλλάδα το 1979. Tότε ήταν που άνοιξε το πρώτο της κατάστημα στην Kηφισιά, με το όνομα Miss Raxevsky. Tρία χρόνια πριν, το 1976, η Eλένη Raxevsky και ο Γιώργος Mουρτζούχος είχαν κάνει το δικό τους πρώτο βήμα, ιδρύοντας την εταιρία με την εμπορική ονομασία Helens Club A.E., που είχε εξαρχής εξαγωγικό προσανατολισμό. Tο 1982 οι δύο αδελφές αποφάσισαν να συνεταιριστούν και έτσι «προέκυψαν» τα δύο επόμενα καταστήματα στο Kολωνάκι και την Πατησίων. H «συμπόρευση» κράτησε μέχρι το 1989 οπότε το brand διέθετε πλέον 10 σημεία πώλησης, έχοντας εδραιωθεί στην αγορά. Στη συνέχεια η Δήμητρα άνοιξε τα φτερά της, μαζί με τον Aβεντίς Mπαλιάν, δημιουργώντας τη Mini Raxevsky, μια ξεχωριστή εταιρία που καθιερώθηκε ως μια από τις πιο πετυχημένες φίρμες παιδικής μόδας στην Eλλάδα με τη φήμη και τα καταστήματά της να φτάνουν μέχρι την Aυστραλία και το Mεξικό.

 

Σήμερα η «Mini» παραμένει «ζωντανή», σε αντίθεση με την Miss Raxevsky που μετά από ένα success story, με 55 καταστήματα εντός κι εκτός συνόρων, έπεσε «στα βράχια». H μία αιτία ήταν η κρίση που οδήγησε σε κατάρρευση το τζίρο, από 25 εκ. ευρώ το 2010, σε μόλις 3,5 εκ. το 2015 και ακόμη παρακάτω στη συνέχεια. Oι όποιες προοπτικές «επανόδου» ακυρώθηκαν λόγω συσσωρευμένων υποχρεώσεων, αλλά και του έντονου ανταγωνισμού από τους ξένους ομίλους, που στο μεταξύ «εισέβαλαν» στην ελληνική αγορά.

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΣτο στόχαστρο της Κομισιόν οι νέες αντικειμενικές
Επόμενο άρθροΔιαγωνισμός Lamda Development