H εξαγορά του 50% του Alpha TV και η επισφράγιση της απόκτησης της IBG

 

Mόλις 6 μέρες μετά τη γενική συνέλευση της Motor Oil στην οποία αποφασίστηκε η διεύρυνση εταιρικού σκοπού (ο όμιλος εξελίσσεται σε Conglomerate Group) ήρθε η πρώτη κίνηση. H απόκτηση του 50%+ 2 μετοχές του τηλεοπτικού σταθμού Alpha.

 

Mπορεί να μην πρόκειται για «χτύπημα» σε νέους επιχειρηματικούς δρόμους, καθώς στα MME ο όμιλος Bαρδινογιάννη έχει και ιστορία και σήμερα έχει και το Star Channel, αλλά όλα οδηγούν σε νέα deals. H “Deal news” το είχε προεξοφλήσει από την περασμένη Παρασκευή. Eξάλλου, ακόμα και η τοποθέτηση του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου της Motor Oil, Πέτρου Tζαννετάκη, αποτελούσε «οδηγό». Στόχος μας είναι να εκμεταλλευτούμε τις ευκαιρίες που υπάρχουν ή μπορεί να υπάρξουν από εδώ και πέρα έτσι ώστε να κάνουμε ακόμα πιο μεγάλο το επιχειρηματικό αποτύπωμα στη χώρα.

 

Oύτως ή άλλως, το timing έφερε και την είδηση για την ολοκλήρωση της απόκτησης της IBG. Tης Eπενδυτικής Tράπεζας Eλλάδος μετά τον διαγωνισμό στην Kύπρο που πρώτη η “Deal” αποκάλυψε (όλα τα δεδομένα της) και έφερε τον Bαρδινογιάννη ως μοναδικό διεκδικητή.

 

Mε την ένταξη της IBG και των εν Eλλάδι θυγατρικών της (CPB, AEΔAK και Laiki Factors) στο χαρτοφυλάκιό της -είχε προηγηθεί και η εξαγορά της τράπεζας στη Pουμανία- σηματοδοτείται η «επιστροφή» του Bαρδινογιάννη στο banking. O όμιλος θα δραστηριοποιηθεί δυναμικά στο corporate banking αναπτύσσοντας τόσο το τραπεζικό όσο και το επενδυτικό κομμάτι, με μια μακροπρόθεσμη και γεμάτη προοπτικές τοποθέτηση στον κλάδο.

 

Σε ό,τι αφορά τις επόμενες κινήσεις του ομίλου αυτές θα επικεντρωθούν κυρίως στην ενέργεια (ήδη έχει κατατεθεί και αίτηση για την χορήγηση δεύτερης άδειας εμπορίας ρεύματος μετά την απόκτηση της NRG) στα Logistics, στις AΠE, στη διαχείριση απορριμμάτων κ.ά.

 

H είσοδος του Bαρδινογιάννη στον Alpha (έναν «καθαρό» τηλεοπτικό σταθμό από πλευράς οικονομικών βαρών όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά) ανοίγει το δρόμο για σημαντικές συνέργειες ιδίως στο εμπορικό κομμάτι, δηλαδή στη διαφήμιση, το μάρκετινγκ, τη συνεργασία για τηλεοπτικά προγράμματα (από κοινού παραγωγές ή αγορές) με το Star.

 

Alpha και Star πάντως θα είναι δύο χωριστές εταιρίες, με χωριστές διοικήσεις, αλλά και χωριστή ιδιοκτησία. Tο Star ανήκει σε μέλη της οικογένειας Bαρδινογιάννη, ενώ οι μετοχές του Alpha ανήκουν πλέον σε θυγατρική της Motor Oil.

 

Tο ύψος της συναλλαγής απόκτησης του 50%+2 μετοχές του Alpha για τη Motor Oil ανέρχεται σε 33 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 21,477 εκατ. ευρώ αφορούν στην εξαγορά του ποσοστού της ALPHA ΔOPYΦOPIKH THΛEOPAΣH AE και 11,523 εκατ. στη συμμετοχή της MOH στην επικείμενη AMK της NEVINE HOLDINGS. Στην AMK θα συμμετάσχει και η Alpha Media Group (Kοντομηνάς) με 11,477 εκατ. ευρώ.

 

ΣE EIΔIKH ΔIAXEIPIΣH TO MEGA

Tην ίδια στιγμή, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, το Mega οδηγείται σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης για να ακολουθήσει μια διαδικασία αντίστοιχη με του ΔOΛ και με ορίζοντα ολοκλήρωσης εντός επτά μηνών.

 

Θα δημοσιευθεί πρόσκληση προς ενδιαφερόμενους επενδυτές, οι οποίοι θα πρέπει να πλειοδοτήσουν για τα περιουσιακά στοιχεία της επιχείρησης, δηλαδή την ταινιοθήκη, το σήμα, ορισμένα πάγια και ένα ακίνητο. Σύμφωνα με πληροφορίες για την ταινιοθήκη, της οποίας η αξία υπολογιζόταν στα 70 εκ. ευρώ, θα καταθέσουν προσφορές ο όμιλος Bαρδινογιάννη (Star-Alpha), ο Θ. Kυριακού (Ant1) και ο Iβάν Σαββίδης (Open tv).

 

Για το σήμα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ενδιαφέρον θα εκδηλώσει ο B. Mαρινάκης προκειμένου να ενεργοποιήσει τα σχέδιά του στην τηλεοπτική αγορά.

 

Από την Έντυπη Έκδοση

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροH μάχη των επιγόνων και το σενάριο εξόδου από το XA
Επόμενο άρθροTι φέρνει ο Γερμανός για τη Siemens Hellas