«Η συνταγματική αναθεώρηση ήταν μια σπουδαία ευκαιρία για θεσμικές αλλαγές και ριζικές τομές που έχει ανάγκη ο τόπος» σημειώνει, στη συνέντευξή της στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η βουλευτής της ΝΔ Όλγα Κεφαλογιάννη, η οποία ωστόσο υποστηρίζει ότι εν τούτοις «οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι βαθιά συντηρητικές και οπισθοδρομικές».

 

«Από την ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων, μέχρι την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών και την ενίσχυση της τοπικής αυτοδιοίκησης με αυτοτελείς φόρους. Μια χώρα που θέλει να βγει από την κρίση και να κερδίσει το μέλλον της, προωθεί συναινέσεις και συνθέσεις για να πετύχει μια ουσιαστική συνταγματική αναθεώρηση. Δυστυχώς όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ ακολούθησε τον δρόμο που ξέρει καλά. Εργαλειοποίησε τη διαδικασία και απομάκρυνε τη χώρα από την ευκαιρία να αποκτήσουμε μια προοδευτική αναθεώρηση που θα απαντάει στις ανάγκες της εποχής. Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι βαθιά συντηρητικές και οπισθοδρομικές. Είναι ατελέσφορες, όπως αυτή με τις επαναλαμβανόμενες ψηφοφορίες για ένα εξάμηνο, που αφορά στην εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας, ή θεσμικά διαλυτικές, όπως η συνταγματική κατοχύρωση της απλής αναλογικής ως μόνιμο εκλογικό σύστημα. Αυτές οι προτάσεις περιγράφουν ένα μοντέλο οπισθοδρομικού κράτους με άθικτες όλες τις δομές της Ελλάδας των προβλημάτων. Ακόμα μια χαμένη ευκαιρία» τόνισε η κα. Κεφαλογιάννη.

 

Σχολιάζοντας την καταρχήν συμφωνία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο για τις σχέσεις κράτους-Εκκλησίας, η τομεάρχης Πολιτισμού και Αθλητισμού της ΝΔ δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «πρόκειται για μια απαράδεκτη πρόταση, η οποία δεν σέβεται την προσφορά και την αποστολή αυτών των ανθρώπων, αλλάζει βίαια το εργασιακό τους καθεστώς και δημιουργεί συνθήκες ανασφάλειας για το εργασιακό και συνταξιοδοτικό τους μέλλον», ενώ προσθέτει ότι «το 2013, ο ΣΥΡΙΖΑ αρνήθηκε να υπερψηφίσει το νόμο της κυβέρνησης Σαμαρά για τη σύσταση εταιρείας αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας».

 

Για το θέμα των συντάξεων, η κ. Κεφαλογιάννη σημειώνει ότι «τα καλά νέα θα είναι πάντα ευπρόσδεκτα αν έλθουν» επαναλαμβάνει όμως ότι «οι ψευδαισθήσεις περί καθαρής εξόδου έχουν εξανεμιστεί, αναμένοντας ένα ακόμα Eurogroup».

 

Ερωτηθείσα εάν η ανασφάλεια που προκαλεί η Ιταλία αντανακλά στην Ελλάδα κυρίως στο επίπεδο της εξόδου της χώρας στις αγορές, η κ. Κεφαλογιάννη υποστηρίζει ότι «η Ελλάδα δεν πείθει για την εξέλιξη της οικονομία της».

 

Αναφερόμενη στην προφυλάκιση Παπαντωνίου και κληθείσα να σχολιάσει εάν τα φαινόμενα διαφθοράς και κακοδιαχείρισης αγγίζουν πλέον και τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη η κ. Κεφαλογιάννη απαντά: «Αγγίζουν μια ολόκληρη χρονική περίοδο για την οποία η ΝΔ τότε είχε ασκήσει δίκαια, σκληρή κριτική, επισημαίνοντας και καταγγέλλοντας όλα τα νοσηρά φαινόμενα που είχαν λάβει τεράστιες διαστάσεις».

 

Τέλος, στην ερώτηση εάν πιστεύει ότι θα οδηγηθούμε σε εκλογές σε τεταμένο κλίμα πόλωσης, η κ. Κεφαλογιάννη δηλώνει: «Αν η τεχνητή πόλωση, η ένταση και η σκανδαλολογία είναι το οπλοστάσιο της κυβέρνησης για τις εκλογές τότε θα υπάρχει ένας ακόμα σοβαρός λόγος καταδίκης της από το λαό».

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθρο3 ψηφοφορίες το Φεβρουάριο
Επόμενο άρθροOι μαύρες τρύπες της 26ης Mαΐου