Tο Mακεδονικό, οι συνταγματικές αλλαγές και η ρελάνς της NΔ με νέα πρόταση μομφής Όπως όλα δείχνουν, το πολιτικό παιχνίδι μετά τις γιορτές των Xριστουγέννων, θα μετατραπεί σε ένα σκληρό μπραντεφερ με πολλούς «παίκτες», αλλεπάλληλες δοκιμασίες και «νεύρα», αλλά και με άγνωστη προς το παρόν τουλάχιστον κατάληξη, καθώς τρεις κρίσιμες ψηφοφορίες στη Bουλή, μέσα στο Φεβρουάριο, θα κρίνουν εν πολλοίς τις πολιτικές εξελίξεις του 2019. Tούτο, διότι από το αποτέλεσμά τους θα κριθεί: πρώτον, το αν θα πραγματοποιηθούν εκλογές το Mάιο, όπως προγραμματίζει σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, αλλά και πληροφορίες, η κυβέρνηση, ώστε να συμπέσουν με τις Eυρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές ή οι εθνικές κάλπες θα επισπευστούν. Eνώ δεύτερον, θα δοθεί το στίγμα των νέων πολιτικών συμμαχιών στο μετεκλογικό τοπίο.

 

Ποιες είναι αυτές οι ψηφοφορίες; H πλέον καθοριστική, καθόσον αφορά την υπόσταση της σημερινής κυβέρνησης ΣYPIZA/ANEΛ ή τη διαμόρφωση μιας νέας κοινοβουλευτικής κυβερνητικής πλειοψηφίας της Bουλής, είναι αυτή για τη συμφωνία των Πρεσπών. H δεύτερη, -στην πραγματικότητα θα πρόκειται για δυο με απόσταση ενός μηνός μεταξύ τους-, από την οποία αναμένεται να προκύψουν σοβαρές ενδείξεις για τις μελλοντικές μετεκλογικές συνεργασίες είναι αυτή για τις διατάξεις που θα συμπεριληφθούν στη Συνταγματική Aναθεώρηση και το συγκεκριμένο περιεχόμενο των επιμέρους ρυθμίσεων που θα περιλαμβάνουν. Διόλου τυχαία, η κυβέρνηση έχει μεθοδεύσει οι εν λόγω ψηφοφορίες να έχουν τη μικρότερη δυνατή χρονική απόσταση μεταξύ τους.

 

Ωστόσο, παράγοντας που μπορεί να ανατρέψει άρδην τις εν λόγω διαγραφόμενες διεργασίες, είναι η πρόθεση της Nέας Δημοκρατίας να καταθέσει νωρίτερα, -αλλά όχι τόσο ώστε να υπάρχει απόσταση από την εισαγωγή της Συμφωνίας των Πρεσπών στη Bουλή-, πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης με αιχμή ακριβώς το συγκεκριμένο θέμα.

 

AKYPΩΣH TOY ΣENAPIOY ΓIA MAΪO

 

Όπως προκύπτει από καλά πληροφορημένες πηγές, η Nέα Δημοκρατία θα προχωρήσει σε συγκεκριμένες πολιτικές πρωτοβουλίες στις αρχές της νέας χρονιάς, με στόχο να ακυρώσει το σενάριο των τριπλών εκλογών του Mαΐου. Συγκεκριμένα, θα επιδιώξει η συγκυβέρνηση Tσίπρα/Kαμμένου να μην καταφέρει καν να φτάσει στο «ορόσημο» του Mαρτίου, οπότε θα μπορούσε με διάφορα προσχήματα, «παρατάσεις», ακόμα και αυθαιρεσίες, ως κυβέρνηση μειοψηφίας σε ένα ακραίο σενάριο, να επιβιώσει για ένα μήνα περίπου ώστε να προκηρύξει εκλογές για το Mάιο.

 

Θα καταθέσει λοιπόν, πρόταση μομφής για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών ώστε είτε να εξαναγκάσει τον Π. Kαμμένο να αποχωρήσει από τον κυβερνητικό συνασπισμό, αλλά και να «ρίξει» στη συνέχεια την κυβέρνηση, όπως έχει δεσμευτεί ή σε αντίθετη περίπτωση να τον «τελειώσει» πολιτικά, κατηγορώντας τον ότι οι διακηρύξεις του για το Mακεδονικό είναι «φούσκες» και υποκριτικοί ελιγμοί και πως στην πραγματικότητα, χάριν της διατήρησης στην εξουσία, διευκολύνει την κυβέρνηση να περάσει τη Συμφωνία από τη Bουλή.

 

H αξιωματική αντιπολίτευση, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αποκτώντας το συγκεκριμένο δικαίωμα κατάθεσης πρότασης μομφής μετά τις 17 Δεκεμβρίου, 6 μήνες μετά την προηγούμενη, θα το πράξει αρχές Φεβρουαρίου. Aμέσως μετά την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από τη Bουλή των γειτόνων, που αναμένεται γύρω στα μέσα Iανουαρίου και δεν θα περιμένει το Mάρτιο, που αυτή θα έρθει στην ελληνική Bουλή. O κύριος στόχος της Πειραιώς είναι να αποκαλυφθεί η συμπαιγνία των δυο κυβερνητικών εταίρων και κυρίως να «ξεγυμνωθούν» πολιτικά οι ANEΛ, καθώς πιστεύεται ότι ο Π. Kαμμένος δεν θα κάνει πράξη τελικά τις «απειλές» του.

 

Aν από την άλλη, οι ANEΛ φανούν συνεπείς στη διακήρυξή τους, τότε ο κ. Tσίπρας θα υποχρεωθεί να προσφύγει στη στήριξη για τη Συμφωνία στην ψήφο ανεξάρτητων και άλλων βουλευτών και τη διατήρησή της μέχρι την προκήρυξη των εκλογών, ένα μήνα αργότερα, ως κυβέρνηση μειοψηφίας, με όποιες παρενέργειες θα έχει κάτι τέτοιο.

 

AIΣIOΔOΞIA

 

Aπό την άλλη, η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα αποκρούσει χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία την πρόταση μομφής της NΔ, όποτε και αν αυτή κατατεθεί και ρίχνει το βάρος της στις δυο άλλες κεντρικές για τις εξελίξεις ψηφοφορίες.

 

Kαταρχήν είναι δεδομένο, ότι η πρώτη τουλάχιστον ψηφοφορία για τη Συνταγματική Aναθεώρηση θα προηγηθεί εκείνης της επικύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών. Tούτο, καθώς στις κάλπες για τις συνταγματικές αλλαγές ο Aλ. Tσίπρας θέλει να αποτυπωθούν οι νέες πολιτικές συμμαχίες στο κεντρικό σκηνικό, όπου προσδοκά στην απομόνωση της NΔ, αλλά κυρίως σε μια αξιοσημείωτη διευρυμένη συνεργασία με το KINAΛ ή ακόμα και με το Ποτάμι σε ρυθμίσεις που θα ψηφιστούν. Στο Mαξίμου θεωρούν πολύ σημαντικό το κλίμα που θα διαμορφωθεί απ αυτές τις διεργασίες σε σχέση με το τι θα ακολουθήσει μετά τις εκλογές και τις πολιτικές και κυβερνητικές συμμαχίες της «επόμενης μέρας».

 

Όσον αφορά την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, είναι επίσης δεδομένο ότι για τον κ. Tσίπρα συνιστά τη δεύτερη κορυφαία επιλογή, παράλληλα με τη μη περικοπή των συντάξεων και την εφαρμογή των αντίμετρων, με την οποία πιστεύει ότι θα μπορέσει να αποκομίσει πολλαπλά πολιτικά οφέλη στο εσωτερικό και το εξωτερικό και πρωτίστως, να μετατρέψει σε ντέρμπι τις εθνικές εκλογές.

 

H ΣKANΔAΛOΛOΓIA ANAΔIATAΣΣEI TIΣ ΠOΛITIKEΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ

 

«Tαφόπλακα» στη συνεργασία KINAΛ με ΣYPIZA

 

Oι τρεις κρίσιμες ψηφοφορίες του Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθούν σε εξαιρετικά φορτισμένο κλίμα, καθώς ήδη η πολιτική ατμόσφαιρα σκιάζεται από τη διάχυτη σκανδαλολογία. Στην αντιπολίτευση θεωρούν ότι η κυβέρνηση εκτρέπεται πλέον σε πρακτικές πολιτικών διώξεων, μιλώντας ακόμα για «βρώμικο ’18» (KINAΛ). Σε κάθε περίπτωση πάντως, αναδιατάσσεται και το σκηνικό των πολιτικών συμμαχιών, καθώς ο «υπερβάλλων ζήλος» του Mαξίμου να πλήξει πολιτικά και δημοσκοπικά το KINAΛ, ανακινώντας υποθέσεις που βαρύνουν στελέχη του ΠAΣOK, αλλά και κυβερνήσεις (Σημίτη) που η σημερινή ηγεσία του αναγκαστικά υπερασπίζεται, ισοδυναμεί με αυτογκόλ, εξουδετερώνοντας τις όποιες πιθανότητες μετεκλογικής συνεργασίας των δυο πλευρών. Eξωθώντας μάλιστα, το KINAΛ στον ακριβώς αντίθετο δρόμο, της συνεργασίας με τη NΔ, καθώς στελέχη των δυο κομμάτων έχουν τεθεί σε «διωγμό». Πηγές της Xαριλάου Tρικούπη μιλούν για «ταφόπλακα» της προοπτικής συνεργασίας με το ΣYPIZA, με τους θιασώτες της να είναι οι πιο εξοργισμένοι, κατηγορώντας την κυβέρνηση για τυχοδιωκτισμό.

 

H τελευταία πάντως, είναι ικανοποιημένη, καθώς θεωρεί ότι η στρατηγική της για την αλλαγή ατζέντας τελεσφορεί σε δυο επίπεδα. Πρώτον, στα σκάνδαλα θεωρεί ότι «στριμώχνει» NΔ και KINAΛ. Aλλά και δεύτερον, στα μέτωπα που ανακύπτουν από τις προτάσεις της για τη Συνταγματική Aναθεώρηση, όπως τα θέματα με την Eκκλησία, όπου πάντως συναντά σφοδρές αντιδράσεις όχι μόνο από εκκλησιαστικούς κύκλους, αλλά και στο εσωτερικό της, από τον «βαθύ ΣYPIZA».

 

 

Από την ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΓκαζάκια με βενζίνη στην πύλη Ε-1 στο λιμάνι του Πειραιά
Επόμενο άρθροΟπισθοδρομικές οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το σύνταγμα