Μετά από 2 χρόνια με «συγγνώμη», επιστροφή στα κέρδη – Το σχέδιό του για τη WhatsApp

 

O ιδρυτής του Facebook, Mark Zuckerberg, είναι ένας πολύ περίεργος και πολύ σκληρός χαρακτήρας. Θα περίμενε κανείς ότι δεν θα κατάφερνε να επιβιώσει, λόγω των απανωτών σκανδάλων που έπληξαν το κοινωνικό δίκτυο, την τελευταία διετία; Σίγουρα, όχι για αυτόν τον άνθρωπο.

Ο Zuckerberg, στην αρχή κάθε χρόνου, θέτει κάποιους στόχους, τους οποίους υπηρετεί πιστά. Για παράδειγμα, όπως περιέγραψε ο επικεφαλής του Twitter, Jack Dorsey, «ήταν μια χρονιά που έτρωγε μόνο ό,τι σκότωνε. Μου είχε φτιάξει κατσίκα για δείπνο. Την είχε σκοτώσει εκείνος με όπλο taser και μετά με μαχαίρι». Για φέτος, λίγοι ξέρουν αν έχει (ξανα)βάλει σκοπό να σκοτώνει. Το σίγουρο όμως, είναι ότι τα πλάνα του, επιχειρηματικά, περιγράφονται με τις λέξεις «go bigger».

Ανανέωση και επαναλανσάρισμα του Facebook, «επιστράτευση» ικανών στελεχών από άλλες εταιρίες και ανάδειξη νέων ταλέντων, ενοποίηση δικτύων που έχει στο portfolio του και δημιουργία νέων προϊόντων, είναι το σχέδιο του «Mr Facebook» για τη φετινή χρονιά. Μια χρονιά, η οποία μπήκε «με το δεξί» για τη μητρική εταιρία του και κύρια δραστηριότητά του.

Η Facebook ανακοίνωσε ισχυρά αποτελέσματα τριμήνου, με τα καθαρά κέρδη να εκτοξεύονται στα 6,88 δισ. δολάρια ή 2,38 δολ. ανά μετοχή έναντι 4,27 δισ. δολ. ή 1,44 δολ. το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους. Την ίδια ώρα, τα έσοδα αυξήθηκαν στα 16,64 δισ. δολάρια από 12,97 δισ. πέρυσι, αντίθετα με τις προβλέψεις των αναλυτών που «έβλεπαν» κέρδη ανά μετοχή στα 2,18 δολ. και έσοδα στα 16,39 δισ. δολάρια. Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων αυτών, συνοδεύτηκε με ένα άλμα στη μετοχή της εταιρίας, ως και κατά 8,7%.

Όμως αυτή, είναι μόνο η αρχή. Ο Αμερικανός σχεδιάζει συγχώνευση των κοινωνικών δικτύων WhatsApp, Messenger, Instagram, σε μια προσπάθεια να συγκεντρώσει τους χρήστες που έχουν διασπορά στα δίκτυα, ή χρησιμοποιούν μόνο ένα από αυτά για τις επικοινωνίες τους. Με το Facebook να έχει 2,7 δισεκατομμύρια χρήστες μηνιαίως, ο CEO Mark Zuckerberg αποκάλυψε, κατά τη διάρκεια της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων του Q4, τα σχέδιά του για νέα προϊόντα σε διάφορες περιοχές. Όπως εξήγησε, η Facebook θα προσθέσει κωδικοποίηση και άλλα features ασφαλείας και ιδιωτικότητας, θα λανσαριστούν messanging features «που θα κάνουν τα Messenger και WhatsApp το επίκεντρο της εμπειρίας στα κοινωνικά δίκτυα», ενώ οι πληρωμές μέσω WhatsApp θα επεκταθούν σε περισσότερες χώρες.

Με το feature Stories του Instagram να εξελίσσεται σε δημοφιλέστατο, αφού οι μισοί από το 1 δισεκατομμύριο χρήστες του Instagram το χρησιμοποιούν καθημερινά (έναντι 400 εκατομμυρίων τον Ιούνιο του 2018) και 2 εκατομμύρια διαφημιστές αγοράζουν Stories ads στο Facebook, για τον Zuckerberg, αυτό είναι το «game changer». Έτσι, θα προσθέσει περισσότερες επιλογές για private sharing, καθώς και αλλαγές στις λειτουργίες του Facebook, στις συνδέσεις με ομάδες και τους διαδικτυακούς φίλους. Παράλληλα θα εγκαινιαστεί feature για πωλήσεις και αγορές στο Instagram. Μεγάλο βάρος θα δοθεί, όπως είπε ο CEO και στην ανάπτυξη των υψηλών τεχνολογιών. Έτσι, η Facebook θα βελτιώσει την εισχώρησή της σε εφαρμογές Augmented και Virtual Reality, ενώ την άνοιξη αναμένεται το λανσάρισμα του Oculus Quest.

Όμως, μεγάλες αλλαγές ετοιμάζει, καθώς φαίνεται, και σε επίπεδο προσώπων. Κι αυτό γιατί όπως αποκάλυψε η The Information, ο Zuckerberg προσέγγισε τον εκτελεστικό διευθυντή της Microsoft, Brad Smith. Ο σκοπός της συνάντησης, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, δεν ήταν «για να αναζητήσει συμβουλές σχετικά με το σκάνδαλο της Cambridge Analytica», αλλά για να προσπαθήσει να «αρπάξει» το στέλεχος. Κατά το ρεπορτάζ, του πρότεινε να «μετακομίσει» στο Facebook, με εκείνον να του απαντά ότι είναι ευχαριστημένος εκεί που βρίσκεται και δεν έχει σκοπό να φύγει από τη Microsoft. Μόνο που το έμαθε η επί 6 χρόνια εκτελεστική διευθύντρια του κοινωνικού δικτύου, Sheryl Sandberg, η οποία ετοιμάζει τις βαλίτσες της, προσβεβλημένη…

Από την έντυπη έκδοση

 

 

 

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΖητά τα στοιχεία μετοχολογίων ραδιοφωνικών σταθμών
Επόμενο άρθροΣτις 6 Φεβρουαρίου η προσχώρηση της χώρας στο ΝΑΤΟ