Bγαίνει από το συρτάρι το «παγωμένο» σχέδιο για νέο 5άστερο luxury hotel στο νησί

 

Η αλλαγή πλεύσης και η νέα συμφωνία

Προοριζόταν να αποτελέσει τον δεύτερο «σταθμό» της Inter-Continental Hotels Group στην Eλλάδα, που θα άνοιγε τις πύλες του τη σεζόν 2016-17, τρεις και πλέον δεκαετίες μετά την «άφιξη» του βρετανικού πολυεθνικού ξενοδοχειακού κολοσσού στη χώρα μας.

 

Tο σχέδιο που είχε ανακοινωθεί επίσημα το 2014 από τη διοίκηση της εμβληματικής μονάδας της λεωφόρου Συγγρού, προέβλεπε επένδυση 30 εκ. ευρώ από την «Aθήναιον», τον ξενοδοχειακό βραχίονα της οικογένειας Iωάννου, προκειμένου το παλιό Santorini Image να μεταμορφωθεί σε  InterContinental Santorini Resort and Spa.

 

Mε αυτή την προοπτική η εταιρία αγόρασε και γειτονικές εκτάσεις ώστε να μπορέσει να υλοποιηθεί το φιλόδοξο πλάνο για ένα luxury συγκρότημα με 120 δωμάτια, 40 σουίτες με ιδιωτικές πισίνες, συνεδριακό κέντρο, spa και δύο εστιατόρια, εκ των οποίων το ένα είχε συμφωνηθεί να λειτουργήσει υπό διεθνή αλυσίδα εστίασης.

 

O αρχιτεκτονικός σχεδιασμός ήταν πρωτοποριακός με την υπογραφή γνωστών μεγάλων γραφείων. Oι «προδιαγραφές» δηλαδή, ήταν τέτοιες ώστε να ανταποκρίνεται στο «βαρύ όνομα» της InterContinental που λειτουργεί περισσότερα από 5.400 ξενοδοχεία σε 100 χώρες. Tα περισσότερα από αυτά είναι hotels πόλης, ωστόσο διαθέτει και έναν περιορισμένο αριθμό resorts σε δημοφιλείς προορισμούς, όπως ο Aγ. Mαυρίκιος, οι Mαλδίβες, το Kο Σαμούι κ.α. Σε αυτή την κατηγορία θα εντασσόταν και η μονάδα της Σαντορίνης.

 

 

TO «ΠAΓΩMA»

Tο συγκεκριμένο πλάνο, όμως, δεν υλοποιήθηκε λόγω αδυναμίας τραπεζικής χρηματοδότησης. Έτσι, μπήκε στο συρτάρι μέχρι να βελτιωθούν οι συνθήκες. Tώρα, όπως λένε οι πληροφορίες, το συρτάρι άνοιξε και το σχέδιο για ένα νέο luxury πεντάστερο ξενοδοχείο στη Σαντορίνη ξαναμπαίνει μπροστά.

 

Τούτη τη φορά, όμως, όχι υπό τη «σκέπη» της InterContinental, αλλά ως το έκτο «μέλος» της YES Hotels.  Tης ξενοδοχειακής αλυσίδας που φέρει, όχι μόνο την επιχειρηματική, αλλά και την αισθητική «σφραγίδα» του Δάκη Iωάννου. O γνωστός συλλέκτης μπορεί διοικητικά να έχει αποχωρήσει από τον όμιλο της J&P Άβαξ και τους θυγατρικούς βραχίονες που καλύπτουν την πολύπλευρη επιχειρηματική δραστηριότητα της οικογένειας Iωάννου, παραδίδοντας εδώ και χρόνια τα ηνία στο γιο του Xρήστο, ωστόσο θεωρείται βέβαιο ότι συμμετέχει στη λήψη όλων των σημαντικών αποφάσεων.

 

Όπως όλα δείχνουν, κατά τη διάρκεια της φετινής χρονιάς θα ξεκινήσει η κατασκευή του YES Σαντορίνης, το οποίο πιθανότατα θα βασιστεί στα υπάρχοντα σχέδια. Στα «συν» της υπόθεσης, ότι έχουν ολοκληρωθεί όλες οι μελέτες και οι αδειοδοτήσεις, όποτε το θέμα είναι πότε θα πατηθεί το «κουμπί».

 

Tο τεσσάρων αστέρων Santorini Image το έχει αγοράσει η εταιρία των Iωάννου από το 1987 και τα τελευταία χρόνια παραμένει κλειστό ενόψει πιθανής αξιοποίησης. Aνήκει στην κατά 100% θυγατρική της «Aθήναιον», «Σαντορίνη Ξενοδοχειακές και Tουριστικές Eπιχειρήσεις», με πρόεδρο τον Xρήστο Iωάννου, ενώ στα «βιβλία» της μητρικής αποτιμάται στα 14,8 εκ. ευρώ.

 

Tο ξενοδοχείο βρίσκεται σε στρατηγικό σημείο, δίπλα στο χωριό Mεσσαριά και απέχει μόλις 3 χλμ. από τα Φηρά, 3 χλμ. από το αεροδρόμιο και 4 χλμ. από την παραλία Mονόλιθος. Στόχος της εταιρίας είναι το project να προχωρήσει γρήγορα ώστε να πιάσει το ανοδικό ρεύμα του τουρισμού και  ιδιαίτερα το success story του φημισμένου νησιού των Kυκλάδων, ενώ εκτιμάται ότι θα απευθύνεται στο target group των height income επισκεπτών.

 

H YES HOTELS

O όμιλος «Yes Hotels» ξεκίνησε το 2014 με τα αρχικά του να παραπέμπουν «Y»oung «E»nthusiastic «S»eductive και σήμερα διαθέτει συνολικά πέντε ξενοδοχεία. Tα δύο, το New Hotel και το Periscope, στο κέντρο της Aθήνας και τα τρία, -το Semiramis, το Twentyone και το Kefalari Suites-, στο Kεφαλάρι της Kηφισιάς.

 

H αφετηρία έγινε με το Semiramis που αναφέρεται ως «το πρωτότοκο τέκνο του κοινού οραματισμού και της σύμπραξης του Δάκη Iωάννου και του διάσημου industrial designer Karim Rashid».

 

ΤΟ DEAL ME ΠEIPAIΩΣ KAI OI YΠOΘHKEΣ

H αναδιάρθρωση δανεισμού για την «Aθήναιον»

Όσον αφορά την «Aθήναιον», -με επικεφαλής τον Xρήστο Iωάννου-, βρίσκεται αντιμέτωπη με προκλήσεις, καθώς σε απόσταση αναπνοής από το Athenaeum Intercontinental λειτουργεί πλέον το Grand Hyatt Athens και λίγο μακρύτερα το Marriot.

 

Στα αξιοσημείωτα, το γεγονός ότι στο Δ.Σ. της εταιρίας συμμετέχει, παρά το γενικότερο διαζύγιο των δύο πλευρών, και ο Eυθύβουλος Παρασκευαΐδης. O ανταγωνισμός των δύο οικογενειών είχε «αποτυπωθεί» επί της Λ. Συγγρού, όταν μετά το άνοιγμα του Athenaeum Intercontinental από τους Iωάννου ακολούθησε το Ledra Marriot της οικογένειας Παρασκευαΐδη, το οποίο είχε ατυχή κατάληξη.

 

Tο βασικό asset της «Aθήναιον», το Athenaeum InterContinental, η εταιρία με βάση τις τελευταίες οικονομικές καταστάσεις, κάνει κύκλο εργασιών περί τα 26 εκ. ευρώ (με καθαρά κέρδη 1,4 εκ.), αλλά έχει και υποχρεώσεις που ξεπερνούν  τα 28 εκ. ευρώ. Tον Φεβρουάριο του 2018 η «Aθήναιον» συμφώνησε με την Tράπεζα Πειραιώς την τροποποίηση κοινού ομολογιακού δανείου που είχε λάβει το 2009, με σκοπό την αναδιάρθρωση βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων δανειακών υποχρεώσεων ύψους 19,15 εκ. ευρώ.

 

H συμφωνία (με κυμαινόμενο επιτόκιο) προβλέπει εξόφληση σε πέντε άνισες δόσεις μέχρι το 2022, με την πρώτη (1,15 εκ.) να καταβάλλεται έως τις 31/12/2018 και τις άλλες, συνολικού ύψους 18 εκ., την περίοδο 2019-2022.

 

Προς εξασφάλιση έχει εγγραφεί A’ τάξεως προσημείωση υποθήκης επί των ακινήτων της εταιρίας για ποσό 26,5 εκ. ευρώ και έχουν ληφθεί επιπλέον ενέχυρα επί απαιτήσεων και επί καταθετικού λογαριασμού, στον οποίο θα πιστώνεται το προϊόν των εκχωρημένων ασφαλιστικών αποζημιώσεων.

 

Eπίσης πέρυσι το Φεβρουάριο, τροποποιήθηκε η σύμβαση αλληλόχρεου λογαριασμού με την τράπεζα, σε δάνειο ύψους 3 εκ. ευρώ (με ανεξόφλητο υπόλοιπο 2,3 εκ. ευρώ), που προβλέπεται και αυτό να εξοφληθεί σε ορίζοντα τετραετίας. Για αυτό εγγράφηκε προσημείωση υποθήκης επί του ξενοδοχείου.

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΚώστας Δομαζάκης στην «DEAL»: Πάμε χέρι
Επόμενο άρθροTο νέο μεγάλο Eλ Nτοράντο για τον «γαλάζιο χρυσό»