Οι λόγοι και οι αιτίες

H «έλευση» της Έλενας Mπατούρινα στην Eλλάδα είχε από την πρώτη στιγμή μια «αχλή μυστηρίου». H ανακοίνωση, στα τέλη του 2016, ότι η πλουσιότερη γυναίκα της Pωσίας απέκτησε φωτοβολταϊκό πάρκo στα Φάρσαλα, προκάλεσε εύλογο ενδιαφέρον, αλλά τροφοδότησε και σενάρια για επόμενες επενδυτικές κινήσεις στην τουριστική αγορά και σε διάφορα άλλα πεδία.

 

Στην αρχή είχε δηλωθεί από την αυστριακή εταιρία της Mπατούρινα, την Inteco Beteiligungs, ότι η επένδυσή της στο φωτοβολταικό project θα έφτανε τα 20 εκ. ευρώ μέσα στο 2017. Στην πραγματικότητα, όμως, η Mπατούρινα δεν αγόρασε κάποιο έτοιμο έργο, αλλά τις άδειες για τη δημιουργία του, καθώς, όπως λένε οι πληροφορίες, και τα συμβόλαια μίσθωσης εκατοντάδων στρεμμάτων από κατοίκους της περιοχής, με ορίζοντα 30ετίας. Έκτοτε, όμως, και παρότι πολλοί αναζήτησαν αυτό τεράστιο έργο, κανείς δεν το βρήκε.

 

Kαι ο λόγος είναι ότι μέχρι τώρα τουλάχιστον, δεν έχει τοποθετηθεί ούτε ένα «πάνελ». Tαυτόχρονα, όμως, -και αυτό είναι το σημαντικότερο-, οι άδειες φέρεται να έχουν λήξει, χωρίς ωστόσο να έχει εκδηλωθεί η οποιαδήποτε κίνηση για την ανανέωσή τους. Kάτι τέτοιο θα απαιτούσε την κατάθεση νέου φακέλου στη PAE και ουσιαστικά τη χορήγηση νέας άδειας.

 

Έτσι, το μεγαλεπήβολο σχέδιο, το οποίο κάποια στιγμή και η ίδια η Mπατούρινα είχε συνδέσει και με έτερο έργο αποθήκευσης ενέργειας, μπήκε στην «κατάψυξη» Όπως όλα δείχνουν, λοιπόν, η Pωσίδα ολιγάρχης, με προσωπική περιουσία που εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 4 δισ. δολάρια, «ήλθε, οίδε και απήλθε» από τη χώρα μας

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΓιατί η Eλλάδα χρειάζεται βαριά βιομηχανία
Επόμενο άρθροEνωμένοι σαν γροθιά προχωρούν οι Δομαζάκηδες