Τα σύνορα στους επισκέπτες του καλοκαιριού άνοιξε σήμερα η Ελλάδα, με την απελευθέρωση των πτήσεων από 29 χώρες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, μπαίνοντας στην επόμενη καθοριστική φάση που θα καταλήξει στην ολική επαναφορά της 1ης Ιουλίου.

Πρεμιέρα και για μουσεία της χώρας με πρώτο επισκέπτη  στο μουσείο της Αρχαίας Αγοράς Αθηνών, που στεγάζεται στη Στοά Αττάλου, τον Πρωθυπουργό.

Στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» ποδαρικό έκανε η πτήση από Κύπρο. Το αεροπλάνο από Λάρνακα προσγειώθηκε στις 9.45 και ακολούθησε εκείνη από Άμστερνταμ στις 11. 00 το πρωί.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, δήλωσε από τη Θεσσαλονίκη  επ ευκαιρίας της υποδοχής της πρώτης πτήσης από Μόναχο μετά από τρεις μήνες ότι όλοι όσοι φτάνουν στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» μέχρι τις 30 Ιουνίου θα υποβάλλονται σε έλεγχο. Υποχρεωτικός θα είναι επίσης ο έλεγχος σε όλους τους επιβάτες πτήσεων από την Ιταλία και την Ισπανία.

Ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης εξέφρασε την εκτίμηση  ότι η τουριστική βιομηχανία θα ενεργοποιηθεί βλέποντας πόσο ασφαλής είναι η χώρα μας.

Την έναρξη της τουριστικής σεζόν έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την Σαντορίνη με φόντο το ηλιοβασίλεμα. «Ανοιγόμαστε στους επισκέπτες με βασικό μέλημα την ασφάλεια όλων» είπε ο πρωθυπουργός ανακοινώνοντας το restart στον τουρισμό, τονίζοντας πως στόχος δεν είναι η Ελλάδα να γίνει νούμερο ένα προορισμός αλλά να είναι ο ασφαλής προορισμός.

Τα  αεροδρόμια «Ελευθέριος Βενιζέλος» και «Μακεδονία», ήταν από το πρωί σε πλήρη ετοιμότητα για την υποδοχή πτήσεων από πολλές χώρες, με υγειονομικά πρωτόκολλα και κανόνες.

Σήμερα άνοιξαν και τα χερσαία σύνορα Ελλάδας-Βουλγαρίας ενώ διατηρούνται οι περιορισμοί για Τουρκία, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία. Από το πρωί σχηματίστηκαν τεράστιες ουρές αυτοκινήτων από όλους όσοι ήθελαν να περάσουν στην Ελλάδα. Μετά το μεσημέρι, πάντως, η κατάσταση εξομαλύνθηκε και οι ουρές των αυτοκινήτων περιορίστηκαν.

 

Στις θαλάσσιες αφίξεις εξακολουθεί να απαγορεύεται ο κατάπλους πλοίων από το εξωτερικό. Επιτρέπεται για σκάφη αναψυχής μόνο με το πλήρωμα.

Όσον αφορά στις αεροπορικές αφίξεις έως τις 30 Ιουνίου αίρονται οι περιορισμοί σε ό,τι αφορά Ιταλία, Ισπανία και Ολλανδία.

Για την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία θα επιτρέπονται πτήσεις μόνο για ταξίδια που δεν αφορούν τουριστικούς σκοπούς, ενώ διατηρείται η απαγόρευση για τη Μεγάλη Βρετανία και την Τουρκία, ανεξαρτήτως της λίστας ΕΑSA του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας της Αεροπορίας.

Το αεροδρόμιο «Μακεδονία», υποδέχεται απευθείας πτήσεις από το εξωτερικό με εξαίρεση αυτές από Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία, Μ. Βρετανία, Τουρκία, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία.

Υγειονομικοί κανόνες

Η είσοδος στο κτίριο του αεροδρομίου επιτρέπεται μόνο για άτομα που ταξιδεύουν και είναι κάτοχοι αεροπορικού εισιτηρίου, εκτός από συγκεκριμένες εξαιρέσεις (συνοδεία ανήλικου, συνοδεία ΑμεΑ) και η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλα τα σταδια του ταξιδιού τους και των διαδικαστικών ελέγχων άφιξής τους. Η τήρηση των αποστάσεων (1,5 μέτρων) θα πρέπει να εφαρμόζεται σε όλες τις φάσεις των διαδικασιών στο αεροδρόμιο.

Μέτρα προληπτικού ελέγχου

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα προληπτικού ελέγχου, στους επιβάτες που φτάνουν, από τις 15 έως τις 30 Ιουνίου, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη από αεροδρόμια εκτός λίστας EASA θα γίνονται δειγματοληπτικά τεστ και οι ταξιδιώτες θα υποβάλλονται σε μία ημέρα αυτοπεριορισμού σε ξενοδοχείο επιλογής μέχρι να εκδοθεί το αποτέλεσμα του τεστ. Σε περίπτωση που το τεστ βγει θετικό θα παραμένουν σε καραντίνα για 14 ημέρες.

Για τους ταξιδιώτες που έρχονται από την Ιταλία, την Ισπανία και την Ολλανδία και από αεροδρόμια που είναι στη λίστα του EASA, θα γίνεται τεστ σε όλους και θα τίθενται σε περιορισμό μίας ημέρας στο ξενοδοχείο διαμονής (Αθήνα, Θεσσαλονίκη) μέχρι να εκδοθεί το τεστ. Σε περίπτωση θετικού τεστ θα εφαρμόζεται καραντίνα 14 ημερών.

Από την 1η Ιουλίου, όλοι οι ταξιδιώτες με προορισμό την Ελλάδα θα συμπληρώνουν με την άφιξη ή πριν επιβιβαστούν συγκεκριμένη ηλεκτρονική φόρμα PLF (Passenger load factor) με τα στοιχεία επαφής τους στην Ελλάδα. Θα γίνονται δειγματοληπτικά τεστ και θα υποβάλλονται σε 14ημερη καραντίνα σε περίπτωση που το τεστ βγει θετικό.

Ολική επαναφορά από 1η Ιουλίου

Από την 1η Ιουλίου υπάρχει απελευθέρωση των αεροπορικών αφίξεων σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας, ουσιαστικά εγκαινιάζοντας τον τουρισμό και στα νησιά, ενώ αναμένεται επικαιροποίηση σε συνάρτηση και με την πρότασης της Ε.Ε., της λίστας τρίτων χωρών για τις οποίες θα συνεχίσουν να υφίστανται περιορισμοί.

Την ίδια ημέρα θα ενεργοποιηθούν 7 σημεία εισόδου από τα χερσαία σύνορα.

Οι θαλάσσιες μεταφορές με πλοία από το εξωτερικό από την ίδια μέρα θα λειτουργούν χωρίς περιορισμούς.

 

Πηγή ΕΡΤ

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθρο«Η επανεκκίνηση του ΝΒΑ μπορεί να προβάλει, να ενθαρρύνει και να ενισχύσει το κίνημα “Black Lives Matter”»
Επόμενο άρθροΗ Μπιγιονσέ ζητά δικαιοσύνη για το θάνατο της Αφροαμερικανίδας Μπριόνα Τέιλορ