Υψηλότερες θερμοκρασίες από τον μέσο όρο της περιόδου 1993 – 2016 φαίνεται ότι θα επικρατήσουν φέτος στη χώρα μας. Η  αύξηση της θερμοκρασίας εκτιμάται ότι θα είναι της τάξης του ενός βαθμού Κελσίου, όπως δήλωσε στην ΕΡΤ ο Αθανάσιος Αργυρίου, Καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας του Πανεπιστημίου Πατρών.


Με βάση τα στοιχεία από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Μεσοπρόθεσμων Προγνώσεων, οι πιθανότητες να έχουμε υψηλότερες θερμοκρασίες είναι της τάξης του 50-60%, είπε ο κ. Αργυρίου.

Ο καθηγητής ανέφερε ότι «τις επόμενες ημέρες περιμένουμε αύξηση των θερμοκρασιών», ενώ η Δυτική Ελλάδα, αν εξαιρέσει κανείς το Αγρίνιο, θα έχει φυσιολογικές θερμοκρασίες.

Περιμένουμε υψηλές θερμοκρασίες στη Λάρισα και στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, όμως νότια και στη Δυτική Ελλάδα δεν περιμένουμε τόσο αυξημένη θερμοκρασία.

Για την καιρική αστάθεια, ο κ. Αργυρίου τόνισε ότι «τόσο περιορισμένης χρονικής κλίμακας φαινόμενα δεν μπορούν να συσχετιστούν άμεσα με την κλιματική αλλαγή».

Στην περιοχή μας σε μεταβατικές περιόδους εκδηλώνονται, είπε, σχεδόν κάθε χρόνο τέτοια φαινόμενα αστάθειας. Εξήγησε ότι οι ζεστές μάζες αέρα που «ανέρχονται φτάνοντας σε μεγαλύτερα ύψη συμπυκνώνονται απότομα και αυτό έχει αποτέλεσμα την εκδήλωση των βροχών και των ηλεκτρικών δραστηριοτήτων».

«Το σίγουρο για την κλιματική αλλαγή είναι η αύξηση της θερμοκρασίας» υπογράμμισε ο Αθανάσιος Αργυρίου και πρόσθεσε: «Αυτό που έχει καταγράψει το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Copernicus είναι ότι ο Μάιος του 2020 φαίνεται να είναι ο θερμότερος που έχουμε ζήσει σε πλανητικό επίπεδο» έως σήμερα.

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΠέρασε στο κύπελλο και τρέχει για το Champions League η Γιουνάιτεντ
Επόμενο άρθροΣυνάντηση Κ.Μητσοτάκη-Α. Φόνσου-Λ.Μενδώνη για το «Το Σπίτι του Ηθοποιού»