Το μεγάλο «came back» κάνει η Ελλάδα από την Τετάρτη 1/7 όπου ανοίγει τις πύλες της, αεροδρόμια και λιμάνια, προκειμένου να υποδεχτεί με ασφάλεια επισκέπτες από το εξωτερικό. Η κίνηση αυτή γίνεται βέβαια με την δέουσα προσοχή και υπό τη διαρκή επιτήρηση των αρμόδιων αρχών και μηχανισμών καθώς τα νέα από την αύξηση των κρουσμάτων διεθνώς είναι ανησυχητικά.

Έτσι η οριστική λίστα των χωρών που θα έχουν το «ελεύθερο» για τη χώρα μας θα δοθεί αύριο στη δημοσιότητα, ενώ σε μια από τις συσκέψεις που έγιναν σήμερα στο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό, αποφασίστηκε να μην επιτρέπονται οι απευθείας πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Σουηδία έως τις 15 Ιουλίου.

«Πρώτη μας προτεραιότητα είναι πάντα η ασφάλεια των επισκεπτών, η ασφάλεια των εργαζομένων, η στήριξη των δομών υγείας στα νησιά μας» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι «η όλη διαδικασία ανοίγματος είναι δυναμική και θα γίνεται διαρκής αξιολόγηση των δεδομένων». Ζήτησε επίσης διατήρηση του πολύ καλού επιπέδου συνεργασίας που υπάρχει μέχρι σήμερα μεταξύ των Υπουργείων. «Πρόκειται για πρωτόγνωρη κατάσταση. Και λάθη και αστοχίες είναι αναπόφευκτα αλλά με καλή συνεργασία και έγκαιρη δράση μπορούμε να τα αντιμετωπίζουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στη πρωινή σύσκεψη, στην οποία μετείχαν ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, ο Υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, ο Υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Άκης Σκέρτσος, ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας και στελέχη των αρμόδιων Υπουργείων, έγινε ανασκόπηση των μέτρων που έχουν ληφθεί και διαπιστώθηκε ο υψηλός βαθμός ετοιμότητας όλων των αρμόδιων υπηρεσιών.

Το απόγευμα υπήρξε και νέα σύσκεψη στο Μαξίμου με την ομάδα Ελλήνων επιστημόνων που ασχολούνται με την έρευνα αντισωμάτων που θα συμβάλει όχι μόνο στη διάγνωση του SARS-CoV-2 αλλά και στη θεραπεία του κορονοϊού.

«Ως χώρα μπορούμε να είμαστε παράδειγμα όχι μόνο για την επιτυχή αντιμετώπιση της πανδημίας αλλά και για την παγκόσμια συνεισφορά μας στο ερευνητικό κομμάτι», ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης που ενημερώθηκε για την πρόοδο των εργασιών, η οποία εξελίσσεται με ταχύτερα βήματα από τον αρχικό προγραμματισμό και για τα γραφειοκρατικά εμπόδια που πρέπει να αρθούν σε διάφορους τομείς καθώς η εκτέλεση ενός τέτοιου προγράμματος μπορεί να συνεισφέρει στην προσπάθεια που γίνεται σε παγκόσμιο επίπεδο για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης.

Σημειώνεται ότι στην εν λόγω μελέτη συμπράττουν η Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, το Εθνικό Κέντρο Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», το Ερευνητικό Κέντρο Βιοϊατρικών Επιστημών «Αλέξανδρος Φλέμινγκ», το Ινστιτούτο Παστέρ και όλα τα Κέντρα Αναφοράς για τον COVID-19 της χώρας.

Τα μέλη της ερευνητικής ομάδας που έλαβαν μέρος στη σύσκεψη ήταν: Μανώλης Δερμιτζάκης, Καθηγητής Γενετικής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Γενεύης και Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας, Βασίλης Γοργούλης, Καθηγητής Ιστολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Δημήτρης Θάνος – Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών Ακαδημίας Αθηνών, Κώστας Σταματόπουλος – Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης – Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών, Σωτήρης Τσιόδρας – Δ’ Πανεπιστημιακή Παθολογική Κλινική, ΠΓΝ «Αττικόν» και ο Χρήστος Κίττας, καθηγητής ιατρικής, πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος ο Υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, o Yφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιος για την Έρευνα και Τεχνολογία, Χρίστος Δήμας, ο Υφυπουργός παρα τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας, Θανάσης Κυριαζής.

Σε ότι αφορά τις αφίξεις των επισκεπτών σήμερα έκαναν ποδαρικό στο νησί του Ιπποκράτη 170 Γερμανοί γιατροί και νοσηλευτές που επί 3 μήνες έδωσαν τη δική τους μάχη στη χώρα τους για να σώσουν ζωές. Η ελληνική αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη τους υποδέχτηκε στο αεροδρόμιο της Κω.

Η πτήση ήταν χορηγία της TUI και της εφημερίδας Βild ως ένδειξη ευγνωμοσύνης στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της χώρας τους.

Άλλο κλιμάκιο με επικεφαλής τον Νίκο Χαρδαλιά βρέθηκε στην Καβάλα στο πλαίσιο επιθεώρησης των υγειονομικών μέτρων που λαμβάνονται από τα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας.

«Κανείς δε θα μπορεί να ταξιδέψει χωρίς το έντυπο plf το οποίο θα επεξεργάζεται και θα βγαίνουν τα αντίστοιχα αποτελέσματα» δήλωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.

Οι προετοιμασίες προκειμένου η χώρα να είναι έτοιμη να υποδεχθεί τους επισκέπτες της γίνεται σε μια περίοδο όπου η έξαρση της νόσου σε γειτονικές χώρες όπως η Β. Μακεδονία και η Σερβία όπου το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν πάνω από 250 κρούσματα, έχει θέσει σε ύψιστο συναγερμό τον μηχανισμό στα Τελωνεία, απ όπου καθημερινά μπαίνουν χιλιάδες τουρίστες για τις διακοπές τους στην χώρα μας.

Τον Ιούνιο, με βάση τα μαθηματικά μοντέλα, καταγραφόταν 1 θετικό εισαγόμενο κρούσμα ανά 2.000 επισκέπτες. Εάν υποτεθεί ότι η χώρα θα δεχτεί περίπου 5 εκατομμύρια επισκέπτες τη φετινή τρίμηνη τουριστική σεζόν, υπολογίζεται ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν έως και 2.500 θετικοί στον κορωνοϊό τουρίστες μέσα σε αυτό το διάστημα. Από αυτούς οι 375 θα χρειάζονταν νοσηλεία.

Ο αριθμός θεωρείται διαχειρίσιμος με βάση τις δραστικές βελτιώσεις που έγιναν στο σύστημα δημόσιας υγείας, όπως επιπλέον προσωπικό και πρόσθετος εξοπλισμός ο οποίος περιλαμβάνει μέσα διακομιδής και κάψουλες αρνητικής πίεσης.

Ανησυχία έχει προκαλέσει στην Αίγινα η εμφάνιση ύποπτου κρούσματος. Πρόκειται για άνδρα από το εξωτερικό, ο οποίος βρέθηκε θετικός στον έλεγχο που του έγινε στο Ελ. Βενιζέλος. Ο επισκέπτης ταξίδεψε από το εξωτερικό για το νησί του Αργοσαρωνικού προκειμένου να παραστεί σε κηδεία. Για περιστατικό το οποίο απομονώθηκε και ελέγχεται πλήρως κάνει λόγο ο Δήμαρχος του νησιού:

Ένα ακόμη ύποπτο κρούσμα έχουν θέσει στο μικροσκόπιο οι αρχές στη Μήλο. Πρόκειται για έναν αλλοδαπό που ταξίδευε μόνος του από τις ΗΠΑ, με ενδιάμεση μετεπιβίβαση στο Παρίσι. Ο άνδρας ανέφερε ότι ήρθε σε επαφή εκτός Ελλάδας με οικείο του πρόσωπο, ο οποίος τον ενημέρωσε ότι εμφάνισε ύποπτα συμπτώματα. Ο ίδιος βρίσκεται σε καραντίνα στη Μήλο ενώ το τεστ στο οποίο υποβλήθηκε στο αεροδρόμιο ήταν αρνητικό.

Σύμφωνα με το Σχέδιο Υπηρεσιών Υγείας για τη νησιωτική χώρα, οι υγειονομικές δομές των νησιών βρίσκονται πλήρως συνδεδεμένες με τις αντίστοιχες της ηπειρωτικής Ελλάδας. Πάνω στην ακτινωτή διασύνδεση κάθε νησιού και της δομής υγείας του από ένα νοσοκομείο, δομείται το πρόγραμμα ελέγχου για τον κορωνοϊό και το σχέδιο διακομιδής των τυχόν περιστατικών που χρειάζεται να νοσηλευτούν.

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΗ συνέντευξη Τύπου των ημιτελικών της Volleyleague
Επόμενο άρθροΣτην Τυνησία ο Ν. Δένδιας – Επί τάπητος η κατάσταση στη νοτιοανατολική Μεσόγειο (video)