Τι πιστεύουμε στην Ελλάδα για τη συμμετοχή μας στο ευρώ, το μέλλον που θα έχει η Ευρωπαϊκή Ενωση, το πως αυτή λειτούργησε σε σχέση με την πανδημία, αλλά και ποιός είναι ο βαθμός εμπιστοσύνης μας στις μεγάλες χώρες, εντός και εκτός ΕΕ; Ενδιαφέρουσες και εν μέρει αντιφατικές απαντήσεις σε σχέση με τα εν λόγω ερωτήματα καταγράφει η έρευνα «Τάσεις» που περιοδικά διεξάγει η εταιρία δημοσκοπήσεων MPR.

Παρουσίαση: Πολυδεύκης Παπαδόπουλος

Με βάση τα ευρήματά της έρευνας, οι Ελληνες στη μεγάλη πλειοψηφία τους είναι πλέον αισιόδοξοι πως η χώρα θα παραμείνει στο ευρώ, ό,τι κι αν γίνει.  Επιπλέον, επιθυμούν μια τέτοια εξέλιξη. Ωστόσο, σημαντικά παραμένουν τα ποσοστά όσων εξακολουθούν να θεωρούν πως ήταν λάθος η συμμετοχή στο κοινό νόμισμα και πως τελικά παραμένουμε σ’αυτό επειδή είμαστε εγκλωβισμένοι.

Σε ό,τι αφορά πάντως το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι Ελληνες είναι λιγότερο αισιόδοξοι, καθώς ένα σημαντικό ποσοστό διαβλέπει περαιτέρω διάσπαση και αποχώρηση μελών, στασιμότητα στη σημερινή κατάσταση ή έως και διάλυση, ενώ μόνον ένας στους πέντε πιστεύει πως η ΕΕ θα εξελιχθεί σε ομοσπονδία. Επίσης, είναι μοιρασμένοι για το αν η Ενωση, ως σύνολο, αντιμετώπισε με αποτελεσματικά μέτρα ή με αρνητικό τρόπο την πανδημία. Παράλληλα, μια πλειοψηφία πιστεύει πως η κρίση λόγω κορωνοϊού θα ανοίξει περισσότερο τα χάσματα μεταξύ των χωρών μελών.

Τέλος, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ποσοστά των απαντήσεων που δίνονται στην ερώτηση για το βαθμό εμπιστοσύνης που έχουν οι Ελληνες στις μεγάλες χώρες, εντός και εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς και στην Τουρκία.

Πρώτη σε θετικά αισθήματα είναι η Γαλλία, η οποία αποτελεί και τη μόνη χώρα που συγκεντρώνει μεγαλύτερο ποσοστό εμπιστοσύνης από δυσπιστία ή απόρριψη. Εντυπωσιακό, επίσης, είναι ό,τι δεύτερη έρχεται μια χώρα που δεν είναι καν μέλος της ΕΕ, η Ρωσία, αν και το ποσοστό εμπιστοσύνης είναι μικρότερο από εκείνο της δυσπιστίας. Τρίτη βρίσκεται η Βρετανία, η οποία ως γνωστόν αποχωρεί από την ΕΕ και μετά η Κίνα. Η Γερμανία έρχεται μόλις πέμπτη, με χαμηλά ποσοστά εμπιστοσύνης και υψηλά εκείνα της δυσπιστίας, για να ακολουθήσουν οι ΗΠΑ με ακόμη χειρότερη εικόνα. Τέλος, αναμενόμενα είναι τα αισθήματα που προκαλεί η Τουρκία, με μόλις το 4,2% να την εμπιστεύεται, το 7,2% να έχει ουδέτερη στάση και το 86,7% να είναι απορριπτικό.

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΝέες καταγγελίες για την 33χρονη
Επόμενο άρθροΥπόθεση Novartis: Δήλωση αποχής από επίκουρο εισαγγελέα