Με εντατικούς συνεχίζει η Τουρκία τις προετοιμασίες για την λειτουργία της Αγίας Σοφίας ως ισλαμικό τέμενος και την πρώτη προσευχή στις 24 Ιουλίου, εντείνοντας την προκλητική ρητορική ανήμερα της επετείου της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.

Σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο δίκτυο NTV o Εκπρόσωπος του προέδρου Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν, χαρακτήρισε ιστορική στιγμή το άνοιγμα της Αγίας Σοφίας για προσευχή, στην οποία θα είναι παρών ο Πρόεδρος της Τουρκίας, ενώ αποκάλυψε και τεχνικές λεπτομέρειες για τη λειτουργία της ως τέμενος.

«Δεν θα υπάρξει σύστημα φωτισμού. Γίνεται εργασία για να καλυφθούν με ένα σύστημα κουρτίνας. Είναι στο τελευταίο στάδιο. Η βασική αρχή είναι να μην υπάρξει ζημιά σε αυτά τα ψηφιδωτά. Να μην αλλοιωθεί ο χαρακτήρας του μνημείου ή να προκληθεί ζημιά στην ιστορική αρχιτεκτονική του κτιρίου», ανέφερε ο Καλίν.

Ο εκπρόσωπος του Ερντογάν επισήμανε ότι η Τουρκία επιδιώκει δίκαιο διαμοιρασμό των υδρογονανθράκων στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, ενώ τόνισε ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας παραμένουν ανοιχτοί. Υποστήριξε ότι μπορεί να βρεθεί λύση στα προβλήματα βάζοντας αυθαίρετα στην ατζέντα μεταξύ άλλων, εκτός από την υφαλοκρηπίδα, και ζήτημα νησιών, εκλογή μουφτή και το τέμενος στην Αθήνα.

Σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Πάπα Φραγκίσκο, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου επισήμανε ότι η τουρκική πολιτική πληγώνει τη Χριστιανοσύνη και απομακρύνει την Άγκυρα από την Ευρώπη και τις αρχές του Κοσμικού Κράτους. Ακόμη και ο Μεγάλος Μουφτής της Αιγύπτου Σάουκι Αλάμ, χαρακτήρισε τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε Τζαμί, αδιανόητη.

Στο μήνυμα του για την επέτειο της εισβολής στην Κύπρο ο Ταγίπ Ερντογάν τόνισε ότι «η πολιτική ισότητα των Τουρκοκυπρίων είναι προϋπόθεση» για την επίλυση του Κυπριακού και κατέφυγε σε νέες απειλές.

«Η Επιχείρηση Ειρήνης’ είναι η αναγέννηση, η ανόρθωση εκ νέου ενός λαού που θέλησαν να σβήσουν από την ιστορία. Αυτή η επιχείρηση έδειξε σε όλον τον κόσμο τι μπορούν να τολμήσουν οι ‘Τ/Κ’, όταν καταπατώνται τα βασικά δικαιώματά τους, όταν απειλείται η ελευθερία τους, όταν κάποιος επιβουλεύεται την ύπαρξη και την επιβίωσή τους», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Στην τουρκική αυθαιρεσία η Ελλάδα προτάσσει τη διεθνή νομιμότητα, τη συνεργασία και το συντονισμό Ελλάδας–Κύπρου, τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου.

«Η επέτειος της ντροπής αντί να προκαλεί στην Τουρκία μία λυτρωτική αυτοκριτική, την βρίσκει να διολισθαίνει μακριά από την νομιμότητα, την Ευρώπη και τις αξίες του 21ου αιώνα», έγραψε σε μήνυμά του στο Facebook o πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Σαράντα έξι χρόνια μετά- μπροστά στην κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας σε όλα τα επίπεδα- οφείλουμε, περισσότερο από ποτέ, να απαντήσουμε με μια εθνική στρατηγική», επεσήμανε με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας.

«Ακλόνητη προτεραιότητα της Ελληνικής εξωτερικής πολιτικής ήταν και παραμένει ο τερματισμός της κατοχής, η απόσυρση των κατοχικών στρατευμάτων και η κατάργηση του συστήματος Εγγυήσεων και επεμβατικών δικαιωμάτων», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Κατά την επίσημη επίσκεψη του στην Κύπρο για την επέτειο της τουρκικής εισβολής, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος παρακολούθησε την επιμνημόσυνη δέηση στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας και το μνημόσυνο των πεσόντων στον Ιερό Ναό της Φανερωμένης.

Πηγή: ΕΡΤ1
Ρεπορτάζ: Δημήτρης Θωμάς

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΆρης: Ραντεβού στις 10 Αυγούστου
Επόμενο άρθροΟ Τζόνι Ντεπ μου είπε ότι μόνος τρόπος για να τελειώσει ο γάμος ήταν ο θάνατος