Στο μέτωπο του κορονοϊού, σταθερά ψηλά παραμένουν οι θάνατοι, τη στιγμή που οι διασωληνωμένοι σπάνε καθημερινά το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο. Να δούμε τα στοιχεία του ΕΟΔΥ. Σήμερα είχαμε 2422 νέα κρούσματα, 443 ασθενείς είναι διασωληνωμένοι (η διάμεση ηλικία τους είναι τα 65 έτη) 63 θανάτους.

Ως προς τη γεωγραφική διασπορά, 513 κρούσματα στην Αττική, 595 στη Θεσσαλονίκη, 159 στη Λάρισα και 103 στις Σέρρες.

Στις ΜΕΘ

Κραυγή αγωνίας εκπέμπουν οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης που λειτουργούν στο «κόκκινο» λόγω της μεγάλης προσέλευσης ασθενών με κορονοϊό, πολλοί εκ των οποίων βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Οι κλινικές Covid-19 γεμίζουν η μία μετά την άλλη με την πληρότητα στις ΜΕΘ να ξεπερνά ακόμη και το 95%.

Μία ημέρα μετά τις ανακοινώσεις γιατρών στο νοσοκομείο Παπανικολάου ότι το νοσοκομείο δεν δύναται πλέον να δεχθεί άλλους ασθενείς με Covid και την απάντηση της διοίκησης, η εφημερία ξεκίνησε σήμερα κανονικά.

Όπως δήλωσε ο Άγγελος Μεγαλόπουλος, Διευθυντής Αγγειοχειρουργικής του Νοσοκομείου «Γ. Παπανικολάου» Θεσσαλονίκης 4:50 «Στην εφημερία γίνονται 82 εισαγωγές, τα κρεβάτια είναι. Δεν υπάρχει χώρος στο νοσοκομείο που να μην έχει καταληφθεί από κρεβάτι covid».

Δύσκολες ώρες και για τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία της Λάρισας. Η πληρότητα στις ΜΕΘ ξεπερνά το 95%.

«Τα non covid περιστατικά μεταφέρονται σε ιδιωτικές κλινικές», αναφέρει ο Ντίνος Γιαννακόπουλος, πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας.

Υπάρχουν όμως και ευχάριστες ειδήσεις. Μία γυναίκα 78 ετών με υποκείμενα νοσήματα από την Κομοτηνή, που πάλεψε με τον κορονοϊό και τα κατάφερε. Αποσωληνώθηκε στη ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης.

Με τροπολογία που στήριξε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, οι ανασφάλιστοι και όσοι ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες που χρήζουν νοσηλείας για οποιοδήποτε λόγο και δεν μπορούν να νοσηλευθούν σε δημόσιο νοσοκομείο, θα νοσηλεύονται δωρεάν σε ιδιωτικές δομές υγείας. Οι δαπάνες για τη νοσοκομειακή και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των δικαιούχων καλύπτονται από την έκτακτη οικονομική ενίσχυση του Υπουργείου Υγείας.

Σύμφωνα με την τροπολογία, και αν το πανδημικό κύμα συνεχιστεί μέχρι τον Ιούνιο, στο δυναμικό των νοσοκομείων και της πρωτοβάθμιας φροντίδας μπορούν να ενταχθούν, με μετακίνηση προσωπικού από τον ιδιωτικό τομέα στις δομές του Ε.Σ.Υ. εθελοντικά ή συμβατικά ή αναγκαστικά διατιθέμενο ιατρικό, νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό από τον ιδιωτικό τομέα.

Ο υπουργός Υγείας είχε συνάντηση με τους εκπροσώπους των κομμάτων, υπεύθυνους για την υγεία, και τους ενημέρωσε για το σχεδιασμό που υπάρχει για τον εμβολιασμό του πληθυσμού.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις

Σε ετοιμότητα στη μάχη κατά του κορονοϊού έχει τεθεί και το 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, το οποίο προετοιμάζεται για να δεχτεί ασθενείς COVID. Στο νοσοκομείο αναπτύσσεται η κινητή υγειονομική μονάδα αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών, θα υπάρχουν 50 κλίνες νοσηλείας και ακτινολογικό εργαστήριο, ενώ έχουν ήδη μεταφερθεί δύο κλινικές του ΑΧΕΠΑ η νευροχειρουργική και η χειρουργική. Στο στρατιωτικό εργοστάσιο παράγονται 200.000 μάσκες κάθε εβδομάδα.

Ρεπορτάζ: Σμαράγδα Αγορογιάννη, Κωνσταντίνα Θεοχαρούλη, Φωτεινή Γιολτζίδου.

Πηγή: ΕΡΤ

Σχετικές ειδήσεις
Υποδομές και προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων στη μάχη εναντίον του κορονοϊού

Η εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα: 513 κρούσματα στην Αθήνα – 595 στη Θεσσαλονίκη

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΒαλένθια – Παναθηναϊκός 7-8 (Πρώτο δεκάλεπτο)
Επόμενο άρθροΜεγάλη νίκη για την Μπάγερν, 74-71 την Εφές στην Κωνσταντινούπολη