Η μικρή αποκλιμάκωση στους δείκτες της πανδημίας, αναπτερώνει τις προσδοκίες ότι το λοκντάουν θα φέρει αποτελέσματα, ειδικά στις «κόκκινες περιοχές» της Δυτικής Αττικής και την Κοζάνη, όπου παρατηρείται πολύ μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι δεν επιτρέπεται οποιαδήποτε χαλάρωση τις γιορτές, ιδιαίτερα στα ρεβεγιόν Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.

Χαραμάδα ελπίδας, για την πορεία της πανδημίας αφήνει η επικαιροποιημένη καταγραφή των κρουσμάτων. Οι νέες διαγνώσεις ανέρχονται στις 901, περαιτέρω υποχώρηση σημειώνεται στον αριθμό των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ, ενώ 58 νοσηλευόμενοι έχασαν τη μάχη με την νόσο.

Γρήγορα τεστ και αυστηροί έλεγχοι στις «κόκκινες περιοχές»

Τα όπλα των σαρωτικών ελέγχων και των μαζικών τέστ στην κοινότητα, έχουν ενεργοποιηθεί από το πρωί στις περιοχές που βρίσκονται σε καθεστώς ολικής απαγόρευσης, προκειμένου να μειωθεί η διασπορά.

Η κάμερα της ΕΡΤ καταγράφει κάθε λεπτό της μεγάλης κλίμακας επιχείρησης του ΕΟΔΥ και των τοπικών αρχών.

Με το λοκντάουν «α λα Μάρτιος» επιχειρείται η δημιουργία μιας «αντιπυρικής ζώνης» σε δυο τουλάχιστον δημοτικά διαμερίσματα του Ασπροπύργου στα οποία δεν καταγράφεται η αναμενόμενη αποκλιμάκωση στο ιικό φορτίο.

Στην Κοζάνη το τρίτο lockdown από την αρχή της πανδημίας εντείνει την ανησυχία αλλά και τις αντιδράσεις.

Τα νέα μέτρα που τέθηκαν σε εφαρμογή προβλέπουν – μεταξύ άλλων – επέκταση της απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί. Εξαιρούνται οι εργαζόμενοι, οι οποίοι θα μπορούν να μετακινούνται από την οικία τους μόνο προς την εργασία τους και αντιστρόφως με αποκλειστική άδεια του εργοδότη τους. Επίσης, αναστέλλεται η λειτουργία του λιανεμπορίου, ακόμα και με τη μέθοδο του click-away, των κομμωτηρίων, των καταστημάτων περιποίησης νυχιών, των βιβλιοπωλείων και όλων των επιχειρήσεων.

Σε απόγνωση βρίσκονται οι παραγωγοί. Αιφνιδιάστηκαν και λένε ότι η δεύτερη καταστροφή θα είναι ολοκληρωτική.

Εν τω μεταξύ, για σκόπιμη διακίνηση ψευδών στοιχείων αναφορικά με τις συνθήκες στις φυλακές Λάρισας, κάνει λόγο σε ανακοίνωση της η Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα, σε σύνολο σχεδόν 3.000 τροφίμων και εργαζόμενων, έχουν καταγραφεί 154 κρούσματα. Επιπλέον το έργο του ιατρονοσηλευτικού του καταστήματος επικουρούν κλιμάκια του ΕΟΔΥ, τα οποία έχουν πραγματοποιήσει επτά επισκέψεις.

Ακόμη, πέραν της τροφοδοσίας υγειονομικού υλικού και αναλώσιμων απολύμανσης, έχουν γίνει μεταγωγές 10 κρατουμένων με σοβαρά προβλήματα υγείας, ενώ έχουν απαγορευτεί επισκεπτήρια και άλλες παραλαβές.

Πηγή: ΕΡΤ1
Ρεπορτάζ: Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Μάριος Κωνσταντινίδης, Δέσποινα Αμαραντίδου, Μάκης Νασιάδης

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθρο«Καθάρισε» την πρόκριση στο Euro Cup η ΑΕΚ, 37-19 την Πρίστινα
Επόμενο άρθροΔεύτερη η Έβερτον, 2-1 την Άρσεναλ