Οι δωσίλογοι είχαν οργανωθεί πριν μπουν οι Γερμανοί στην Αθήνα. Η ΕΣΠΟ είχε υπό τη σκέπη της άθλιους φιλοναζιστές. Μια βόμβα έβαλε τέλος στα σχέδια τους. Η«δασκάλα» Ιουλία Μπίμπα μαρτύρησε στα χέρια των δημίων της Γερμανών!

Ο γιατρός Γιώργος Βλαβιανός είχε ιδρύσει την ΕΣΠΟ (Ελληνική Σοσιαλιστική Πατριωτική Οργάνωση), που ούτε πατριωτική ήταν, ούτε σοσιαλιστική και η λέξη «ελληνική» ντρόπιαζε την Ελλάδα. Ήταν όμως οργάνωση που είχε σκοπό να γίνει το φυτώριο του εθνικοσοσιαλισμού για τους Έλληνες ομοϊδεάτες των Ναζί, που είχαν καταλάβει την Ελλάδα.

Η ΕΣΠΟ στρατολογούσε δωσίλογους με στόχο να μποϊκοτάρουν λαϊκές εξεγέρσεις, έστελνε έλληνες εργάτες στα γερμανικά εργοστάσια της πολεμικής βιομηχανίας και στρατολογούσε εθελοντές που θα πολεμούσαν στο πλευρό της Βέρμαχτ, όπου και όταν διατάσσονταν! Η ΕΣΠΟ ήταν το όνειδος των Ελλήνων αξιωματικών, αφού στις τάξεις της ήταν πολλοί απόστρατοι στρατιωτικοί, αλλά και των διανοουμένων. Γιατροί, δικηγόροι, επιστήμονες έιχαν ενταχτεί στην φιλοναζιστική – ανθελληνική οργάνωση! Τα Γραφεία της ΕΣΠΟ βρίσκονταν γωνία Πατησίων και Γλάδστωνος.

Μια μέρα σαν σήμερα, 20 Σεπτεμβρίου του 1942, και ενώ η φιλογερμανική οργάνωση είχε γενική συνέλευση, συνεργάτες της ΠΕΑΝ τοποθέτησαν βόμβα και ανατίναξαν τα Γραφεία της.

Στις 12:05 το κτίριο της ΕΣΠΟ και ολόκληρη η περιοχή συγκλονίστηκε από τη δυνατή έκρηξη. Από την ανατίναξη και την πυρκαγιά που προκλήθηκε βρήκαν τον θάνατο 43 Γερμανοί και 29 μέλη της ΕΣΠΟ, ενώ τραυματίστηκαν τρεις γερμανοί στρατιώτες και 12 διερχόμενοι. Ανάμεσα στους τραυματίες ήταν και ο νέος αρχηγός της οργάνωσης Σπύρος Στεροδήμας, ο οποίος κατέληξε από τα τραύματά του λίγες ημέρες μετά.

Ο Αντώνης Μυτιληναίος, μέλος της ΠΕΑΝ, που συμμετείχε στη δολιοφθορά, είχε πει χρόνια μετά την ανατίναξη των Γραφείων της ΕΣΠΟ: «Τη βόμβα την φτιάξαμε στο σπίτι της Ιουλίας Μπίμπα. Την έφερε η Ιουλία μέσα σε ταγάρι σκεπασμένη με χόρτα ραδίκια από την Κάνιγγος και την παρέδωσε σε μένα και τον Γαλάτη. Την τοποθετήσαμε κάτω από το κλιμακοστάσιο, ανάψαμε τα δύο φιτίλια και βγήκαμε στην Πατησίων. Άναψα ένα τσιγάρο που ήταν το σύνθημα ότι όλα πήγαν καλά και έφυγα στο Αστόρια. Η ώρα ήταν 12 και 5΄ όταν ακούστηκε μια δυνατή έκρηξη που συγκλόνισε όλη την περιοχή. Εκείνη τη στιγμή πετάχτηκε από τη χαρά της η Ιουλία, μ’ αγκάλιασε και με φίλησε»…

Μετά το χτύπημα στα Γραφεία της ναζιστικής οργάνωσης, η Γκεστάπο έφθασε στα ίχνη της ΠΕΑΝ με τη βοήθεια του καταδότη – χωροφύλακα Πολύκαρπου Νταλιάνη. Ο Περρίκος, η Μπίμπα και ακόμα πολλά στελέχη της οργάνωσης συνελήφθησαν.
Ο Κωνσταντίνος Περρίκος ανέλαβε όλη την ευθύνη για το σαμποτάζ και δικάστηκε από γερμανικό στρατοδικείο· καταδικάστηκε δις εις θάνατον και 15 χρόνια φυλάκιση· εκτελέστηκε στις 4 Φεβρουαρίου του 1943 στην Καισαριανή.

Η μάρτυς Ιουλία Μπίμπα

Η Ιουλία Μπίμπα καταδικάστηκε δις εις θάνατον και 15 χρόνια φυλάκιση και εκτελέστηκε δια πελέκεως. Η Ιουλία Μπίμπα ήταν πάμφτωχη και ο σύζυγός της ήταν τυφλός εκ γενετής. Εργαζόταν ως παραδουλεύτρα για να ζήσει την οικογένειά της και συγχρόνως δίδασκε στο κατηχητικό σχολείο της περιοχής γεγονός που της είχε προσδώσει το προσωνύμιο Δασκάλα. Αυτή η γυναίκα, η φτωχή και σχεδόν αμόρφωτη, εντάχθηκε στην αντιστασιακή οργάνωση ΠΕΑΝ.

Μετά τη σύλληψή της και την καταδίκη της, η Ιουλία Μπίμπα μεταφέρθηκε σιδηροδρομικώς από την Αθήνα στη Βιέννη και εκτελέστηκε στη γκιλοτίνα του Δικαστηρίου της 8ης Περιφερείας της Βιέννης (Vienna 8, Landesgerichtsstra?e 11) στις 26 Φεβρουαρίου 1943· ήταν μόλις 32 χρονών.

Ο Αντώνης Μυτιληναίος κατόρθωσε και δραπέτευσε από τα κρατητήρια της Γκεστάπο Πειραιά και διέφυγε στη Μέση Ανατολή.

Ο προδότης Νταλιάνης που κατέδωσε τα μέλη της ΠΕΑΝ εκτελέστηκε από Αντιστασιακούς.
Η ανατίναξη του κτιρίου της ΕΣΠΟ αποτέλεσε κορυφαία αντιστασιακή πράξη και χαρακτηρίστηκε από τους ραδιοφωνικούς σταθμούς της Μόσχας ως το μεγαλύτερο σαμποτάζ που είχε γίνει μέχρι τότε στην κατεχόμενη Ευρώπη!

Ο υποσμηναγός Κωνσταντίνος Περρίκος είχε ιδρύσει μία από τις πρώτες αντιστασιακές οργανώσεις, την ΠΕΑΝ («Πανελλήνιος Ένωσις Αγωνιζομένων Ελλήνων»). Η ΠΕΑΝ ανέλαβε να καθαρίσει τα «σκουπίδια» της ΕΣΠΟ από την Αθήνα!

Η προτομή του Περρίκου στο σημείο του σαμποτάζ

πηγή  ΕΘΝΟΣ

Προηγούμενο άρθροΠαλαιό Φάληρο: Αποκαλυπτικό βίντεο δείχνει τον φερόμενο ως βιαστή να τρέχει μετά την πρώτη επίθεση
Επόμενο άρθροΤον απέρριψαν από δουλειά γιατί έχει τεράστιο πέος – Πρέπει να φοράει ειδικό εσώρουχο!!!!!!!!!!!!!!!!!!