Την 49η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου τιμούν σήμερα μαθητές, φοιτητές, εκπαιδευτικοί και φορείς της πόλης.

Σήμερα, ανήμερα της επετείου, δεν θα γίνουν μαθήματα στα δημόσια και ιδιωτικά σχολεία, ενώ κλειστά θα παραμείνουν τόσο τα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης, όσο και τα κέντρα ξένων γλωσσών.

Το πρωί στα σχολεία θα γίνουν εκδηλώσεις για τη 17η Νοεμβρίου και στις 9:30 το πρωί, στο Μεταξουργείο, το 4ο Γυμνάσιο Βόλου θα παρουσιάσει την κεντρική επετειακή εκδήλωση για λογαριασμό της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας.

Στις 11 το πρωί θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων στο μνημείο Ηρώων στην παραλία της πόλης από φορείς.

Στις 12:30 μετά το μεσημέρι τη σκυτάλη παίρνουν φοιτητικοί σύλλογοι, που ετοιμάζουν συναυλία στον θόλο.

Στις 6 το απόγευμα οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν με την καθιερωμένη πορεία από φοιτητές, καθηγητές και εκπροσώπους φορέων της πόλης. Το συλλαλητήριο θα ξεκινήσει από τον θόλο.

Με αφορμή τη σημερινή επέτειο η Νομαρχιακή Επιτροπή Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ και η Νεολαία Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν «ότι η εξέγερση του Πολυτεχνείου θα θυμίζει για πάντα ότι κάθε αυταρχικό καθεστώς πέφτει μπροστά στους αγώνες των πολιτών για δημοκρατία και δικαιοσύνη. Ο λαός έχει τη δύναμη να ορίζει το μέλλον του μακριά από αυτούς που δεν σέβονται τις ελευθερίες και τη δημοκρατία. Μακριά από αυτούς που λεηλατούν τη ζωή του. Η Δημοκρατία θα νικήσει!».

Η βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Παπανάτσιου, σε μήνυμά της αναφέρει: «Τιμούμε, θυμόμαστε και εμπνεόμαστε από τα ιστορικά γεγονότα της εξέγερσης, τους αποφασιστικούς αγώνες των αντρείων του Πολυτεχνείου, την ενότητα και την αλληλεγγύη. Είμαστε εκεί, στους νέους αγώνες της εποχής μας για κοινωνική δικαιοσύνη, εργασιακή ασφάλεια, ίσες ευκαιρίες, για τις αγωνίες της νεολαίας του τόπου μας, της νέας γενιάς της ελπίδας».

Η νΚΑ και το ΝΑΡ για το Πολυτεχνείο 2022 υπογραμμίζουν ότι «σήμερα που ο άγριος και ολοκληρωτικός καπιταλισμός σαρώνει κάθε πλευρά της ζωής μας, ενώ οι δυνατότητες για μια ζωή αλλιώτικη είναι μεγαλύτερες από ποτέ, η υπόθεση μιας άλλης κοινωνίας, μιας σύγχρονης κομμουνιστικής προοπτικής είναι επίκαιρη».

Το διοικητικό συμβούλιο του παραρτήματος Βόλου της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ τιμά τη συμπλήρωση 49 χρόνων από τη λαϊκή εξέγερση του Πολυτεχνείου τον Νοέμβρη του 1973, που αποτέλεσε κορύφωση της αντιδικτατορικής πάλης του ελληνικού λαού.

Ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Μαγνησίας σημειώνει ότι «τιμούμε αγωνιστικά την επέτειο του Πολυτεχνείου δίνοντας μαχητική απάντηση στην εμπλοκή της χώρας μας στα βρόμικα ιμπεριαλιστικά σχέδια, που υπηρετούν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις».

Το Σωματείο Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας καλεί τα μέλη του «να δώσουν δυναμικό «παρών» στις εκδηλώσεις μνήμης του Πολυτεχνείου και στις πορείες διαμαρτυρίας σε κάθε τόπο με σύνθημα και την Ελευθερία Δημοκρατία την Ισότητα.

Η Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων Μαγνησίας τονίζει ότι «το μήνυμα του Πολυτεχνείου για τον διαρκή αγώνα για τη Δημοκρατία είναι διαχρονικό και πάντα επίκαιρο. Σήμερα βιώνουμε συνεχείς κρίσεις (υγειονομική, ενεργειακή, οικονομική) και αντιμετωπίζουμε τις σοβαρές επιπτώσεις που φέρουν αυτές στην οικονομική και κοινωνική ζωή. Πρέπει να συνεχίσουμε με κοινωνική υπευθυνότητα και κοινούς αγώνες για να επιβιώσουμε και να έχουμε ένα καλύτερο μέλλον για εμάς και τις επόμενες γενιές».

 

Προηγούμενο άρθροΘρίλερ με την εξαφάνιση 46χρονης στο Χαϊδάρι
Επόμενο άρθροΚλειστός δρόμος από χθες προς τους Αγίους Σαράντα