Δίωξη για απάτη σε βάρος επενδυτών ασκήθηκε την Τρίτη στις ΗΠΑ κατά του Σαμ Μπάνκμαν-Φράιντ, ιδρυτή του διαβόητου ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων FTX, μία ημέρα μετά τη σύλληψή του στις Μπαχάμες.

«Υποστηρίζουμε ότι ο Σαμ Μπάνκμαν-Φράιντ έχτισε έναν πύργο από τραπουλόχαρτα με θεμέλιο την εξαπάτηση, ενώ ταυτόχρονα έλεγε στους επενδυτές ότι επρόκειτο για ένα από τα ασφαλέστερα κτήρια στην αγορά crypto» ανακοίνωσε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC).

Διαβάστε επίσης: Πάνω από ένα εκατομμύριο πελάτες έχασαν χρήματα στο σκάνδαλο της FTX

Από το 2009, η FTX συγκέντρωσε πάνω από 1,8 δισ. δολάρια από επενδυτές, ανέφερε η SEC, σύμφωνα με την οποία ο Μπάνκμαν-Φράιντ απέκρυπτε το γεγονός ότι διοχέτευε μέρος αυτών των κεφαλαίων στην έτερη εταιρεία του Alameda Research LLC, η οποία προσέφερε δάνεια με εγγύηση κρυπτονομίσματα.

O Σαμ Μπάνκμαν-Φράιντ ήταν ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα στην αγορά crypto (Reuters)

Ο 30χρονος Μπάνκμαν-Φράιντ φέρεται να αξιοποιούσε κεφάλαια επενδυτών που είχαν καταλήξει στην Alameda για επενδύσεις, δωρεές σε πολιτικούς και «αγορές πολυτελών ακινήτων».

Ο έκπτωτος βασιλιάς των κρυπτονομισμάτων συνελήφθη τη νύχτα της Δευτέρας στο σπίτι του στις Μπαχάμες, όπου έχει την έδρα της η FTX, και επρόκειτο να παρουσιαστεί την Τρίτη σε δικαστήριο. Όπως αναφέρει το Reuters, η σύλληψη πραγματοποιήθηκε με αίτημα των ΗΠΑ και ο Μπάνκμαν-Φράιντ πιθανότατα θα εκδοθεί από τις Μπαχάμες.

Η σύλληψη ήρθε μάλιστα λίγες ώρες πριν από προγραμματισμένη κατάθεση του Μπάνκμαν-Φράιντ στο Κογκρέσο σχετικά με την κατάρρευση του ανταλλακτηρίου τον Νοέμβριο, όταν πελάτες της FTX προχώρησαν σε αναλήψεις 6 δισ. δολαρίων σε διάστημα 72 ωρών και η εταιρεία απέτυχε να εξασφαλίσει ρευστότητα.

Η άσκηση δίωξης στον Μπάνκμαν-Φράιντ, επισήμανε η SEC, θα πρέπει να λειτουργήσει ως προειδοποίηση για άλλες πλατφόρμες κρυπτονομισμάτων ώστε να συμμορφωθούν με ρτην αμερικανική νομοθεσία.

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΧιλιάδες παιδικές ευχές ζωντανεύουν κι αυτά τα Χριστούγεννα μέσα από τα Ευχοστολίδια
Επόμενο άρθρο16χρονος Ρομά: Ο ΟΑΣΑ κόβει δρομολόγια λεωφορείων στη Δυτική Αττική για λόγους ασφαλείας