Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον κ. Οζουγκέργκιν για τις προσπάθειες που κατέβαλε για τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε το πρωί, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον απερχόμενο πρέσβη της Τουρκίας στην Ελλάδα Μπουράκ Οζουγκέργκιν. Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον κ. Οζουγκέργκιν για τις προσπάθειες που κατέβαλε κατά την διάρκεια της θητείας του για τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Γείτονες, διαφωνίες και εχθροί

Ο απερχόμενος Τούρκος πρέσβης  είχε εκφράσει την ευχή «να μην χρειαζόμασταν φωτιές, σεισμούς ή άλλες καταστροφές για να μας θυμίζουν ότι είμαστε γείτονες» κατά τη δεξίωση που παρέθεσε στις 27 Οκτωβρίου στην Αθήνα, για την 99η επέτειο από την ανακήρυξη της Τουρκικής Δημοκρατίας.

Επίσης, είχε εκφράσει την πεποίθηση πως οι δύο χώρες μπορούν και πρέπει να καθορίσουν τις διμερείς τους σχέσεις με πιο λογικούς, συνετούς και συμβιβαστικότερους όρους τα επόμενα χρόνια. «Μπορώ να σας εγγυηθώ ότι δεν θα ξεμείνουμε ποτέ από διαφορές ή διαφωνίες μεταξύ των δύο πλευρών του Αιγαίου. Μου φαίνεται όμως ότι πρέπει να συμφωνήσουμε να χειριζόμαστε καλύτερα τις διαφορές μας. Και πρέπει να επαναλαμβάνουμε συνεχώς στους εαυτούς μας ότι δεν πρέπει κάθε διαφωνία να δημιουργεί εχθρούς».

Ο διάδοχος του Οζουγκέργκιν

Σημειώνεται ότι νέος πρέσβης της Τουρκίας στην Αθήνα είναι ο Τσαγατάι Ερτσιγιές, ο οποίος γνωρίζει πολύ καλά τα ελληνοτουρκικά με τα οποία ασχολείται από τα τέλη της δεκαετίας του 1980, ενώ έχει πάρει μέρος και στις διερευνητικές επαφές των τελευταίων ετών μαζί με τον Σεντάτ Ονάλ.

Ο Ερτσιγιές είχε προσελκύσει τα φώτα της δημοσιότητας το 2019, όταν είχε προσκαλέσει ξένους πρέσβεις στην Άγκυρα για να τους ενημερώσει για τις γεωτρήσεις του τουρκικού «Φατίχ» στην Ανατολική Μεσόγειο, υποστηρίζοντας ότι αυτές δεν γίνονται κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, αλλά επί της τουρκικής υφαλοκρηπίδας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΠέθανε γνωστός τυπογράφος στο Βόλο
Επόμενο άρθροΜε απίθανο ηλεκτρονικό…..κόλπο επιτήδειος έκλεψε 4.000 ευρώ από τραπεζικό λογαριασμό επιχειρηματία στο Βόλο