Σε κεντρική διαχείριση της βοήθειας που (θα) συγκεντρώνεται στην Ελλάδα για αποστολή της στις πληγείσες από τον Εγκέλαδο περιοχές της Τουρκίας οδηγείται η κυβέρνηση, καταγράφοντας αυξανόμενο ενδιαφέρον.

«Είναι θετικό ότι κινητοποιούνται όλο και περισσότεροι – από δήμους μέχρι οργανώσεις και συλλόγους-, ωστόσο δεν πρέπει να απειληθεί η διαδικασία με μπάχαλο, πόσω μάλλον με… περίεργες καταστάσεις» λέει με νόημα κυβερνητική πηγή.

Στο πλαίσιο αυτό όλος ο συντονισμός μεταφέρεται στο υπουργείο Εξωτερικών και ειδικότερα επικεφαλής ορίστηκε ο υφυπουργός, αρμόδιος για τους απόδημους Ανδρέας Κατσανιώτης. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κατάσταση στην Τουρκία, η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας και συνολικά οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, υπό το πρίσμα του φονικού σεισμού, συζητήθηκαν και στη σημερινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μαξίμου.

Ήδη ο Πρωθυπουργός μίλησε στο CNN για εξαιρετική συνεργασία με τις τουρκικές αρχές, ενώ έδειξε και προς μακροπρόθεσμη συνδρομή προς την απέναντι πλευρά του Αιγαίου. «Θα έχουμε δύσκολες μέρες μπροστά μας διαχειριζόμενοι τις βραχυπρόθεσμες ανάγκες» είπε ο Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι η Ελλάδα θα βοηθήσει την Τουρκία «και για τις μακροπρόθεσμες συνέπειες».

Εξάλλου, στην ελληνική βοήθεια στις έρευνες διάσωσης προστίθεται νέα δύναμη της ΕΜΑΚ. Από τη Σίνδο της Θεσσαλονίκης προέρχονται οι 15 πυροσβέστες, ένας γιατρός, δύο διασώστες του ΕΚΑΒ, ένας αξιωματικός-μηχανικός του Πυροσβεστικού Σώματος με εξειδίκευση στην υποστύλωση σε ερείπια κτιρίων καθώς και ένας σκύλος – διασώστης (ο βελγικός ποιμενικός «Τάλως»).

Στο μεταξύ ο Πρωθυπουργός μεταβαίνει αύριο το πρωί στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο κορυφής, με την πρόταση ότι θα πρέπει να συντονιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο (μέσω ΟΗΕ ή ΕΕ) κάθε βοήθεια και προς τη Συρία.

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΕκλογές: Σενάρια για μετάθεση της διεξαγωγής τους
Επόμενο άρθροΠεριστέρι: Ανακοίνωσε τον Ματ Κόλεμαν