Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 24 Ιουνίου στις 12 το μεσημέρι, στο Συνεδριακό Κέντρο «Θεσσαλία» στα Μελισσάτικα, η προγραμματισμένη συνεδρίαση του «διευρυμένου» Διοικητικού Συμβουλίου της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου, με συμμετοχή πολλών συνεργατών του οργανισμού αλλά και με την παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου και μελών της Συνοδείας του, που επισκέπτεται αυτές τις μέρες τον Βόλο. Στη συνάντηση παρευρέθηκε επίσης ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων κ. Γεώργιος Καλαντζής.

Στην προσφώνησή του προς τον Πατριάρχη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος επεσήμανε την ανάγκη ανταπόκρισης της Εκκλησίας στα σύγχρονα προβλήματα, όπως η κλιματική κρίση, ο εθνικισμός, οι μεγάλες μεταναστευτικές ροές από την Ασία και την Αφρική και η προσφάτως εμφανισθείσα τεχνητή νοημοσύνη, υπογραμμίζοντας την ταύτιση των στόχων της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών με αυτούς της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας. Αναφέρθηκε στους στενούς δεσμούς που η Ακαδημία έχει αναπτύξει με το Οικουμενικό Πατριαρχείο και στο γεγονός ότι δυο διακεκριμένοι ιεράρχες του Πατριαρχείου, οι μακαριστοί Μητροπολίτες Περγάμου Ιωάννης Ζηζιούλας και Διοκλείας Κάλλιστος Γουέαρ, έγιναν δεκτοί ως επίτιμοι εταίροι της Ακαδημίας. Κλείνοντας, τόνισε το γεγονός ότι η Πατριαρχική παρουσία στη Συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου «αποτελεί σταθμό στην ιστορία της Ακαδημίας και επιφορτίζει όλους μας με την ευθύνη να ανταποκριθούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στην προς εμάς Πατριαρχική εμπιστοσύνη».

Προσφωνώντας τον Οικουμενικό Πατριάρχη, ο Διευθυντής της Ακαδημίας Δρ. Παντελής Καλαϊτζίδης σκιαγράφησε την μέχρι σήμερα πορεία της Ακαδημίας και την εξέλιξή της στα 23 χρόνια λειτουργίας της, από μια σειρά θερινών σεμιναρίων το έτος 2000 σε ένα Ερευνητικό Κέντρο με διεθνή ακτινοβολία αναγνωρισμένο από την Ελληνική Πολιτεία. Παρουσίασε συνοπτικά το έργο της Ακαδημίας, και μάλιστα τη συμβολή της στη συζήτηση κρίσιμων θεμάτων όπως η σχέση Ορθοδοξίας και νεωτερικότητας, Ορθοδοξίας και εθνικισμού, Ορθοδοξίας και πολιτικής, Ορθοδοξίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Ορθοδοξίας και δημοκρατίας, κράτους και Εκκλησίας, Ορθοδοξίας και επιστήμης, ενώ αναφέρθηκε και στις παρεμβάσεις της για τα θέματα φύλου και τη θέση της γυναίκας στην Εκκλησία, για τη συμμετοχή των Ορθοδόξων στην οικουμενική κίνηση και τους διαθρησκειακούς διαλόγους, υπογραμμίζοντας αφενός τη στήριξη που παρείχε στην Ακαδημία ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, και αφετέρου την διαρκή έμπνευση που παρείχαν οι πρωτοβουλίες και οι λόγοι του ίδιου του Οικουμενικού Πατριάρχη για την πρόοδο της Ακαδημίας, τονίζοντας την υφιστάμενη εγγύτητα και κοινότητα πνεύματος. Ο Διευθυντής της Ακαδημίας έκανε ιδιαίτερη αναφορά σε τρεις πρόσφατους σταθμούς-δράσεις της Ακαδημίας, και συγκεκριμένα στο θερινό Επιμορφωτικό Πρόγραμμα για Ουκρανούς Ιερείς και θεολόγους που πραγματοποιείται ήδη από το 2019 αμέσως μετά τη χορήγηση της Ουκρανικής αυτοκεφαλίας, στη Διακήρυξη Ενάντια στη Διδασκαλία του «Ρωσικού Κόσμου» που συντάχθηκε λίγο μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και εν τέλει στη φιλοξενία στο Βόλο του Δεύτερου Διεθνούς Μεγάλου Συνεδρίου της Διεθνούς Ορθόδοξης Θεολογικής Ενώσεως (ΙΟΤΑ), τον Ιανουάριο του 2023. Ο Διευθυντής της Ακαδημίας υπογράμμισε τέλος την προτεραιότητα και κεντρικότητα της θεολογίας ως της προφητικής και κριτικής φωνής της Εκκλησίας και ως του μόνου όπλου της Εκκλησίας απέναντι στην κατανόηση του εκκλησιαστικού γεγονότος με όρους μεγαλείου και εξουσίας, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις διώξεις που υφίσταται σήμερα η ελεύθερη θεολογική έκφραση σε ορισμένες Ορθόδοξες Εκκλησίες. Κλείνοντας υπέβαλε μια σειρά προτάσεων εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου και των επιστημονικών συνεργατών για περαιτέρω δράσεις της Ακαδημίας, ζητώντας την έγκριση τους και τη σχετική ευλογία από τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη.

Αντιφωνώντας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξέφρασε τη χαρά του για την παρουσία του στην Ακαδημία του Βόλου, τονίζοντας ότι η Ακαδημία έχει προσφέρει πάμπολλα στην Εκκλησία και τη θεολογία. «Επικροτοῦμεν καί ἐπευλογοῦμεν κάθε πρωτοβουλίαν, ἡ ὁποία προάγει τήν “διαλεγομένην θεολογίαν” ὡς τήν μόνην ἀνταποκρινομένην εἰς τήν Παράδοσιν τῆς Ὀρθοδοξίας, τήν παράδοσιν τῶν Ἀποστόλων καί τῶν Πατέρων. Εἴμεθα πεπεισμένοι, ὅτι ἡ μαρτυρία περί τῆς ἐλθούσης χάριτος καί τῆς ἐρχομένης πληρότητος τῆς Θείας Οἰκονομίας ἐν τῇ ἐσχατολογικῇ Βασιλείᾳ δέν εἶναι δυνατόν νά δοθῇ ἀπό μίαν κλειστήν καί σκυθρωπήν Ὀρθοδοξίαν» είπε επί λέξει ο Πατριάρχης, υπενθυμίζοντας επίσης την μεγάλη εκτίμηση που έτρεφε ο μακαριστός Μητροπολίτης Περγάμου Ιωάννης Ζηζιούλας για το έργο της Ακαδημίας. «ἡ φύσις τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου εἶναι “νά ζεῖ μέ τόν διάλογο”, καί ὅτι, μέ τήν ἔννοια αὐτή, Πατριαρχεῖο καί Ἀκαδημία μοιράζονται τό “κοινό ἔδαφος” τῆς διαλεγομένης Ὀρθοδοξίας». Στην κατακλείδα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξέφρασε «ἐν τῷ προσώπῳ τοῦ Διευθυντοῦ τῆς Ἀκαδημίας, τόν δίκαιον ἔπαινον πρός τά μέλη τοῦ Διοικητικοῦ της Συμβουλίου καί πρός πάντας τούς συντελεστάς τῆς ὑποδειγματικῆς λειτουργίας της», μην παραλείποντας να απευθυνθεί προς τον Μητροπολίτη κ. Ιγνάτιο λέγοντας «Ἅγιε Δημητριάδος, δικαιοῦσθε νά αἰσθάνεσθε ὑπερήφανος διά τήν Ἀκαδημίαν Θεολογικῶν Σπουδῶν τῆς θεοτηρήτου Μητροπόλεώς σας!»

Παίρνοντας τον λόγο, συνεργάτες και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ακαδημίας αναφέρθηκαν στις επιμέρους δράσεις τους, όπως τα οικολογικά προγράμματα, η έρευνα στα χειρόγραφα της Καινής Διαθήκης, η εκκλησιαστική ιστορία και η μελέτη των Ανατολικών Ορθοδόξων Εκκλησιών, αλλά και η πρόκληση της μαρτυρίας της Εκκλησίας στο σύγχρονο κόσμο. Στην κατακλείδα της συνάντησης ο Οικουμενικός Πατριάρχης προσέφερε την ευλογία του, μαζί με αναμνηστικά δώρα στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και του προσωπικού της Ακαδημίας.

Προηγούμενο άρθροΝ.Ε ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας: “Η Αριστερά να αποτελέσει ανάχωμα στην ακροδεξιά επέλαση”
Επόμενο άρθροΠου κέρδισαν, που έχασαν τα κόμματα στη Μαγνησία